Index Vakbarát Hírportál

Vona hétfőn benyújtja lemondását

2018. április 8., vasárnap 23:51 | hat éve frissítve

A választás eldőlt, a részvételi arány magas volt, meg kell köszönni mindenkinek, aki elment szavazni, kezdte sajtótájékoztatóját Vona Gábor, miután láthatóvá vált, a Fidesz kétharmad körüli győzelmet aratott. Külön megköszönte azoknak, akik a Jobbikot támogatták, „nem voltak kevesen” – mondta.

Két dolog miatt érdemlik meg a köszönetet Vona szerint: nem ültek fel a hazugságkampánynak, és azért is, mert a kampányt végig tisztességgel és becsülettel csinálták végig.

A kormányváltás célja nem sikerült, ezt a választást a Fidesz nyerte meg, újra megnyerte, mondta Vona. Hogy milyen arányban, az még nem látható, de bizonyos, hogy a Fidesz fogja irányítani Magyarországot. Hogy ki fogja-e tölteni a következő 4 évet, azt majd meglátjuk, tette hozzá valamiért, de elismerte a Fidesz győzelmét.

Szoktam tartani a szavamat: benyújtom a lemondásomat, holnap a Jobbik elnöksége összeül, megtervezzük a feladatainkat a jövőre

– jelentette be Vona, de hozzátette, a számok azt is mutatják, a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, egy jóval magasabb részvétel mellett tudták megőrizni a támogatásukat, ez azt jelenti, hogy százezrekkel többen szavaztak a Jobbikra, mint 2014-ben. „Ezzel egyértelművé tettük, melyik a legerősebb ellenzéki párt” – mondta a Jobbik elnöke.

Vona szerint egyetlen párt maradt reményként meg a kormányváltást akaróknak, ez a Jobbik. Minden, ami érdeke az országnak, azt támogatni fogják az Országgyűlésben, ami nem az, azt nem, tette hozzá.

A Jobbik elnöke arra a kérdésre, hogy hibásnak érzi-e magát azt felelte:

Majd az emberek eldöntik, hogy kit hibáztatnak miért, de azt gondolom, a választás eredménye eléggé egyértelmű.

"Nem a koordináción múlt ez a választás, hanem valami egészen máson"

Ha én benyújtom a lemondásomat, az elnökségnek ki kell írnia egy tisztújító kongresszust, amin elnököt választanak. Van bennem még politikai tartalék, de majd a kongresszus dönti el, kit akar elnöknek. De a néppártosodási folyamat, amivel növeltük a bázisunkat, egyértelművé teszi a jövőnket. Nem tervezek változtatást a választás után

– mondta. Arra a kérdésre pedig, hogy gratulált-e már Orbán Viktornak, azt felelte:

A sportszerűség azt kívánja, hogy gratuláljak a győztesnek, de ez nem volt egy sportszerű verseny, ezért nem gratuláltam.

Vona egy másik kérdésre azt mondta, ugyanezt a döntést hozná most is, nem léptetne vissza jelölteket. „A koordináció kérdése egy lerágott csont, nem a koordináción múlt ez a választás” – ismételte meg.

A kérdésre, hogy mire számít azok után, hogy Orbán elégtétellel fenyegetett, Vona azt mondta:

Hát biztos, hogy parázs lesz ez a viszony, egy dolgot mondhatok, akár lesz kétharmad, akár nem, azokért az értékekért ki fogunk állni, amiket itt említette. Bennünket megfélemlíteni megvásárolni eddig sem tudott a Fidesz, és ezután sem fog.

A kérdésre, hogy szerinte lesz-e enyhülés a Fidesz politikájában, Vona azt mondta:

Eddig semmilyen jelét nem láttam enyhülésnek, akkor lett volna enyhülés, ha a Jobbik nyerte volna a választást. Az újabb győzelem még arrogánsabbá és agresszívebbé fogja tenni a hatalmat.

Rovatok