Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt: megszerezte a kétharmados többséget a Fidesz

Április 9.: egy nappal a választások után

Index
2018.04.09. 11:13

Összefoglaló

Nem kell találgatni, a Google megmutatja. Jól tette-e Vona Gábor, hogy lemondott, kinek kellene még távoznia? A választás utáni első nap percről percre.

Választási kampány eddig (2246. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem egy rakétatudomány: mivel a Fidesz listájára a jelenlegi állás szerint  2 559 198 szavazat érkezett, ami az összes pártlistás voks 48,83 százaléka, így az ellenzékre, ha úgy vesszük, a választók 51,17 százaléka szavazott.

    Persze a választási rendszer, centrális erőtér, egyéni körzetek meg hasonlók, szóval ez a szűk 49 százalék pont jó volt a kétharmadra. A költői kérdés már csak annyi: hány százalékos listás szavazattal veszítené el a parlamenti többséget a Fidesz? 20?

  • Nemcsak összeesküvés-elméletek terjednek a vasárnapi szavazásról, hanem olyan képernyőfotók is, amelyek azt mutatják, hogy a Választás.hu, tehát a hivatalos választási honlapon a fél hetes adatok több szavazót mutatnak, mint a hetes adatok. 68,13 százalékos volt 18.30-kor, majd a 19.00-s adat 62,45 százalék.

    Megkérdeztük az NVI-t, mi ennek az oka:

    Az NVI szerint az, hogy az időközi részvételi adatokat egyszerűen strigulák alapján számolják. Tehát a szavazatszámláló bizottságok minden állampolgár felbukkanásánál húznak egy vonalat, és 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, és 18:30-s rögzítéssel ezeket egyszerűen összeszámolják.

    Ugyanakkor a „végleges részvételi adatok ezzel szemben a jegyzőkönyvi adatokból jönnek, amelyeket úgy határoznak meg, hogy megszámolják a választói névjegyzéken a leszavazott választópolgárok aláírásait. Ez, ahogy a honlapon is látható, a szavazókörök 98,96%-ának adatai alapján 67,08%. 100%-os feldolgozottság akkor lesz, amikor szombaton a külképviseleteken leadott, az átjelentkezéses, és a kijelölt szavazókörben (valamint a levélben leadott szavazatokat) összesítik, és elkészülnek azok a jegyzőkönyvek is. Ekkor lesz végleges részvételi adat is."

  • Igazán nem szeretnék a csalódottak politikai terapeutájának szerepében tetszelegni, de azért egy olyan aspektusra is felhívnám a figyelmet, amiről sajnos kevés szó esett eddig. A ma elfogadott csillagfejlődési elméletek szerint a Naphoz hasonló csillagok, miután a magbeli nukleáris üzemanyaguk adott részét elfogyasztották, jelentős méretnövekedésen mennek át, és egy időre vörös óriásokká válnak. A becslések szerint a Nap esetében ennek az lesz az eredménye, hogy felfúvódó központi csillagunk kiterjedő légköre az összes belső bolygót elnyeli majd.

    És akkor mindannyian megyünk a lecsóba – pártállástól függetlenül. 

  • Vasárnap 19.00-kor bezárták a választóköröket, lezárták az urnákat, ezután már nem lehet szavazni. Vagyis csak elméletben történt ez, vasárnap ugyanis még este tíz után is sorok álltak néhány szavazókörnél, ahol átszavazók próbálták leadni a szavazatukat. Volt, aki három és fél órát állt sorban, ez az egyik gond, a másik, hogy amíg az utolsó szavazó le nem adta a voksát, addig adatokat sem közölhet az NVI.

    Nyolc éve is bőven este hét után kígyózó sorokban álltak az emberek arra várva, hogy szavazhassanak, tehát azt nem lehet mondani, hogy a mostani átszavazók meglepték volna a rendszert. Megkérdeztük az NVI-t, hogy Pálffy Ilona, az iroda elnöke és az NVI-érez-e felelősséget, és mi lehet a kaotikus helyzet következménye.

    Egymondatos választ kaptunk: a választási irodák mindent megtettek, amit a jelenlegi törvényi szabályozás lehetővé tesz.

     

  • Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos tegnap este lemondott, ma pedig a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy szerinte minden ellenzéki vezetőnek le kellene mondania, mert a választást nem a Fidesz nyerte meg, hanem az ellenzék veszítette el. Szerinte a választás nem volt tisztességes (a Fidesz részéről), de az ellenzék nem látta át, hogy fontosabb lett volna az együttműködés, mint az egymásnak feszülés. Hadházy szerint a választók nem hitték el, hogy az ellenzék meg tudja újítani ezt az országot. 

  • Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marek Kuchcinski alsóházi elnök is gratulált a Fidesz választási eredményéhez, Konrad Szymanski külügyminiszter-helyettes pedig a közép-európai emancipációs törekvések eredményének minősítette a Fidesz győzelemét.

    „Gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek az immár harmadik parlamenti választási győzelemhez" – írta Morawiecki. – A reformok útja soha nem könnyű. A társadalom támogatása arra mutat, hogy érdemes vállalni a fáradságot.”

  • Magyarország „szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival” – így gratulált Orbán Viktor győzelméhez Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek elnöke pedig azt írta, a magyar patrióták Orbán Viktor győzelmét ünneplik. Identitásvédelem, harc a kényszerített iszlamizáció ellen, szembeszállás a pénzügyi spekulációval és a globalizmussal: ezt a modellt akarják az Olasz Testvérek is követni Olaszországban” – írta Meloni. 

  • Orbán Viktor a legerősebb európai vezető és az EU legrosszabb rémálma

    tweetelte Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) volt vezetője és európai parlamenti képviselője. A UKIP támogatta a leghangosabban Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, a brexit-népszavazás előtti kampányban rengeteg álhírt, csúsztatást, hazugságot is terjesztettek az Európai Unióról. Farage másfél éve, a népszavazás előtt elköszönt az Európai Parlamenttől, és látványosan kivonult a teremből, azzal a felkiáltással, hogy reméli, nem kell visszajönnie nagyon-nagyon hosszú ideig. Ehhez képest azóta is az EP-ben ül, és ostorozza az EU-s intézményeket.

    Manfred Weber, a Fidesz európai parlamenti frakciójának, a néppárti képviselőcsoportnak a vezetője azt üzente a Twitteren:

    Gratulálok Orbán Viktornak és a Fidesz–MPSZ-nek az egyértelmű győzelmükhöz a magyar választásokon. Alig várom, hogy tovább dolgozhassunk együtt, és közös megoldásokat találjunk az Európát érő kihívásokra.

    Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Donald Tusk, az uniós kormányfők Európai Tanácsának az elnöke egyelőre nem írt gratulációt, vagy legalábbis nem találtuk. Egészen biztosan gratulálnak mind a ketten Orbán Viktornak, de lehet, hogy nem teszik ki a Twitterre, vagy nem írnak róla közleményt, mert nem mindig szoktak.

  • Magyarország, ahogy az utóbbi nyolc évben is tette, igyekszik realisztikus módon megközelíteni a nagy horderejű európai kérdéseket, beleértve az Európa jövőjéről folyó vitát, amelyben a magyar kormánynak „nagyon karakteres mondandója van”, különösen a migrációról – mondta hétfőn a BBC rádiónak Kovács Zoltán.

  • "Az Egyesült Államokban Donald Trump elnöknek, Oroszországban pedig Vlagyimir Putyin elnöknek is többségében vidéki szavazói voltak." (Galló Béla politológus az M1-en)

  • Mármint amit a Google trends-mutat.

    A Corruption Research Center Budapest adatelemző csoportjának utolsó adatközlése volt ez a vasárnapi választások éjszakáján, már hétfő hajnalban.

  • Vona Gábor megtette, Molnár Gyula megtette, Hadházy Ákos megtette. De mást nem kellene elsodornia az éjszakának? Dehogynem! Ön kit mondatna le leginkább?

    Kinek kellene lemondania még a vasárnapi választás után?

    • 3749
      Szél Bernadettnek az LMP kétharmadhoz asszisztálása miatt
    • 2640
      Gyurcsány Ferencnek, de csak mert olyan színpadiasan csinálná
    • 1693
      Pálffy Ilonának, a választási iroda vezetőjének a felkészületlenség miatt
    • 1139
      Németh Szilárdnak, aki megint két vállra fektettek
    • 743
      Simicska Lajosnak az atombombái miatt
  • Vagyis még nem, de már csak egyet kell kattintania: ebben a cikkben minden valóban fontos tudnivalót összeszedtünk.

  • Vagyis formálisan ma nyújtja be a lemondását. De mit gondol, ezt kellett tennie?

    Ön szerint is le kellett mondania Vona Gábornak?

    • 3152
      Mindegy, nélküle se lesz eredményesebb párt a Jobbik, sőt
    • 2779
      Ilyen választási kudarc után természetesen
    • 1030
      Már rég le kellett vona
    • 832
      Nem kellett vona, csak Soros/Simicska ezt diktálta
  • Elemzésünk a legerősebb ellenzéki pártról, amely mindössze egy körzetben tudott nyerni. Jön a Vona utáni korszak?

  • Egy cikkbe összeszedtük a 19 megye és Budapest 106 egyéni választókerületének eredményeit.

  • Nem számítottunk ilyen arányú győzelemre, örülünk az eredménynek - mondta a Fidesz-frakció szóvivője az M1-en hétfő reggel. A kétharmados többség birtokában a Stop Soros törvénycsomagot az elsők között fogadhatják el. Az országgyűlés várhatóan április végén ülhet össze leghamarabb, ez a kérdés pedig már májusban sorra kerülhet.

  • Az HBO talk show-jában foglalkoztak kicsit a magyar választással. Comment.com-posztunk a műsorról.

Rovatok