Index Vakbarát Hírportál

Narancsvidék újratöltve: a választások megyei eredményei

2018. április 9., hétfő 08:38

Baranya

Itt a legizgalmasabb körzet az egyes számú pécsi volt, ahol a függetlenként induló Mellár Tamás végül nyerni is tudott, a másik három körzetben azonban sima fideszes győzelem született. Bővebb cikkünk a témában itt.

Heves

Tarolt a Fidesz, mindhárom körzetet elvitte, méghozzá nem is kis nevek ellen. Az egyik körzetben Vonát, a másikban Mirkóczkit ütötték ki, akiket az előzetes felmérések még esélyesnek hoztak ki. Bővebb cikkünk a témában itt.

Somogy

Itt négy körzet sorsa volt a tét, mind a négyben simán nyert a Fidesz, pedig a Jobbik az olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz Ádám személyében igazi hírességet is bevetett. Bővebb cikkünk a témában itt.

Csongrád

Az egyes számú szegedi körzetben az a MSZP–Párbeszéd színeiben induló Szabó Sándor megint legyőzte fideszes ellenfelét, ezenkívül azonban nem örülhetett az ellenzék, a másik három választókerület narancssárga lett. Bővebb cikkünk a témában itt.

Békés

Négy körzet, négy fideszes győzelem. Mindenhol a jobbikos jelölt volt a legfőbb ellenfél, de a legszorosabb körzetben is kétezer szavazat volt a különbség. Bővebb cikkünk a témában itt.

Hajdú-Bihar

Itt is elsöprő a Fidesz-győzelem, a hat körzet mindegyike narancssárgára színeződött. Kósa is simán nyert a kampánybeli botrány ellenére. Bővebb cikkünk a témában itt.

Jász-Nagykun-Szolnok

Szintén négy fideszes körzet, egyedül a törökszentmiklósi körzetben sikerült a jobbikos jelöltnek megszorongatnia a fideszes Boldog Istvánt, de így is háromezer szavazattal járt előrébb a győztes. Bővebb cikkünk a témában itt.

Zala

Sima fideszes győzelmekre lehetett számítani, ez is történt, az ellenzéki összefogás sem segíthetett volna, persze nem is volt ilyen. Bővebb cikkünk a témában itt.

Tolna

Itt az exfideszes, LMP-s színekben induló Hadházy Ákos és Horváth István szekszárdi csörtéje tűnt érdekesnek, de Hadházy végül simán kikapott. A másik két körzet pedig előzetesen is lefutottnak tűnt, nem is okoztak meglepetést. Bővebb cikkünk a témában itt.

Fejér

A Jobbik itt el tudott vinni egy körzetet az ötből, Pintér Tamás szoros küzdelemben győzte le Galambos Dezsőt Dunaújvárosban, a megye többi részén viszont biztos a Fidesz győzelme. Bővebb cikkünk a témában itt.

Bács-Kiskun

A tradicionálisan Fideszes megyében nem volt kérdéses, hogy a négy évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan megint hatból hat kerületet behúz a Fidesz, így is történt, még a 2014-es eredményeket is sikerült felülmúlni. Bővebb cikkünk a témában itt.

Pest

Szél Bernadett lehetett az ellenzék egyetlen reménye, de a jelek szerint az összefogás sem segített, úgy tűnik, lemarad Csenger-Zalán Zsolt mögött, de olyan szoros a verseny, hogy eredményt még nem tudtak hirdetni a kettes számú pesti körzetben. A másik tizenegy körzetben a Fidesz győzött, az előzetes becslések ráadásul sok helyen nem is jöttek be, mert több helyen nem voltak hajlandóak átszavazni az emberek. Bővebb cikkünk a témában itt.

Borsod-Abaúj-Zemplén

Hét körzetből hetet vitt el a Fidesz, ami kissé meglepő, az előzetes becslések szerint ugyanis több körzetben is volt esély ellenzéki győzelemre, ez azonban végül sehol sem jött be. Bővebb cikkünk a témában itt.

Komárom-Esztergom

Esélytelen volt az ellenzék a Fidesz nagyágyúival szemben, Bencsik, Völner és Czunyiné is könnyedén győzött, így háromból három kerületet vitt el a Fidesz. Bővebb cikkünk a témában itt.

Veszprém

Az egyes és a hármas számú választókerületben is volt esélye az azokban időköziket megnyerő ellenzéknek. A 2015-ben Navracsics mandátumát megszerző Kész Zoltán végül simán kikapott, a másik három körzetben pedig szintén magabiztosan győzött a Fidesz. Bővebb cikkünk a témában itt.

Győr-Moson-Sopron

Könnyed Fidesz-győzelmekre lehetett számítani, be is jött a papírforma, mind az öt választókerület hozzájuk vándorolt. Bővebb cikkünk a témában itt.

Nógrád

Két választókerületből kettőt húzott be a Fidesz, az egyes számú salgótarjáni körzetben mondjuk főként azért, mert erős ellenzéki jelöltek indultak egymás ellen, visszalépés pedig nem történt. A másikban tükörsimán nyert a fideszes jelölt. Bővebb cikkünk a témában itt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Csont nélkül nyerte a Fidesz ezt a megyét is, az egyik nyíregyházi választókerületet leszámítva mindenhol elsöpörték az ellenzéket, Seszták Miklós például a szavazatok 63 százalékát kapta Kisvárdán, szemben a 2014-es 48 százalékával. Bővebb cikkünk a témában itt.

Vas

Hende Csaba győzelme tűnt egyedül valamelyest bizonytalannak az egyes számú szombathelyi körzetben, de végül minden gond nélkül győzött, a másik két körzetben pedig szintén tarolt a Fidesz, még rá is erősítettek a négy évvel ezelőtti eredményekre. Bővebb cikkünk a témában itt.

Budapest

A 18 egyéni választókerület mindegyikében szoros versenyre lehetett számítani, ráadásul a fővárosban az átlagnál magasabb a baloldali, liberális érzelmű szavazók aránya, így volt miért izgulnia a Fidesznek, főleg annak fényében, hogy hiába nyerte szét magát 2014-ben a Fidesz, az ellenzék úgy is behúzott nyolc egyéni kerületet, és a többiben is csak a megosztottságuk miatt tudtak nyerni a fideszes jelöltek.

Ehhez képest csak az mutatkozott meg, hogy mennyit veszített az ellenzék azzal, hogy nem ment bele a teljes koordinációba, sok helyen ugyanis ezen múlt, hogy nem tudták elvinni a Fidesz mandátumait. 

Végül Budapesten hat körzetet húzott be a kormányoldal, hetet az MSZP–P, hármat a DK, egyet-egyet pedig az LMP és az Együtt. Ez persze nem rossz eredmény, de ha együttműködnek a baloldalon, a fideszes kerületek többségében nyerni is tudtak volna. Bővebb cikkünk a témában itt.

Rovatok