Index Vakbarát Hírportál

Lemond a Momentum elnöksége, ha nem jutnak be a parlamentbe

Választási kampány április 5.

Index
2018.04.05. 13:25

Választási kampány eddig (2249. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezt érdemes majd pörgetnie vasárnap, de már addig is van rajta tartalom. Nézze meg

  • Mióta kijött a Három óriásplakát Ebbing határában című remek film, világszerte parafrazeálják különböző események alkalmából. Most Szigetvári Viktor volt a soros, aki a következő címmel hirdette meg szombati sajtótájékoztatóját: 

    Három óriásplakát a Legfőbb Ügyészség előtt

  • Az egykori pornósztár nemcsak simán kéri az embereket, hogy menjenek el választani, hanem a voksolók között kisorsol egy ajándékvacsorát. Itt a bejelentés

  • A budapesti V. számú választókerület képviselőjelöltje, Oláh Lajos levelet írt Szél Bernadettnek, amelyben arra kéri, léptessék vissza az LMP jelöltjét a kerületben. Oláh – aki egyébként 2014-ben megnyerte a körzetet  Orbán ügyvédjével versenyez a mandátumért, és fej fej mellett állnak. 2014-ben csak 300 szavazattal nyert itt a baloldali jelölt, ezért minden voks számít. Oláh szerint a kutatások szerint csak neki van esélye legyőzni a fideszest, ha nem lép vissza az LMP-s, akkor azzal Szél Bernadették hatalomban tartják a Fideszt. Itt a teljes poszt

  • A választások előtti utolsó kutatását közölte a Publicus. Az intézet szerint ha 65 százalék alatt lesz a választási részvétel, kétharmadot szerezhet a Fidesz. Viszont ha 70 százalék fölött lesz a részvétel (erre is van azért esély), akkor a Fidesz az abszolút többségét is elveszítheti. További részletek.

  • Tölgyessy Péter egykori parlamenti képviselő, politikai elemző hosszú interjút adott a 444-nek. A hosszú talán nem jó jelző, inkább az ultramaratoni, a beszélgetést ugyanis két részben közlik. Az első rész fő állítása, hogy Orbánék okkal szoronganak. További részletek itt

  • Közleményben jelentette be a DK, hogy "az ukrán hatóságokat is be fogja vonni az ukrán nyugdíj- és szavazatbiznisz kivizsgálásába". Arról van szó, hogy tömegesen jelentettek be ukrán-magyar kettős állampolgárokat az ukrán határnál. Erről részletesen itt írtunk

    Gyurcsányék pedig azt írják most: "A Demokratikus Koalíció szerint a kormányváltás után az új demokrata kormánynak már az első napon fel kell vennie a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal a csalások kivizsgálásához. A DK fel fogja mondani a Fidesz által választási csalásra használt ukrán-magyar nyugdíjegyezményt, eljárást fog kezdeményezni a fiktív címekre bejelentett ukrán állampolgárok ellen, és bíróság elé fogja állítani az ukrán nyugdíj-, állampolgársági-, és választási csalás fideszes szervezőit."

  • Gulyás Gergely Fidesz-alelnök azt mondta az Inforádióban, hogy ha nincs abszolút többsége a FideszKDNP-nek (azaz nem lesz 100 mandátumuk), akkor nem hiszi, hogy bármelyik ellenzéki párttal koalíciót tudnának kötni. Ebben az esetben új választásokat kellene kiírni – mondta. (168 Óra)

  • Elmarad egy fideszes sajtótájékoztató, pedig biztos sokan várták. Kiss Attila, a Fidesz hajdúböszörményi csoportelnöke és Fórizs László alelnök ma 13.30 órára meghirdetett sajtótájékoztatója elmarad – írták közleményükben. 

  • Erős, a magyar kormányfő számára korántsem hízelgő címlappal jelentkezett ma Európa talán legolvasottabb közéleti hetilapja, a Politico. Az újság címoldalára került Orbán Viktor és a lengyel kormányzó párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski. Utóbbi egyébként holnap épp Budapestre látogat a szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emlékművének átadására. A Politico címlapján azt írja, Orbán és ő az új kommunisták. 

    A cikk egyébként azt bontja ki, hogy bár Orbán konzervatívnak vallja magát, a politikája inkább a kommunistákéra hasonlít. További részletek itt.  

  • Érdekes, hogy míg a Fidesz mantrája az elmúlt hónapokban az volt, hogy reménytelen helyzetben van az ellenzék, ma már kicsit máshogy látják a helyzetet. Egyenesen Orbán Viktor mondta ki a Figyelőnek adott kampányinterjújában, hogy talán mégsem érdemes lebecsülni ellenfeleit. További részletek itt

  • Megvan az a rész, még az első évadból, amikor egy amerikaifoci-meccs szünetébe énekelni South Parkba érkezik a világhírű Ricky Martin – öccse? Nos, hasonló történt az LMP-vel: a zöldpártot támogatásáról biztosított a legutóbbi elnökválasztás demokrata párti elnökjelölt-jelöltjeként ismertté vált szocialista Bernie Sanders – bátyja. Itt részleteket is olvashat róla.

  • A miniszter nagy bejelentése: átadta egy Makó környéki vállalkozás új telephelyét. A cég kandallógyártással foglalkozik egyébként, Lázár nagyon megdicsérte a céget, mert 98 százalékban exportra termelnek. És ki az a Tóth István? Ő a cég vezetője, tulajdonosa. 

    A miniszter bombabejelentését itt lehet teljes egészében megtekinteni. 

    Egyébként ez már a második alkalom, hogy Lázár a bolondját járatja a fészbukozókkal, internetezőkkel és a sajtóval. Amikor először izzította arra a népet, hogy mindjárt bejelent valami rendkívülit, akkor végül átadott egy elkerülőutat Csongrádban. 

  • Egy ország vagy talán egy kontinens várja lélegzet-visszafojtva, hogy mit fog mondani Lázár "Breaking News" János. Mi lehet a késés oka?

  • Amikor meglátok egy ilyen című levelet az elektronikus postaládámban, kicsit sajnálom, hogy három nap múlva vége a választási kampánynak. Úgy érzem, annyi fel nem szabadított kreatív energia van még ebben az országban, hogy arra nincsenek szavak. Szóval a Momentum mai sajtótájékoztatójának címe: 

    Fideszes, LMP-s , DK-s, Együttes voltam, vasárnap a Momentumra szavazok

  • Az elemző szerint az a legvalószínűbb, hogy a Fidesz abszolút többséget fog szerezni április 8-án, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy akár 100 mandátum alá kerülhetnek Orbánék. Török azt is elképzelhetőnek tartja, hogy újabb kétharmadot szerez a Fidesz. 99 mandátum és 134 mandátum között óriási a különbség, hogy lehet, hogy mindkettő benne van a pakliban? Mindenre van magyarázat, érdemes elolvasni az egész posztot

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter fizetett Facebook-hirdetésben reklámozza, hogy 10:30-tól bejelent valamit. A múltkori ún. Lázár-bréking az volt, hogy átadott egy elkerülőutat Csongrád megyében. Bele se merek gondolni, mi lesz a mostani. 

  • Az Ökopolisz Alapítvány is elindította a szavazásra buzdító kampányát, "Nincs más választásod, menj el szavazni" címmel. Rövid, velős spotjukban a kerekesszékes Fenyvesi Zoltán szerepel, akivel már az Index videósai is forgattak az Astorián való átkelésről

    "Az országgyűlési választáson való aktív részvétel magyar állampolgárként nem csak jogunk, de felelősségünk is" - írja az Ökopolisz.

  • A Magyar Nemzetnek adott interjút Gyurcsány Ferenc. Néhány főbb megállapítása:

    • "Azért jött, hogy a trollkodásról beszéljünk, vagy hogy a hazánkról? Nem személyes ügyben küzdök" - ezt válaszolta, amikor az újságíró felelevenítette, hogy az LMP-s Vágó Gábor szerint ittas volt az ellenzéki egyeztetési tárgyaláson.
    • Jóhiszemű Vona Gáborral kapcsolatban, ahogy a pártelnök próbálja a mérsékelt jobbközép irányba tolni a Jobbikot, de azt is mondja, hogy Vona nem egyenlő a Jobbikkal.
    • "Orbán Viktor világát lebontani közös nemzeti érdek" - ezzel magyarázza a Jobbikkal való tárgyalás szükségességét.
    • Ugyanakkor nem buzdítja a DK-sokat, hogy a jobbikos jelöltre szavazzanak, ha a jobbikos az esélyesebb. Szerinte enélkül is lehet nyerni. 
  • A Fidesz frakcióvezetőjét is meghívta az ORF osztrák köztévé arra a magyar választásokról szóló vitaműsorra, amit a magyar Hír TV stúdiójában vettek fel. A csatorna híre szerint a vitára Kiszelly Zoltán kormányközeli politológuson és Balázs Péter korábbi uniós biztoson, a Bajnai-kormány külügyminiszterén túl Brenner Kolomant, a Jobbik soproni országgyűlési képviselőjelöltjét és Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezetőt is meghívták.

    Miután Gulyás Gergely azt mondta, hogy számontartja a meghívást, az ORF munkatársai arra kérték, hogy keddig adjon végleges választ. Az osztrák közszolgálati média munkatársai egy megerősítő e-mailt is küldtek a fideszes politikusnak, végül azonban semmilyen választ nem kaptak tőle.

    Az ORF munkatársa azt mondta, Ausztriában elképzelhetetlen, hogy egy kampány vitáiban ne szerepeljen a kormánypárt.

  • A Magyar Nemzet interjút készített az MTA ifjúságkutatójával, Szabó Andreával, aki azt mondja, sok múlik a magyar társadalom politikától leginkább elzárkózó rétegén, a 18–29 éves korosztályon. Ez nagyjából 1,3 millió szavazópolgárt jelent. A kutatások eredményei alapján általában a fiatalok fele szokott részt venni a voksolásokon. Ez egyben azt is mutatja, hogy amelyik párt túl szeretne nőni a megszokott támogatottságán, érdemi növekedést a fiatalok bevonzásától remélhet.

    Az ifjak általában a regnáló hatalommal szemben határozzák meg identitásukat, ezért az aktív fiatalok között általában több az ellenzéki, mint az idősebbek között.

    Szabó úgy véli, a Jobbik, az LMP és az MSZP–Párbeszéd tudja leginkább felszívni a fiatal szavazókat az ellenzéki térfélen. De megjelent a Momentum is, mint fiatal generációs párt, ám egyelőre nehéz mérni, hogy eredményesen eljutottak-e a célcsoportjukhoz.

    A lap hozzáteszi, hogy döntően befolyásolja a hétvégi országgyűlési választások kimenetelét a részvételi arány: a szavazásra jogosultak legalább 70 százalékának kell az urnákhoz járulnia ahhoz, hogy szoros legyen a kormány és az ellenzék közötti verseny - ehhez pedig szükség van a fiatal korosztályra.

  • Pákozdon, ahol a '48-49-es háború egyik legjelentősebb csatáját vívták, a magyarok első komoly katonai sikerének helyszínén még 170 év után is puskaporos a hangulat. Ha én a világ dolgai felől mérsékelten tájékozott pákozdi lakos lennék, nyilván már elindultam volna az első Lidl CBA vagy Real felé, hogy elegendő vizet, konzervet és lisztet halmozzak fel azokra a pincében töltött évekre felkészülve, amíg fejem fölött a terror, az erőszak dúlja végig a migránshordák nyomában Európa gyönge testét.

    Ne feledjük, pákozdi testvéreim, ahogy Petőfi Sándor írta: Fut Brüsszelbe Soros György, a gyáva / csak az Orbán maradhat itt állva / stadionok, Elios és offshore / vannak, akiknek kijut a jóból / nehogy bárki veszélybe sodorja / hogy magyarnak így legyen jó dolga.

  • A miniszterelnök fogorvosaként emlegetett Bátorfi Béla neve is felbukkant az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) egyik, a magyar ügyészségnek költségvetési csalás gyanújával átadott jelentésében – tudta meg a  24.hu

  • A Nézőpont Intézet elemzője, Fodor Csaba azt mondta ma reggel a köztévén, hogy ha a mostani választáson a részvétel magasabb lenne mint a 2014-esen, az komoly próbatételt jelentene a kisebb pártoknak.

    Ez rosszul érintheti a Demokratikus Koalíciót és az LMP-t is, az MSZP-nek pedig arra kell ügyelnie, hogy minél több helyen az ő jelöltjei maradjanak állva. Ha sok egyéni választókörzetben azt tapasztalják a baloldali szimpatizánsok, hogy nem tudnak az MSZP-re szavazni a visszalépések miatt, akkor elképzelhető az is, hogy a párt a listás szavazatokat sem tudja learatni.

  • A neokonzervatív angol írónak nemrégiben jelent meg magyarul Európa furcsa halála című könyve, ami miatt Ébresztő, Európa! címmel konferenciát is rendeztek. Murray gondolatai nyilván kapóra jöttek a Fidesznek, nem véletlen, hogy a szerzővel egész oldalas interjút közöl ma a Magyar Idők.

    Nézzünk egy részletet az interjúból:

    – Azt is felveti, hogy nemzetközi városok helyett bevándorlóországok is kialakulhatnak a jövőben.

    – Valahogyan eldöntötték, hogy mi, európaiak mások leszünk, és minden országnak az egész világgá kell válnia, vagy legalábbis a világ számára elérhetőnek. Szerintem nemcsak azt kell megkérdeznünk, hogy miért jönnek ezek az embertömegek Európába, ugyanannyira fontos azt is felvetni, hogy miért engedjük őket ide egyáltalán. Miért bátorítjuk őket erre? Az, hogy a szegényebb társadalmakból mindig is a gazdagabbakba fognak vágyni az emberek, az megkerülhetetlen tény, ebben inkább az a meglepő, hogy Európa azt hiszi, megmentheti az egész világot, de azzal nem számol, hogy akár olyanná is válhat, mint a világ többi része. Pedig Mogadishu Mogadishu marad, csak majd Európa is kezd hasonlítani rá. Az a baj, hogy Merkel kancellár 2015-ös meghívása csak bátorítja ezt a folyamatot, ami még sok-sok évig fennmarad.

    Ha további részletekre is kiváncsi, ide kattintson.

  • Orbán nem az országot, csak a zsákmányt védi!

    - olvasható azon a hatalmas molinón, amit az Együtt rakott ki a Lánchídra.

    A párt elnöke a Mércének azt nyilatkozta, hogy pártja fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet az Orbán-kormány visszásságaira. Azt is elmondta, hogy azért ezen a korai órán csinálták az akciót, hogy ne zavarják a munkába menő autósokat.

    A molinó azonban nem sokáig lengedezett, a párt aktivistái a negyed órával később kiérkező tűzoltók és rendőrök miatt maguk kezdték el leszedni a hídról.

  • Bevándorlóországként nem lesznek itthon újabb életpályamodellek, nem csökkenhet újabb termékek áfája, és további jövedelemadó-mérséklés sem jöhet – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Varga Mihály. A gazdasági miniszter azért nem csak a bevándorlással riogatott, de ígért is: a személyi jövedelemadó csökkentése napirenden van, a cél a 9 százalékos kulcs. Ez több mint 800 milliárdot hagyna az adófizetők zsebében - mondta.

  • A civil szféra aktivizálódása túlmutat a pártalkukon, és sok fiatalt mozgósít; a kisember sem gondolhatja azt, hogy amikor a miniszterelnök nyilvánosan fenyeget sokakat, nemzetközi cégeket üldöznek el az országból, akkor ő biztonságban van – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora. A korábbi jegybankelnök szerint másfél éve látszatkormányzás folyik, ez jó a gazdaságnak, az viszont nem, hogy továbbra sincsenek megoldva az oktatás és az egészségügy súlyos problémái.

  • Még két napig, pénteken 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az országgyűlési választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni. 

  • Ha megnéztük, hol nyert listán idáig  minden választáson a baloldal , nézzük azt is, mik a jobboldal legbiztosabb bástyái. Főleg, hogy utóbbiakból két nagyságrenddel több van: míg a baloldal alig három településen maradt veretlen 1990 óta,  Magyarországon  300-nál is több olyan település található, ahol a rendszerváltás óta mindig magukat jobboldaliként meghatározó pártok nyertek az MDF-től a kisgazdákon és a Fideszen át a Jobbikig. A teljes cikket itt olvashatja!

Rovatok