Index Vakbarát Hírportál

Lemond a Momentum elnöksége, ha nem jutnak be a parlamentbe

Választási kampány április 5.

Index
2018.04.05. 05:37

Választási kampány eddig (2255. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megnéztük, mit tartanak a legfontosabb üzenetnek a nem Orbán-barát lapok a választások előtti utolsó számukban. A teljes cikket itt olvashatja.

  • A Demokratikus Koalíció 500-600 ezer listás szavazatot és 5-8 egyéni mandátumot szerezhet a vasárnapi választáson – mondta Gyurcsány Ferenc szerda éjszaka az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában.  Megjegyezte ugyanakkor, hogy az esélyek és esélyes jelöltek száma folyamatosan változik a visszalépésekről szóló megállapodásokkal. A szerdai bejelentéseket is felidézve azt mondta ezekről: „megyünk előre egy sokkal tisztább kép felé”, bár

    a pokol tudja, mi van a választók fejében.

  • Sok minden történt szerdán a kampányban, az erről szóló közvetítésünket itt olvashatja el. Tegnap estére hét pártnak szeretett volna pártvezéri vitát szervezni a V18 csoport, de a Jobbik és a Fidesz visszautasította a részvételt, így aztán a maradék öt ellenzéki párt vezetője fórumozott a budapesti Benczúr Hotelben. Az erről szóló riportunkat itt olvashatják el.

  • Még két napig, péntek 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár.       A mozgóurna iránti kérelmet április 6-án 16 óráig lehet benyújtani a helyi választási irodához. Ezután már csak a szavazás napján, a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni mozgóurnát 15 óráig.  A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki - a szavazókör területén belül - az azt igénylő választópolgárok jegyzékében szereplő választópolgárhoz.

  • Hat településen tartanak időközi önkormányzati választást a parlamenti választással egy időben, vasárnap.  A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Laskodon azért lesz időközi polgármester-választás, mert a települést eddig irányító polgármester tavaly lemondott.

    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csobajon szintén polgármestert választanak, miután a település addigi vezetője lemondott. Ugyanebben a megyében, Hejőbábán a korábbi polgármester halála miatt kellett időközi választást kiírni.

    A Baranya megyei Sárokon két önkormányzati képviselőt választanak vasárnap. A Pest megyei Pécel 1-es számú egyéni választókerületében egyéni választókerületi képviselőt választanak, mert Zsadányi János Zsolt tavaly december 13-án lemondott tisztségéről. Vasárnap Komáromban a 2-es számú egyéni választókerületben is időközi képviselőválasztást tartanak, mert a korábbi képviselő lemondott tisztségéről.     

  • A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 24-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. A szavazó azonban szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán – bárhonnan ingyen –, ebben az esetben a levélnek április 7-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre. Amennyiben a választópolgár a külképviseletre levélben küldi el szavazatát, az NVI-nek megcímzett borítékot egy nagyobb „szállítóborítékba” kell helyeznie, és azon kell feltüntetnie a külképviselet címét.  

Rovatok