Index Vakbarát Hírportál

Fájhat a Fidesz feje a hosszú sorok miatt

2018. április 8., vasárnap 17:37

Két helyen is megnéztük, miért van akkora sor az átjelentkezések miatt, és elég triviális a történet: azért, mert rengetegen jelentkeztek át. Például az örök rekorder Bocskai úti iskolában négy éve négyezer, most tízezer átjelentkező van. 

De mi olvasható ki ebből?

Feltűnő, hogy szinte csak fiatalok vannak az átjelentkezős soroknál. Persze, logikus, ezek a fiatalok Budapesten tanulnak vagy dolgoznak pár éve, de kollégiumban vagy albérletben laknak, és az otthoni címük még mindig az állandó lakcímük. Az, hogy ilyen hosszúak a sorok, nem jelent mást, mint hogy

ez a generáció – feltehetően első, de maximum második szavazók –most sokkal jobban érdeklődik a politika iránt, mint négy évvel ezelőtt.

Ehhez két dolgot érdemes megjegyezni. Az egyik, hogy az elemzések szerint a Fidesz a fiatalok körében relatív kevéssé népszerű, Orbán Viktor a március 15-i beszédében külön meg is próbálta megszólítani, buzdítani a fiatalokat. A másik, hogy a tipikusan generációs párt Momentum kampányzáróján elhangzott, hogy az elmúlt időszakban a Momentum volt a második legkeresettebb az interneten, állításuk szerint óriási az érdeklődés körülöttük.

De a Jobbik is hagyományosan erős a fiatalok körében, pár éve legalábbis még klasszikusan ők voltak az egyetemisták pártja, és akkor még a Jobbikra mondták, hogy a netes (=fiatalokat elérő) kampányolásban milyen aktívak. Most is ezt állítják magukról, a pártközeli Iránytű szerint táboruk 26 százalékát a 18–29 év közöttiek teszik ki, míg a Fidesznél 13 százalék ez az arány. Nem beszélve arról, hogy nekünk is azt nyilatkozta minden sorban álló, hogy kormányt váltani jött.

Akár így, akár úgy, a Fidesznek ez az egész aggodalomra adhat okot. Ha egy egész generáció megjelent most a szavazóurnáknál, amelynek a túlnyomó többsége ellenzéki, azt csak az idősebbek nagyon sikeres mozgósításával tudja kimozogni a Fidesz. Amit persze lehet, hogy sikerrel meg is old – most még.

De aztán nagyon oda kell figyelnie, hogy 2022-ben ez ne okozzon nagy problémát neki.

Rovatok