Index Vakbarát Hírportál

Összefoglaló

Eldőlt: megszerezte a kétharmados többséget a Fidesz

Nem kell találgatni, a Google megmutatja. Jól tette-e Vona Gábor, hogy lemondott, kinek kellene még távoznia? A választás utáni első nap percről percre.

Választási kampány eddig (2227. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem mintha ez lenne Magyarország legnagyobb problémája, de most, hogy Vona kiszáll a politikából, és talán idővel álláskereső lesz, hogy néz majd ki az önéletrajza?

    Vona Gábor vagyok: 39 éves történelemszakos tanár, buzi, migránssimogató, a Magyar Gárda egykori elnöke, a pápa merénylőjének barátja, Simicska-csicska, iszlámimádó, Terry Black szeretője, egy törökországi terrorszervezet tiszteletbeli tagja, oroszbarát, ex-náci etc. Egyébként lebontanám a kerítést, teljesíteném a Soros-tervet, és a kiscicákat is nagyon szeretem.

  • Gőgös Zoltán MSZP-s politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában mondta el, hogy nem veszi át a mandátumát, és abbahagyja a politizálást.

    Az Atv.hu híre szerint Gőgös MSZP-alapítóként nem lép ki a pártból, de egy nagyobb pihenés után ezentúl mással szeretne foglalkozni. Harangozó Tamásnak adja át a parlamenti helyét, akit tehetséges fiatal politikusnak tart, és úgy gondolja: a tegnapi kudarc után többeknek követnie kellene a példáját.

  • A Facebookon búcsúztatta el Schiffer András, az LMP volt elnöke Vona Gábort. "Mindig kölcsönös tisztelet jellemezte a viszonyunkat" - írta. Schiffer akkor sem tartotta Vonát nácinak, amikor az általa vezetett párt amúgy vállalhatatlan módon beszélt, uszított embercsoportok ellen.

    "Két éve kicsit szomorúan odaszólt nekem, hogy cserben hagytam. Sztem minden politikusnak eljön a pillanat, amikor be kell látnia: nincs tovább. Gábornak ez most jött el: tisztelet érte, nem mindenki képes erre."

  • Már a választás előtt etikai vizsgálat indult Hadházy Ákos ellen, mert az LMP legfőbb döntéshozói testületeinek határozatai ellenére kokettált a szocialistákkal. Megúszták, hogy a párton belüli feszültség a választás előtt robbanjon, de most valamit kezdeniük kell a helyzettel.

    Részletes cikkünket itt olvashatják.

  • Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn levélben gratulált Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez, írja az MTI.

    Levelében Tusk hangsúlyozta: bízik benne, hogy Orbán a következő miniszterelnöki ciklusában "konstruktív szerepet fog játszani az Európai Unió egységének fenntartásában".

    Az uniós állam- illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke leszögezte, hogy várakozással tekint a közös munkára.

  • Fekete-Győr András a Facebookon posztolt egy hosszabbat. A vasárnapi választáson 2,8%-ot elért Momentum elnöke azt írja, "Libabőr, könnyek, szívverés", amit kapott a sok pártnál jelentkezőtől, meg attól a minisztériumi dolgozótól, aki felmondott, hogy teljes állásban a Momentumban dolgozhasson.

    "Folytatjuk, mert van több, mint 150 ezer magyar ember, aki a Momentumra szavazott. Folytatjuk, mert Magyarországon a rendszerellenzék megbukott. Folytatjuk, mert 18 év alattiak tömegei, és a baloldalból-Jobbikból kiábrándultak milliói várnak arra, hogy a Momentum képviselje őket. Folytatjuk, mert nem 2018 április 8-ra szerződtünk. Folytatjuk, mert nem hagyjuk, hogy egy romlott, dőzsölő, nemzetvesztő horda tönkretegye hazánkat. Folytatjuk, mert kitartó munkával tartozunk önmagunknak, szeretteinknek, utódainknak, őseinknek, hőseinknek. Folytatjuk annak ellenére, hogy úgy érezzük, többet érdemeltünk az elmúlt egy év eredményei és önkéntes mozgalmi munkája után. Folytatjuk, mert tenni akaró tömegek akarnak csatlakozni hozzánk. Folytatjuk, mert mi vagyunk a jövő. A jövő, ami előbb vagy utóbb, de le fog számolni a múlttal" - írja.

  • Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn levélben gratulált Orbán Viktornak a Fidesz "meggyőző győzelméhez" az országgyűlési választáson, írja az MTI.

    "A horvát-magyar történelmi kötelék ma az igen szoros politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatainkban van jelen" - olvasható a levélben, amely a kormány közzétett honlapján is.

    A horvát politikus örömének adott hangot, hogy folytatódik az együttműködés a magyar miniszterelnökkel a két ország kétoldalú kapcsolatának javítása és erősítése, valamint a kulcsfontosságú kérdések konstruktív megoldása terén.

  • Az országgyűlési választáson két olyan politikus indult, akik egyben az Európai Parlamentben (EP) is képviselők: Niedermüller Péter és Molnár Csaba, mindketten a Demokratikus Koalíció (DK) részéről, írja a Magyar Nemzet . Függetlenül attól, hogy csak egyikük indult egyéniben, az sem jött össze, mindketten bejutó helyen vannak a DK listáján. 

    Mindkét politikust megkérdezte a lap, hogy melyiket választják: a magyar parlamentet, vagy az EP-t. Niedermüller azt mondta, lemond a listás mandátumáról, és már kedden relülőre ül, hogy Brüsszelben folytassa eddigi munkáját. Ő egyéniben is indult, de a Fideszes Varga legyőzte. A kérdésre, hogy ha egyéniben nyert volna, akkor hogy döntött volna, a DK-s elmondta, akkor természetesen a magyar országgyűlésben lett volna képviselő.

    Molnár Csaba hasonlóan nyilatkozott: Brüsszelben folytatja munkáját.

    "Mivel a DK-lista 5. és 6. helyén szereplő Varju László és Oláh Lajos is egyéniben szerzett mandátumot, és a Gyurcsány-párt összesen hat listás helyre jogosult, a sorrendben következő Székely Sándor, Gréczy Zsolt, Ara-Kovács Attila és László Imre juthat a magyar törvényhozásba" - írja a lap.

  • 2014-ben Pálmajor volt az a falu, ahol a legtöbben szavaztak a Fideszre: a szavazók 100%-a rájuk tette a voksát. Idén ők csak a másodikok lettek: a Somogy megyei településen a választóknak a 98 százaléka szavazott a Fideszre. Amúgy itt is, mint rengeteg egyéb vidéki településen, jóval többen mentek el szavazni (és szavaztak a Fideszre), mint négy éve.

    Viszont nem sokkal a 2014-es választási győzelem után ellátogattunk Pálmajorra, hogy megnézzük, miért szavazott akkor minden egyes választópolgár a Fideszre – és mielőtt  bárki bármit gondolna, szólunk, hogy teljesen érthető indokaik voltak:

    Íme, az ország legfideszesebb falva
  • Meglátjuk, mit tesz Orbán Viktor miniszterelnök az új megbízatása során, fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke hétfőn Varsóban az előző napi magyar országgyűlési választásokon aratott nagyarányú Fidesz-győzelemmel kapcsolatban, írja az MTI.

    Timmermans ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta a Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott sajtóértekezleten. Az EB első alelenöke szerint a kampány során "sok volt a retorika". "Ehhez öreg politikusként hozzászoktam" - jegyezte meg.

    Czaputowicz gratulált a Fidesz-KDNP választási győzelméhez. Magyarországot "stabil demokratikus államnak" minősítette, mely "szoros európai integrációra törekszik".

  • A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy Facebook-posztban értékelte a választás eredményét, illetve a taktikai szavazósdi kudarcát. A következőt írták:

    "Listán 1.7 százalékot kapott tegnap az MKKP. Ez kb 90-100 000 szavazat. Nagyon köszönjük mindenkinek azt a rengeteg segítséget, amit kaptunk és persze a szavazatokat is. Az eredmény azt jelenti, hogy Magyarországon maradunk. 5 felett ugye elutaztunk volna fél évre külföldre nyaralni, 1 alatt meg elmenekültünk volna az országból.

    A választási eredmény alapján én úgy gondolom, a következő 4 évben az a legfontosabb feladatunk, hogy valahogy elérjük azokat a vidékieket, akik a nemlétező bevándorlóktól rettegnek és valahogy megértessük velük, hogy őket átverték. Ez nagyon fontos lenne, mert most 2,5 millió ember rettegésből szavazott. Emellett nyilván folytatjuk, amit eddig is csináltunk, a városfelújítást, a közösségépítést, valamelyst nagyobb volumenben mint eddig, hiszen mostantól lesz erre évi 40 millió forint állami támogatásunk, amit igyekszünk majd értelmesen elkölteni. És átláthatóan.

    A szuperül sikerült taktikai szavazásról annyit, hogy szerintem a lehető legrosszabbul sült el. Nekem kezdettől az volt a bajom vele (mondjuk ugye mindamellett h gulyásmarciék a demokrácia jegyében minket nem is mértek, így csupa kamu adat szerepelt a támogatottságunkról a neten), hogy pont azokat a kisebb normálisabb pártokat csinálják ki ezzel, akik nem ezt érdemelnék. Azzal hogy a legesélyesebbnek mondott dk/szoci-jobbik jelölt mellett kampányoltak és ugye mindenki hülye volt, aki nem lépett vissza, sikerült kicsinálni az lmpt, az együttet, a momentumot és így 2022-ben is gyurcsány ferenc meg a jobbik fog ránk mosolyogni a plakáton. Ez azért elég szomorú szerintem. Szintén talán nem volt a legszerencsésebb, hogy a taktikai szavazás miatt az ellenzék kampánya konkrétan egy hatalomtechnikai vitává alakult.

    Szintén szomorú volt látni, hogy a baloldali sajtó konkrétan propagandaújságírássá alakult az elmúlt hetekben. Most ugye még a Nagy Népi Mindenkimás Hibáztatása jegyében szépen megírják, hogy az lmp meg a momentum meg az mkkp (ugye úgy tesznek h a ránk leadott szavazatokat automatikusan hozzáadják más pártokéhoz, mintha aki ránk szavazott az automatikusan pld leszavazott volna a jobbikra, ami a többségre sztem nem igaz) tehet mindenről. Hát ez van, fel a fejjel, mindenkinek szép napot és ki ne vándoroljatok külföldre! Bocs a komoly posztért, nem lesz több ilyen."

  • Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte hatáskörét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival. Gulyás hétfőn az MTI-nek azt nyilatkozta: az EBESZ-nek

    nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni.

    "A bevándorlás elutasítása nem xenofóbia, hanem életösztön" – hangsúlyozta kétharmados többséggel rendelkező kormánypártunk frakcióvezetője, alelnöke.

    Persze Gulyás tudott idézni olyan mondatokat is az EBESZ-től amik nem léptek túl semmiféle hatáskört. Ilyen például, hogy a szervezet jelentése szerint a választójog alkotmányos alapjogának szabad gyakorlása mindenkinek biztosított volt vasárnap. "Ezzel a Fidesz maximálisan egyetért" - közölte.

    Ahogyan azzal is egyetértenek a Fideszben, hogy a választás lebonyolítása átlátható és professzionális volt. Ezek szerint ez is egy hatáskörökön belül maradó megállapítás lehet. "A jelentés ezen túlmenő megállapításai azonban hatáskörtúllépést jelentenek" – fogalmazott Gulyás Gergely.

    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője hétfői budapesti sajtóértekezletén beszélt arról, hogy egyenlőtlen feltételeket alakított ki a kormány a választáson. A szervezet szerint a választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai vitát.

  • A párt elnökségéből kiszorított jobbikos politikus Facebookon osztotta meg Toroczkai posztját, amiben a polgármester nekiment Vonának és politikájának. És hozzáírt egy hosszú megfejtést, miszerint Vona vezetésével elvesztette radikális karakterét, lelkét, mindenét a Jobbik. "Színtelen, szagtalan, íztelen pártnak nincs jövője, az identitásvesztés pedig egy biztonságot nyújtó kapaszkodó elvesztését jelenti" - írja és hozzáteszi Vonával kapcsolatban, hogy "a Jobbik számára most tehertétel lett az ő személye, akinek ha fontos a párt jövője és saját becsülete, akkor háttérbe kell vonuljon: listás képviselőként dolgozhatna tovább".

    Vona Gábornak két éve - alternatív elnökjelölt híján - bizalmat szavazott a párt, politikája azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A tagság azt hitte, az elvek feladásáért, a Mészáros Lőrinchez hasonlóan börtönbe való Simicska Lajossal való „üzletért” cserébe legalább a győzelem meglesz, mivel esetleg Simicska tud valamit Orbánról... De csalódnia kellett a tagságnak. Csak a 660 milliós bírság maradt, a választási eredményünk miatt csökkenő állami támogatás mellett

    - írja Novák.

  • "Az Együtt ötfős elnökségnek kellene visszafizetni azt az összesen mintegy 190 millió forintnyi kampánytámogatást, amit a költségvetésből kaptak, de mivel a párt listás eredménye nem érte el az 1 százalékot – a várakozásokat jóval alulmúlva csak 0,64 százalék volt – a törvény szerint a pénzt vissza kell adni az államnak, hiába költötték el már a kampányra. (Sőt: az Együtt még 25 milliós bankhitelt is felvett tavaly szeptemberben a kampányra, hamarosan ezt is vissza kell fizetni.)" - írja a Zoom.hu.

    "Ez majdnem kétszáz millió forint, ennyi pénze ötünknek sincs összesen"

    - mondta a lapnak Juhász. Ahogy azt is, hogy:

    mivel az összvagyonunk nincs ennyi, nemcsak a házunkat, lakásunkat veszítjük el, hanem a maradékot adók módjára behajthatják rajtunk, így a fizetésünkből vonogatják még 20-30 évig

    "Juhász mellett teljes vagyonával felel a visszafizetendő összegért Szigetvári Viktor, Hajdu Nóra, Szabó Szabolcs és Pataki Márton" - írja a lap. A teljes cikk itt olvasható.

  • Isteni találat a Válasz.hu-tól: 2017 októberében Karácsony Gergely az ATV reggeli műsorának vendége volt, és arról beszélt, hogy a 2014-es Összefogás hibás volt, de majd a mostani, 2018-as, az más lesz. Majd egyszer csak azt mondja:

    "Az, hogy a Fidesznek kétharmada lesz, teljes mértékben kizárt szerintem. Ehhez annyira hülyének kéne lenni az ellenzéknek, ez nem a Fideszen fog múlni, és nem a választókon fog múlni"

    Mestermondat:

  • Mivel az Együtt valamivel több mint fél százalékot ért el az országgyűlési választáson (a jelenlegi adatok szerint 0,65-öt), vissza kell fizetnie az állami kampánytámogatást, írja a Magyar Narancs.

    És megemlítik Juhász Péter Hír TV-s interjúját, ahol Juhász arról beszél, hogy a párt fennmaradásáért is küzdeni kell. Illetve Szigetvári Viktor ATV-s szereplését, ahol Szigetvári arról beszélt, hogy ő akkor ezennel el is köszön. "Az, amit mi kínáltunk, az, amit én politikusként, miniszterelnök-jelölti vitában őszintén elmondtam, arra nem volt kereslet, és ezt a felelősséget el kell vállalni" - mondta.

  • A 444.hu szúrta ki egy őszinte, vidám fideszes videóját. Ferjancsics László a Vácért Lokálpatrióta Egyesületből a Facebookra töltött fel egy videót. Ezen Pető Tibor váci fideszes alpolgármester, a Fidesz váci elnöke és Bodonyi Béla, a váci művelődési, oktatási és ifjúsági bizottság tagja kapaszkodik össze a Fidesz győzelmének mámorában, hogy üzenjenek azoknak, akik nem nyerték meg ezt a választást.

    Középső ujj felmutatása közben azt kiabálják:

    "Egyszerűen senkik vagytok, hej-hej!”

    Videó itt:

  • Geert Wilders, a holland jobboldali Szabadságpárt vezetője a Twitteren gratulált Orbán Viktornak a Fidesz országgyűlési választási győzelméhez, írja az MTI.

    "Gratulálok Orbán Viktornak a kiváló eredményhez. Nagyon megérdemelt győzelem!" - írta a közösségi oldalon Wilders, aki iszlámellenességéről vált ismertté Európa-szerte.

    A jobboldali holland politikus felesége egyébként magyar. Geert Wilders januárban járt is Magyarországon, és találkozott is Orbán Viktorral. Az akkor készült, Orbánnal közös fényképet osztotta meg most is gratulációja mellett a Twitteren.

  • Frissült a Nemzeti Választási Iroda honlapján a feldolgozott szavazatok aránya, a határon túli magyarok voksaival meglett a kormánypárti kétharmad. A Fidesz-KDNP frakciónak már legalább 134 mandátuma lesz az Országgyűlésben.

    A kétharmados többség akkor is meglenne, ha a külképviseleteken leadott szavazatok megszámlálása után egy mandátumot elveszítene a Fidesz. A 24.hu azt írja, hogy ha továbbra is ilyen arányban növekszik a Fideszre adott listás szavazatok aránya, akár még az MSZP is elbukhat egy listás mandátumot a határon túli szavazatok miatt.

  • Azt írja a Hvg.hu , hogy: "Kerek egymillió forintos tiszteletdíjat kap fizetésén felül a Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a vasárnapi országgyűlési választások lebonyolításáért – így jutalmazták már előre egy rendelet mellékletében, elég nehezen kiszúrható módon. Csakhogy a kilométeres sorbanállások miatt órákat csúszó voksolást sokan kritizálták, felvetve az elnök felelősségét is. A hvg.hu ezért feltette neki a kérdést: ezek után is jogosnak érzi-e a bónuszt vagy lemond róla. Pálffy még nem döntött, de kitart amellett, hogy nem felelős a hibákért."

    További részletek a cikkben.

  • Szoktam tartani a szavamat: benyújtom a lemondásomat, holnap a Jobbik elnöksége összeül, megtervezzük a feladatainkat a jövőre

    - jelentette be a választás estéjén Vona Gábor. Ez az elnökségi ülés ezekben a percekben is zajlik. 

    Vona még azt is mondta tegnap:

    Ha én benyújtom a lemondásomat, az elnökségnek ki kell írnia egy tisztújító kongresszust, amin elnököt választanak. Van bennem még politikai tartalék, de majd a kongresszus dönti el, kit akar elnöknek. De a néppártosodási folyamat, amivel növeltük a bázisunkat, egyértelművé teszi a jövőnket. Nem tervezek változtatást a választás után.

    Ma egyébként a Jobbik egyik alelnöke, Toroczkai Facebookra posztolta, hogy Vona megbukott, de a Jobbik él, és későbbre még több infót ígért. Majd megtoldotta azzal, hogy még később jön a mindent megvilágító elemzése, mert az elnökségi ülésre kellett utaznia Budapestre.

  • Még az egy százalékot sem érte el a választáson az Együtt, a választók 0,63 százaléka szavazott rájuk. A párt elnöksége már vasárnap éjjel lemondott. Szigetvári Viktor hétfőn az ATV-ben arról beszélt, hogy ezzel ő a politizálást is befejezte, 15-16 éve benne volt, 6 éve pártpolitikus, beletette az Együttbe az élete egy jelentős részét, de most már visszatér a civil pályára.

    Lesz majd a pártnak tisztújítása is, ahol el fogják dönteni, hogy egyáltalán akarják-e folytatni. Szigetvári azt fogja javasolni, hogy ebben a formában ne.

  • Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez, írja az MTI a német szövetségi kormány szóvivőjére hivatkozva. Steffen Seibert tájékoztatóján egy kérdésre azt mondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek.

    Németország és Magyarország „a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén szoros kapcsolatban áll egymással, és Magyarország megbízható partnerként számíthat Németországra az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel.

    Az MTI szerint még a következők gratuláltak:

    • Sebastian Kurz osztrák kancellár
    • Janez Jansa szlovén ellenzéki vezető
    • Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitter-oldalán
    • Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa a Twitteren
  • Lemond posztjáról Ács polgármestere, Lakatos Béla, mert a Momentum színeiben indult, és a településen leadott szavazatokat tekintve a harmadik helyre szorult a vasárnapi országgyűlési választáson, írja az MTI. „A személyemre leadott szavazatok száma azt mutatja, hogy az ácsiak nem értékelték a településért végzett 16 éves munkámat. Így sem lelki erőm, sem kedvem nincs folytatni” – közölte Lakatos Béla hétfőn az MTI-vel.

    A polgármester  aki korábban függetlenként nyerte el a településvezetői posztot, és most a Momentum képviselőjelöltként Komárom-Esztergom megye 3-as egyéni választókerületében indult  hozzátette, várhatóan három hónap alatt lezárja a még folyó beruházásokat, és a nyári szünet előtt benyújtja lemondását a képviselő-testületnek.

    Lakatos Béla nyolc évig iskolaigazgató volt Ácson, majd kétszer polgármesterré választották, ezzel Magyarország egyetlen cigány városvezetője. Fidesz-tag volt 2015-ig, de lemondott, mert elégedetlen volt a kormány romapolitikájával. 2013-ban interjúztunk vele.

  • Jean-Claude Juncker még ma írni fog Orbán Viktornak, hogy gratuláljon neki a pártja egyértelmű győzelméhez a tegnapi parlamenti választáson – válaszolta az Európai Bizottság szóvivője egy újságírói kérdésre hétfő délben Brüsszelben. Az Európai Bizottság elnöke holnap telefonon is felhívja Orbán Viktort, hogy megbeszéljék a Magyarországot és az EU-t érintő közös ügyeket. „Az Európai Bizottság várja, hogy együtt dolgozhasson az új magyar kormánnyal a következő hónapok kihívásain” – tette hozzá a szóvivő, Margaritisz Szkínász.

    A sajtótájékoztatón ezután megkérdezték tőle: mit szól az Európai Bizottság ahhoz, hogy a „Stop Soros törvénycsomagot” az elsők között fogadhatja el az új Országgyűlés, és általában, mit gondol az európai értékek tiszteletben tartásáról Magyarországon.

    „Egy általános megjegyzést tudok ehhez hozzáfűzni – mondta Szkínász. – A magyar emberek tegnap kinyilvánították a véleményüket. Az Európai Unió a demokratikus értékek uniója. Juncker elnök úr és a Bizottság úgy gondolja, hogy ezeknek az értékeknek a védelme az összes uniós tagállam közös kötelessége. Kivétel nélkül.”

    A sajtótájékoztató végén még egyszer előkerült Magyarország. A spanyol Cadena SER tudósítója azt kérdezte: nem gondolja-e az Európai Bizottság, hogy a magyar választási eredmény a Bizottság menekültpolitikájának az elutasítását is jelenti? Szkínász leszögezte, hogy a Bizottság álláspontja évek óta ugyanaz: reménykednek benne, hogy sikerül találni egy mindenkinek elfogadható, széleskörű megegyezést, lehetőleg a 2019-es európai parlamenti választások előtt.

    Az Európai Unió új migrációs politikájáról hónapok óta folynak a tárgyalások az Európai Unió Tanácsában, ahol a nemzeti kormányok szakértői és diplomatái egyeztetnek heti szinten azoknak a jogszabályoknak a szövegéről, amelyek majd szabályozni fogják a menedékkérelmek elbírálását, a határvédelmet, a külföldre utalt fejlesztési támogatást, és a migráció által fölvetett sok más ügyet. A menedékkérők elosztása csak az egyik ezek közül, és a legvitatottabb. Leginkább azért, mert a magyar álláspont évek óta változatlan: amíg bármilyen formában szerepel menedékkérők kötelező áthelyezése a tervekben, addig nem fogadjuk el őket. Nincs is megegyezés már két éve.

  • Az LMP lemondott társelnöke mondott ennél cifrábbat is,itt elolvashatja

    • Kerezsiné Kádár Éva Erika (NP) 5 db szavazat (Jász-Nagykun-Szolnok 02)
    • Keskeny Ferenc (IRÁNYTŰ) 5 db szavazat (Jász-Nagykun-Szolnok 02)
    • Lakatos Krisztián (ERP) 5 db szavazat (Borsod-Abaúj-Zemplén 02)
    • Szitai Béláné (KEDN) 4 db szavazat (Borsod-Abaúj-Zemplén 01)

    és végül az ember, aki saját magán kívül mindössze egy embert tudott mozgósítani:

    • Fényes Józsefné (ERP) 2 db szavazat (Nógrád 01)
  • De nem sokat tétovázott az ifjú, dúlt keblű DK-elnök, pennát ragadva, s önmagát nem meghazudtolva, gyönyörű és átkozott versben szólott amazon honfitársaihoz, kik borús képpel, lapos pillantásokkal nézenek a távolba keresve egy oly kort, melyben minden szükség ragyog.

    Gyurcsány Ferenc, a nemzet költőjének sorai következzenek emez internetes világhálós világosságban:

    „Keserű a reggel, milliók ébredtek ma végtelen csalódással, hitetlenkedve. Nem kevesen dühvel. Mert nem egyszerűen várakozásainkban csalódtunk, hanem egy időre nemcsak, hogy szertefoszlott az álom, hogy újra normális országban élhetünk, hanem szemünkre ereszkedik a legrosszabb rémálom első pár képkockája. 

    Európai, polgári Magyarország helyett gőzös, keleties hatalom, megtorlás, a maradék emberi szövetek szétszaggatása, a polgári szabadság, az emberi méltóság maradékának szertefoszlása, a diktatúrával szembenálló sokaság legalább időleges bénultsága, a maró önvád, a perspektíva elenyészése. Most ilyen napok jönnek. 

    De aztán felállunk. Mert nincs más lehetőség. Együtt fogunk maradni, a mostani dühből majd építő erő lesz, a tehetetlenségből tett, és a végén a ma vereségéből majd a holnap győzelme. Többségünknek nincs hova mennie, ez a hazánk, ide köt mindenünk, barátaink, szüleink és gyerekeink, a nevetős és sírós emlékek, fanyar létezésünk. Azt kívánom, hogy ne törjetek meg, hogy ne adjátok fel! Én sem fogom, mi sem fogjuk. Bár csak kicsit enyhíti a keserűséget, hogy életünk első önálló megmérettetésén parlamenti párt lettünk, az ország negyedik pártja, mely marad Orbán diktatúrájának kérlelhetetlen ellenfele. Persze most lesz egy kis csend, melyet hangos elégedetlenség fog itt-ott megtörni, de hamarosan eljön az új cselekvés ideje. Most megértjük, hogy mi történt, holnap meg azért teszünk, hogy legközelebb egy új Magyarország beköszöntének örüljünk. 

    Köszönöm a sok szeretetet és támogatást, az elképesztően sok munkát, a kitartást. Mi veletek maradunk, kérem Ti is maradjatok velünk.”

    Hát nem csodás e dal?

  • Toroczkai László üzenete egyértelmű

  • Gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz választási győzelméhez hétfőn a német szövetségi parlament legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa. Jörg Meuthen, az AfD társelnöke szerint Orbán olyan politikáért küzd, amelynek irányát „saját népének érdekei" jelölik ki, és ezért konfliktusokat is vállal, általánosságban az Európai Unióval, különösképpen pedig azzal a személlyel, aki a német kancellár szerepét alakítja".    

Rovatok