Index Vakbarát Hírportál

Hol maradt talpon egyetlen ellenzéki esélyes?

2018. április 7., szombat 14:11

Az utolsó napokban, órákban több jelölt is a visszalépés mellett döntött, így számos választókerületben tisztult a kép. Egyetlen balos jelölt maradt hat körzetben, de több helyen is egyértelműen kirajzolódott, kinek lehet esélye legyőzni a Fideszt. Összeszedtük, mi lett az ellenzéki visszalépések eredménye.

A visszalépések témája hetek óta meghatározza az ellenzék kampányát. Az egyes ellenzéki pártok sok tényezőt, érdeket figyelembe véve döntöttek az egyes visszalépésekről, így a koordináció egy hetekig húzódó szappanopera lett, amely szombat délelőtt 11 órakor ért véget.

Azért ekkor, mert jogilag ekkor zárult le a visszalépések lehetősége, elkezdődött néhány külföldi szavazókörben a választás, technikailag újabb visszalépést már senki nem tud kivitelezni. Egy nappal a választás napja előtt így érdemes áttekinteni, hogy mire jutottak a pártok.

A kiindulópont az volt, hogy az MSZP és a DK előre megállapodott: sehol nem indít egymás ellen jelölteket (60-46 arányban), és ebben a koordinációba igyekeztek bevonni az LMP-t, az Együttet és a Momentumot. A kampány több pontján, a hódmezővásárhelyi időközi ellenzéki győzelem után, majd március 15-e után a Jobbikot is megpróbálták bevonni a koordinációba, ám Vona Gáborék ezt elutasították, sehol nem léptek vissza.

A pártok közötti tárgyalások, egyoldalú gesztusok eredménye a következő lett:

Mindezek eredményeként több választókerületben egyszerűbbé vált a választó dolga, mert csak egyetlen baloldali ellenzéki jelölt maradt talpon a Fidesz ellen. A Jobbik mindenhol jelen van, de a baloldali koordináció egyértelműen esélyessé teszi ezeket a jelölteket az ellenzéki oldalon. A következő választókerületekben teljes a baloldali összefogás:

Van pár választókerület, ahol ugyan nincs teljes koordináció, de így is egyértelmű, ki az esélyes balos jelölt:

Több olyan választókerület is akad, ahol ugyan nem jött össze nagy ellenzéki koordináció, ám egy-egy visszalépés értékes százalékot jelenthet az esélyes jelöltnek. Például Molnár Gyula (Újbuda-Budafok), Hiller István (Pesterzsébet) vagy Csabai Lászlóné (Nyíregyháza) lehet, hogy pont azzal a pár százalékkal tudja megnyerni körzetét, amelyet az Együtt visszalépése hozott.

De az is lehet, hogy a koordinációban részt nem vevő is profitál a visszalépésekből például Balatonfüreden, ahol az LMP-s a jobbikos Kepli Lajos javára lépett vissza, vagy Marcaliban, Hódmezővásárhelyen és Egerben, ahol a Momentum tette ugyanezt a jobbikos Steinmetz Ádám, Kiss Attila és Mirkóczki Ádám javára. Hiszen egy-egy visszalépés nemcsak plusz szavazatokat jelent, hanem kommunikációs szinten is segíti a jelölteket (ők válnak így esélyessé).

A last minute visszalépések hátránya

Az utolsó pillanatos visszalépések tehát több helyen javították az egyes állva maradt jelöltek esélyeit, ám sok hátrányát is megtapasztalhatták, megtapasztalhatják az érintett pártok. Volt olyan választókerület a hozzánk eljutó információnk szerint, ahol a jelölt az utolsó pillanatban visszalépett volna, ám nem ért be időben a választási irodába. Így mégis ott szerepel majd a szavazólapon. 

Az utolsó pillanatra hagyott visszalépések miatt így is persze könnyen előfordulhat, hogy a szavazók nem tudnak a saját jelöltjük visszalépésről, és erről majd a szavazókörben értesülnek. A szabályok szerint a visszalépett jelölt nevét „lehúzzák” a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat. Kérdés azonban, hogy az ilyen szavazók megtalálják-e hirtelen a szavazólapon, kire „kellene” szavazniuk. Hiszen nehéz betartaniuk a visszalépő jelöltjük iránymutatását, ha nem is értesültek a visszalépéséről.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok