Index Vakbarát Hírportál

Republikon: Kényelmes Fidesz-többséget hoz a választás

2018. április 5., csütörtök 16:48

A Fidesz-KDNP-nek a vasárnapi választások után 113 mandátuma lesz, a párt 76 egyéni körzetben fog nyerni, míg listáról 37 képviselői helyet szerez – ez áll a Republikon csütörtökön közzétett mandátumbecslésében. Számításaik szerint az MSZP-Párbeszéd 33, a Jobbik 29, a Demokratikus Koalíció 13, az LMP 7, míg az Együtt 3 képviselőt küldhet a parlamentbe, ahová 2 független képviselő is bejut egyéniben (Mellár Tamás és Kész Zoltán).

A Republikon szerint annak ellenére, hogy a Jobbik a második legnépszerűbb párt, az egyéni választókerületek alakulása miatt az MSZP-Párbeszéd szövetség összességében több mandátumot szerezhet, mint a Jobbik. Úgy számolnak ugyanis, hogy az MSZP-P 16, míg a Jobbik csak 4 egyéni mandátumot szerez (szintén 4-et adnak a DK-nak, 2-2-t az Együttnek és az LMP-nek).

A Republikon mandátumbecslésében számos meglepetés van – legalábbis a különböző előzetes esélylatolgatások ismeretében. Azt mondják, hogy a budapesti 4. számú választókerületben a fideszes Varga Mihályt le tudja győzni a DK-s Niedermüller Péter (itt indul az LMP-s Ungár Péter és a jobbikos vívóbajnok Kovács Tamás is), miközben a legtöbb előrejelzés itt Varga sima győzelmét valószínűsíti, és azt, hogy Niedermüllert akár Ungár is megelőzheti. (Igaz, olyan felmérés is van ebben a körzetben, ami Niedermüller jelentős előnyét mutatja Ungárral szemben.)

A mandátumbecslésben a Jobbiknak csak két Heves megyei, mindössze egy borsodi és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei egyéni képviselői helyet jósolnak, miközben a legtöbb előrejelzés erősebb borsodi eredményeket jósol a pártnak. Az LMP-től Csárdi Antal és Szél Bernadett, az Együtt-jelöltektől Szabó Szabolcs és Vajda Zoltán bejutását valószínűsítik.

A mandátumbecslést és annak módszertanát itt olvashatja el részletesebben.

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok