Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

A Fidesz bojkottált, a fél ellenzék kivonult

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tóth Bertalan mindenkit tüntetni hív szombat délután 14 órára, a Hősök terére, ahol ígérete szerint összellenzéki tüntetés lesz a szakszervezetekkel kiegészülve. 

  • Megérkeztek a jobbikosok és az LMP-sek is. Tóth Bertalan MSZP-elnök azt mondja, közösen tesznek fogadalmat, amely az ellenzéki öt ponton alapul. Az ellenzékiek újra elszavalják kórusban a parlamentben elhangzott követeléseiket:

    • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
    • kevesebb rendőri túlórát;
    • független bíróságokat;
    • Európai Ügyészséget;
    • független közmédiát.
  • MSZP-s, párbeszédes, DK-s és momentumos politikusok állnak ki a gyorsan lezavart ülés után a Parlament épületének lépcsőjére a hatalmas szélben. Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-közvetítésében azt mondta, hogy még a Jobbik és az LMP képviselőit várják.

    Szerinte a Fidesz képviselői azért nem voltak jelen az ülésen, mert "nem aludták ki magukat, vagy befizették magukat síelésre". A Fidesz persze tudatosan maradt távol, mert nem kíván asszisztálni ehhez az ellenzéki akcióhoz. 

  • Hiba volt, hogy az áprilisi választások előtt nem jött létre az az ellenzéki összefogás, ami most végre a rabszolgatörvény kapcsán kialakulni látszik

    – mondta az ülésteremből kivonuló szocialisták elnöke. Tóth Bertalan szerint minden parlamenti és parlamenten kívüli eszközt igénybe fognak venni a harchoz és az ellenálláshoz, amely már nemcsak a túlóratörvényről, hanem a független igazságszolgáltatásról, sajtószabadságról, az egészségügy és az oktatás helyzetéről szól.

    Most már nem játsszuk el a Fidesz szabályai szerint látszatdemokráciát.

    Az érvénytelen ülés – amelyet a Fidesz bojkottja ellehetetlenített  arra alkalmas volt, hogy felolvassák az öt pontot, és esküt tegyenek az ellenállás folytatására. Tóth szerint ehhez viszont fontos a valódi összefogás megteremtése, és reméli, hogy ez összejön az önkormányzati választásra.

    Ami a sztrájkokat illeti, az a szakszervezetek szervezkedésén múlik, de az ellenzéki pártok mindenben támogatják őket.

  • Szél Bernadett független képviselő a Facebook-oldalán jelezte, hogy a Momentum egyik elnökségi tagját, információnk szerint Buzinkay Györgyöt akarta bevinni az ülésre (minden képviselőnek papíron joga van vendégeket hívni a Parlamentbe). Ám a momentumos nem jutott be.

    Ma reggeli meglepetés: Momentum kitiltva a parlamentből! Kövér ma szintet lépett: letiltotta a beléptetést így nem tudott bejönni a Momentum elnökségi tagja, akit meghívtunk, vendégként jött volna ma a parlament rendkívüli ülésére.

    Fekete-Győr András Momentum elnök az Indexnek ezt úgy kommentálta

    "Kövér László kommunista tempóra kapcsolt. Mi is az 5 pontot elszavalni mentünk, de nem engedtek be minket Szél Bernadett kíséretében. Vissza fogunk még térni."

  • Elég gyorsan a határozathozatalhoz jutottunk. A bent lévő képviselők a napirendről szavaztak: 27 igen és 1 tartózkodó szavazat érkezett, ami persze azt jelenti, hogy nem határozatképes az ülés. Így Latorcai János levezető elnök be is zárta az ülést.

  • Már csak az LMP és a Jobbik képviselői vannak ülésteremben, Keresztes László Lóránt LMP-s frakcióvezető viszont felszólalt:

    Orbán Viktornak meg kell értenie, hogy a magyar emberek nem túlórázni akarnak, hanem megélni a fizetésükből.

    Keresztes szerint ORbán elárulta a nemzetet, és most közösen kell fellépni a túlóratörvény ellen: „találkozunk az utcán".

  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője következne, de az MSZP és a Párbeszéd képviselői felállnak a helyükről, és kivonulnak. Vadai Ágnes sem mondta el a napirend előtti felszólalását, mert a DK-sok szintén elhagyták az üléstermet. 

  • A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea egy szelfibotot tartva olvassa fel az ellenzék öt pontján alapuló fogadalmát. A ellenzék egyik fele (MSZP, DK, Párbeszéd) felállva szavalja vele kórusban a fogadalmat.

  • A jobbikos Jakab Péter napirend előtti felszólalásával kezdődik az ülés, aki a fideszeseket a távolmaradásuk miatt támadja.

    Hová tűnt Orbán Viktor? Havi 5 millióért lógnak a munkahelyükről. A fideszes rabszolgatartók a népet halálra dolgoztatják, magukat nem.

    Jakab arról is beszél, hogy "ma mindenki Soros-bérenc, csak még nem tudja, de majd a közmédia bemondja". Ezért volt "kutya kötelessége" az ellenzéki képviselőknek ez ellen fellépni.

    A nép felébredt, december 12-én felébredt, és beleüvölti a sokéves csendbe, hogy elég volt!

    Eddig a jobbikosok egyedül vitték a zászlót, de egyedül tovább nem megy. Jakab országos sztrájkot sürget: "Barátaim, söpörjük el ezt a rendszert!"

    A kormány részéről senki nincs ott, így reakció sincsen.

  • A Fidesz-KDNP-s képviselők nincsenek bent, ahogy ígérték.

  • Az ülés tervezett napirendjén - az interpellációs blokk mellett - egyetlen határozati javaslat szerepel, amelyet egy ellenzéki képviselő nyújtott be.

    Arató Gergely, a DK képviselője ebben annak megállapítását kéri az Országgyűléstől, hogy

    • tavaly december 12-én szabálytalanul zajlott a szavazás az ülésteremben; továbbá
    • december 16-17-én jogtalanul léptek fel az ellenzéki képviselőkkel szemben a köztelevízió székházánál tartott tüntetéseken.

    A javaslat vitájáig azonban minden bizonnyal el sem jutunk, mivel a Fidesz korábban közölte, nem asszisztál az "ellenzék képmutató színjátékához".

    Rendkívüli képmutató, hogy azok az ellenzéki pártok és politikusok kezdeményeznek most rendkívüli parlamenti ülést, akik erőszakosan akarták megakadályozni az Országgyűlés legutóbbi ülését

    - fogalmazott Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója, aki szerint ellenzékiek az MTVA székházában pedig "ócska, hamis színjátékot" adtak elő, de lebuktatták őket a bekapcsolva hagyott mobiltelefonok.

  • Az ellenzék kezdeményezésére tart ma rendkívüli ülést a parlament, de az ülés várhatóan rövid és határozatképtelen lesz, mivel a Fidesz–KDNP előre bejelentette távolmaradását.

    Így nem lehet elfogadni a napirendet, tehát csak a napirend előtti felszólalások hangozhatnak el.

    A házelnök azután hívta össze a rendkívüli ülést, hogy azt valamennyi frakcióval rendelkező ellenzéki párt, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd, valamint független képviselők is kezdeményezték.

    „A Fidesz súlyosan korlátozza az ellenzék jogait. Az Orbán-rezsim kiszolgálói gyalázatosan és törvénytelenül vitték végig a rabszolgatörvény és más törvények megszavazását, majd példa nélküli módon büntették a tiltakozó ellenzéki képviselőket. Később a rendőrök tétlenül nézték az ellenzéki képviselők elleni fizikai erőszakot. A rendkívüli ülésnapon mindezeket a törvénytelenségeket kívánják megvitatni a kezdeményezők" – állt a december végi közleményben.

Rovatok