Index Vakbarát Hírportál

NVI: Semmi baj azzal, ha pártaktivisták gyűjtik be a levélszavazatokat

2018. április 6., péntek 09:59

Miután több esetben kiderült, hogy Erdélyben pártok, civil szervezetek is gyűjtik a levélszavazatokat a kettős állampolgároktól, a Magyar Nemzet megkérdezte a Nemzeti Választási Irodát az ügyben. Az NVI válasza szerint

nem törvény- és szabályellenes, hogy a külhoni szavazópolgárok jelentős része politikai pártokon, társadalmi szervezeteken keresztül juttatja el levélszavazatát a külképviseletekhez.

A ZiarHarghita.ro lap az ügyben már a román hatóságokhoz fordult, mivel úgy vélik, hogy a többnyire a honosítást végző úgynevezett demokrácia központokban, ahová a levélszavazatokat viszik, semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra, hogy a szavazat úgy jut el Magyarországra, ahogy a szavazó leadta.

Listár Dániel, az NVI sajtósa a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a levélszavazás bizalmi kérdés, éppen ezért a szavazópolgár maga dönti el, hogy miként juttatja el a levélcsomagot Magyarországra.

Alapesetben rábízhatja a postára, de ha valaki nem bízik meg az intézményben, megkérheti a levélszavazat eljuttatását a feleségét, gyerekét, szomszédját, ismerősét, bárki mást. Ebbe pedig beletartoznak politikusok, politikai szervezetek, egyházak, akár egy bélyeggyűjtő kör is.

A lap szerint az erdélyi magyar pártok és szervezetek (RMDSZ, a Magyar Polgári Párt, és az Erdélyi Magyar Néppárt) arra kérik az ottani választókat, hogy levélszavazatukat ne postán adják fel, mivel az az ortodox húsvét miatt már nem fog megérkezni időben, hanem juttassa el azt a helyi irodáikba.

A pártok az azonosító nyilatkozat kitöltésében és a választási levélcsomag összeállításában is segítenek, de a Magyar Nemzet szerint bár mindegyik párt vezető politikusa a Fidesz támogatása mellett kampányol, eddig még nem érkezett olyan információ, hogy bárkinek hozzányúltak volna a szavazatához vagy befolyásolni próbálták volna.

Vajdaságban súlyos visszaélések lehetnek

Ezzel szemben a Vajdaságból már érkeztek ilyen hírek, a helyi Délhír például azt írta pár napja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség fizetett aktivistái gyanúsan bánnak a levélszavazatokkal. A lap egyik szabadkai olvasója azt írta, hogy apolitikussá vált az itthoni őrület miatt, ezért

érvénytelenül szavazott és áthúzta a lapot. A VMSZ-esek begyűjtötték a levelet, majd néhány órával később telefonon kérték számon, miért voksolt érvénytelenül? - ez csak a levél felbontásával derülhetett ki.

Egy bánsági olvasó is visszaélésről panaszkodott, neki egy VMSZ-tag ismerőse ajánlotta fel, hogy segít kitölteni a lapot, mert az „nagyon bonyolult feladat”.

El is mentem az ismerősömhöz, aki majd leszédült a székről, amikor látta, hogy a Jobbikot X-eltem be, aztán számon is kért, hogy én miért nem az Orbánékra szavazok.

Később barátja kérésére nyitva hagyta mindkettő borítékot.

Utólag már belátom, hogy ezzel az erővel akár kukába is dobhattam volna a szavazatomat, mert azt vagy kicserélik vagy csak simán megsemmisítik.

Egy zentai olvasó arról számolt be, hogy

a VMSZ-es aktivista rossz helyre ikszelt, mert véletlenül nem a Fideszt húzta be, viszont azonnal hozott új szavazólapot, pedig azokat elvileg szigorúan nyilvántartják. Nem gondoltam volna, hogy ezek ilyen pofátlanul csalnak.

Rovatok