Index Vakbarát Hírportál

Nem kampányolhat tovább a kormány a STOP-plakátokkal

2018. április 6., péntek 15:48 | aznap frissítve

Az LMP beadványára a Kúria mai döntésében eltiltotta a kormányt a STOP feliratú gyűlöletplakátok közzétételétől, mert a kormány képviselői nem tudták indokolni, hogy a plakát milyen közfunkciót teljesítene be, továbbá azért, mert a plakátkampány a Fidesz választási üzenetét segítette - tudta meg a Mérce

“A Kúria megállapítja, Magyarország Kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget azzal, hogy a 2018. március 26. napjától közzétett figyelemfelhívó kampányának STOP feliratú, tömött sorokban menetelő migránsokat/menedékkérőket ábrázoló plakátjaival a FIDESZ-MPSZ és KDNP jelölőszervezetek választási kampányát erősíti. A Kúria Magyarország Kormányát a további jogsértéstől eltiltja. A felülvizsgálati eljárás illetékét az állam viseli. A végzés ellen jogorvoslatnak nincs helye” –  írja a Kúria honlapjára.

A Kúria az ítéletben tehát kimondta, hogy hiába van lehetősége a kormánynak tájékoztatnia a kampány alatt is, az a lehető legkevésbé lehet kampánytevékenység. „A tájékoztatás módját úgy kell meghatározni, hogy a kormányzati feladat elvégzését lehetővé téve a választási kampányt a lehető legkevésbé érintse, az esélyegyenlőséget ne sértse” – olvasható a döntésben.

A kormány arra hivatkozott, hogy azért nem tudja igazolni a plakátkampány objektív, tehát a kampánytól független szükségességét, mert ez széleskörű szakpolitikai elemzést igényelne, amire a túl rövid határidő miatt nincs lehetősége.

A Kúria ezt az érvet elég briliáns érveléssel utasította el.

Azt mondták, ha a kormány kénytelen volt a plakátkampányt pont a választási időszakban elindítani, akkor birtokában kellettek hogy legyenek az ezt szükségessé tévő tények és indokok, hiszen csak ezek alapján lehetett a plakátkampány szükségességére következtetni. Ezért a kormánynak az eljárásban nem azt kellett volna bemutatnia, hogy utólag milyen szakpolitikai indokokkal lehetne megalapozni az érintett tájékoztatási tevékenységet, hanem a plakátkampány melletti kormányzati döntést megalapozó iratokat vagy azok tartalmát kellett volna összefoglalnia.

A Kúria tehát nem mondta ki, csak leheletfinoman utalt rá, hogy ezek az iratok minden bizonnyal  nem léteznek.

Frissítés 18.15: A kormány az AB-hez fordul

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményt adott ki, eszerint a kormány nem ért egyet a Kűria döntésével. Az Alkotmánybíróság korábbi döntésére hivatkoznak, mely szerint a kormánynak nem csak joga, de kötelessége is az állampolgárok tájékoztatása független attól, hogy az a választási kampányidőszakban vagy azon kívül történik. A kormány a Kúria döntésével szemben az Alkotmánybírósághoz fordul. A kormány lépésének nincs halasztó hatálya.

Rovatok