Index Vakbarát Hírportál

Három héten belül megalakulhat az új parlament

A 2. nap a választások után

Index
2018.04.10. 12:32

Választási kampány eddig (2249. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újságírói kérdésre a miniszterelnök nem kívánta kommentálni, hogy egykori barátja és volt fideszes üzletember, Simicska Lajos nem tudja tovább finanszírozni a Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót. Mint mondta, ismert az álláspontja,

    üzleti ügyekkel nem foglalkozunk, majd eldöntik a tulajdonosok, hogy mit akarnak.

  • Három olyan körzet is van a Választás.hu adatai szerint, ahol nagyon magas lett az érvénytelen szavazatok száma. Egy baranyai szavazókörben például furcsamód az összes, nem a Fideszre adott listás szavazat érvénytelen lett. Egy nógrádiban  hihetetlenül magas lett a pártlistás szavazatok között az érvénytelen: az összes voks 35%-a érvénytelen lett. Egy bajai szavazókörben pedig  az MSZP jelöltje egyéniben 159 szavazatot kapott, míg a listája nullát, a Fidesz lista pedig közel száz szavazattal többet kapott, mint a fideszes egyéni jelölt. Teljes cikkünket itt olvashatja.

  • A Jobbik közleményben szólította fel a Nemzeti Választási Irodát, hogy vizsgálja ki a választási csalások gyanújával kapcsolatos összes bejelentést és észrevételt. Mint írják, 

    a voksolási folyamat során több tisztázatlan eset történt: elromlott választási szoftver, kérdéses módon hullámzó részvételi arány, az átjelentkezők voksainak ellenőrzésével kapcsolatos visszás körülmények, az ellenzéki szavazatok feltételezhető „kreatív könyvelése” (példának okáért Budapest 4-es választókerületének 4. szavazókörében a Jobbikra a jegyzőkönyv alapján leadott listás szavazatokat a Netpárt neve mellé kerültek elszámolásra) rendszerszintű hibák és visszaélés gyanúját vethetik fel.

    A Jobbik közölte azt is, folyamatosan vizsgálja a további adatokat, és egyben

    előkészíti az újraszámlálást elérő jogi beadványokat.

  • Valamennyi országgyűlési egyéni választókerületből megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai a Nemzeti Választási Irodához (NVI), írja az MTI. Mintegy 200 ezren jelezték a választás előtt, hogy így kívánnak szavazni.

    Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselőkre voksoltak, ezeket eljuttatják a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe.

    Az átjelentkezők szavazatai bevárják a külképviseleteken leadott szavazatokat, és miután azokat is szétválogatták a 106 egyéni választókerület szerint az NVI-ben, eljuttatják azokat a kijelölt szavazókörökbe.

    Itt az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a bizottság.

    Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

  • Április 15-re, vasárnapra hirdettek demonstrációt a Facebookon „Talpra magyar, hív a szabadság” címmel 19:56-ra a Kossuth térre. A választás után meghirdetett esemény leírása:

    „AKI SZABAD MAGYARORSZÁGOT SZERETNE, AKI GYŰLÖLETMENTES POLITIKÁT, AKI ÉLETET AKAR EBBEN A FULLASZTÓ LÉGKÖRBEN"

    Kedd reggelig 10 ezren jelezték, hogy biztosan ott lesznek, és 34 ezren, hogy érdeklődnek. Cikkünket itt olvashatja tovább.

  • A 2018-as országgyűlési választásokon elért eredményt kudarcnak ítéli, ezért lemondott Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki parlamenti mandátumát sem veszi fel. A politikus 2002-ben kezdte, később bő 11 évig volt elnöke a pártnak. Felépített egy radikáljobbos erőt, majd úgy ítélte meg, hogy középre húzással tud már csak növekedni. Közben egy egyre inkább széljobbra húzó Fidesszel kellett megküzdenie, amely rendre lenyúlta az ötleteit, és végül a legfontosabbal, az idegenellenességgel le is győzte őt. Teljes cikkünket itt olvashatja el>>

  • Nem demokráciában politizálunk, ez a választójogi rendszer, amelyet felépítette, hatalmas erőt feltételez az egyik oldalon és egy másikat a másikon. Ezért kellett volna a teljes koordináció, engem azért kiátkoztak, hogy azt mertem mondani, a balos és a jobbos üljön egy asztalhoz

    - mondta hétfő este a Hír Tv-nek nyilatkozva Szél Bernadett LMP-s politikus, a párt miniszterelnök-jelöltje. Teljes cikkünket itt olvashatja.

  • Az EBESZ-nek semmilyen lehetősége, jogosítványa nincs, hogy politikai szempontból vizsgáljon egy választási kampányt. Az EBESZ valamilyen kormánypárti médiatúlsúlyról beszélt, holott vasárnap a internetes politikai hírek 90 százaléka arról szólt, hogy Orbán Viktor kormánya megbukott, a Fideszben óriási feszültség van, óriási bukás lesz. Az EBESZ-nek talán jobb tolmácsokat kellene alkalmaznia

    - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a TV2 Mokka című kedd reggeli műsorában. Szijjártó szerint a fontos az, hogy a magyar emberek, nem az ENSZ vagy az EBESZ, döntöttek, és világos felhatalmazást adtak a kormánynak.

  • Tóth Zoltán 1990-től 1999-ig a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Választási Iroda vezetője volt, volt helyettes államtitkár az első Orbán-kormányban, később az Alkotmánybíróság főtanácsadója, majd a Medgyessy-kormány belügyi tárcájánál közigazgatási államtitkár. Szakemberként azóta csak ritkán szólaltatta meg az Index, hogy Tóth a Demokratikus Koalíció politikusa és képviselőjelöltje is lett. Tóth a Hír Tv-n Kálmán Olgának az idei választás furcsaságairól beszélt. Három dolgot mondott:

    • Furcsa, hogy a 19 órakor közölt részvételi adat (67,08 százalék) végül alacsonyabb lett, mint amit az NVI 18:30-kor közölt (68,13 százalék). Erről az Index hétfőn megkérdezte az NVI-t, ami azt válaszolta: a különbséget az okozhatta, hogy a napközbeni adatokat a szavazókörökben papírra strigulázott adatok alapján közölték, a végleges adat viszont a jegyzőkönyvi adatokból származik, amely már a névjegyzéken szereplő aláírások alapján készül. Tóth Zoltán furcsának nevezte, hogy több mint 100 ezerrel elszámolták magukat napközben a választókörökben. Természetesen előfordul, hogy itt-ott elszámolják magukat, egyik helyről többet, a másikról kevesebbet jelentenek napközben, de ezek a hibák általában kiegyenlítik egymást.  
    • Vasárnap este közel 3 órát kellett várni az eredményekre, mert az átszavazók közül még több ezren álltak sorba a számukra kijelölt néhány szavazókörben. Az NVI elnöke arra hivatkozott, hogy a törvény nem teszi lehetővé, hogy előbb ismertessék az eredményeket. Tóth Zoltán azonban határozottan állította, hogy semmilyen törvényben nem szerepel az, hogy a választási iroda addig nem közölhet részeredményeket, amíg nem szavazott le minden szavazó. Tóth szerint ebben a három órában történhetett valami, sőt azt állította, ezzel az volt a cél, hogy este 11-kor „ne csak az adat legyen megdöbbentő, hanem a mód is, ahogy bejelenthetik” (a kétharmadot – bár ez akkor még nem volt tudható).  
    • Tóth szerint össze kellene hasonlítani azoknak a szavazóköröknek a jegyzőkönyveit, ahol volt ellenzéki szavazatszámláló biztos (ez a 11 ezer szavazókör kb. egyharmada), és ahol nem. Ha gyanúsan nagy a különbség az érvénytelen szavazatok számában az ellenzékiek által nem felügyelt szavazókörökben, az utalhat arra, hogy egyes helyeken a szavazatszámláláskor érvényteleníthettek nagyobb számban szavazólapokat. 

    A szavazás tisztaságát felügyelő EBESZ a magyar választásokról azt közölte, hogy nem történt csalás, viszont nem voltak egyenlőek a feltételek a választáson.

  • Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy nagyon sok megmagyarázhatatlan eset történt a választás napján, kezdve a választási szoftver elromlásától azon át, hogy a végső részvételi arány kisebb lett, mint a fél órával korábbi adat, egészen odáig, hogy az urnazárást követően 3 órán keresztül nincs semmilyen eredmény.

    Ezek felvetik annak a lehetőségét és gyanúját, hogy választási csalás történhetett.

    A DK elnöke ezért előterjesztést tesz, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal, és ha ez okot ad rá, akkor újraszámolásra is szükség lehet. Gyurcsány további állításairól szóló cikkünket itt olvashatja el.

  • Az erdélyi magyarság nagy arányban vett részt a vasárnapi magyar parlamenti választáson, mondta Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke az M1 reggeli műsorában. A kettős állampolgárok mintegy 80 százaléka regisztrált. Borboly Csaba szerint a kettős állampolgárok felesküdtek a magyar alkotmányra, és ez jogot és kötelességet is jelent. (MTI)

  • A Magyar Idők úgy tudja, hogy három héten belül megalakulhat az új Országgyűlés, május elején pedig leteheti az esküt a negyedik Orbán-kormány. A lap szerint még április vége előtt eldőlnek az új kabinet személyi kérdései és az, hogy lesz-e változás a kormányzati struktúrában.

    Mint ismert, Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: a kétharmados többség birtokában a Stop, Soros! törvénycsomagot a tervek szerint májusban az elsők között fogadhatják el.

  • A kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője szerint a Jobbikban komoly, elhúzódó belső konfliktus várható, és akár pártszakadás is lehet. Fodor Csaba azt mondta, még az sem dőlt el, hogy a Jobbik lenne a második erő, mert a baloldali pártok együttesen több mandátumot szereztek. (MTI)

  • Oltári nagy bukás az ellenzéknek a Fidesz győzelme, mindenkinek önkritikát kell gyakorolni, mondta Gulyás Márton aktivista a Hír Tv Egyenesen című műsorában.

    Úgy gondolom, hogy azok az ellenzéki képviselők, akik magukra adnak, nem ülnek be egy ilyen megalázó helyzetben, mert ez semmi másról nem szól, csak a demokrácia színjátékának biztosításáról, és ez nem állhat érdekükben.

  • Bár a vasárnapi választáson 64 százalékot kapott, mégis csalódottnak érzi magát a csornai választókerület fideszes befutója. Gyopáros Alpár a Magyar Időknek azt mondta: sajnálja, hogy nem neki sikerült a  legnagyobb arányú vereséget mérnie a a második helyezettre, ebben az összevetésben ketten is megelőzték.  A választókerületben a jobbikos jelölt nagyon sok baloldali választó támogatását is elnyerte. Pedig Gyopáros szerint „ebben a választókerületben korábban nem volt szokás gyűlölködő, mocskolódó kampányt folytatni”, de a Jobbik 2014-ben ide is behozta ezt a stílust, amit aztán a baloldal is átvett”.

Rovatok