Index Vakbarát Hírportál

Fegyveres biztonsági őrök erőszakkal vitték földre, és csavargatták Varju László lábát a köztévében

2019. január 5., szombat 11:40 | aznap frissítve

Fegyveres biztonsági őrök erőszakkal földre vitték Varju László országgyűlési képviselőt, a bokáját, térdét csavargatták, rátérdeltek a derekára, megpróbálták elrúgni tőle a telefonját - látható az MTVA által rögzített, és a 444-hez kiszivárgott felvételen. 

A felvétel akkor készült, amikor ellenzéki politikusok bementek az MTVA székházába, hogy beolvashassák az ellenzék és a tüntetők öt pontját. 24 órája voltak az épületben, amikor Varju megpróbált bejutni a szerkesztőségbe, ekkor saját bevallása szerint ráugrott hat biztonsági ember. 

A videón látható, hogy Varju nem túlzott, amikor azt mondta, ráugrottak. A korlátba kapaszkodott, amikor egyikük kirúgta a lábát, és földre vitték a mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőt, aki pár másodperccel később segítségért kiáltott. Varjut négy-öt biztonsági ember igyekezett kivonszolni a helyiségből. 

Az egyik legkeményebb jelenet 1:02-től következik, amikor Varju a földön fekszik, derekán ül egy biztonsági őr, és közben utasítja a másik biztonsági őrt, hogy fogja meg a politikus lábát, aki közben valószínűleg a telefonján próbálta bekapcsolni az élő közvetítést. 

Néhány jelenettel később a földön fekvő Varju László körül állnak a biztonságiak, akik közül egyikük megpróbálja elrúgni a politikus telefonját, sikertelenül. (A 444 egyébként a felvétel teljes, vágatlan verzióját is feltette Youtube-ra.)

Varju Lászlót az eset után mentő vitte el a köztévé székházától, kórházi papírjára az került, hogy "megragadási nyomok" vannak a testén, de szerencsére törés nélkül megúszta. 

A köztévé őrei két jogszabály alapján járhatnak el, az egyik a fegyveres biztonsági őrségről szóló 1997-es törvény, a másik egy hasonló, 1998-as rendelet. Az MTVA-ban dolgozó fegyveres őrök ezek alapján a Belügyminisztériumból, az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a katasztrófavédelemből jövő utasításokat kötelesek végrehajtani.

Mint az eset kapcsán írtuk, életszerűtlen, hogy egy olyan helyzetben, mint ami az ellenzéki képviselők székházbeli akciózásakor előállt, az őrség parancsnoka ne vette volna fel a kapcsolatot a belüggyel, főleg azt figyelembe véve, hogy az őrség a rendőrséget sem engedi be az épületbe.

A DK hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentette a köztévé biztonsági őreit. 

A most kiszivárgott felvételek helyett a 444.hu szerint a köztévé híradóiban szisztematikusan csak olyan képsorok kerültek adásba, amelyeken Varju László egyedül fekszik a földön és fenyegetőzik. 

Pintér lemondását követelik

A megjelent felvételek után az MSZP "Börtönbe fogtok kerülni" címmel adott ki közleményt. "Azt hazudták, hogy az ellenzéki képviselők csak színészkedtek a köztévé székházában és hogy a biztonságiak nem léptek fel erőszakosan velük szemben" - írta a párt, szerintük a felvételeket ismernie kellett Pintér Sándornak és Polt Péternek. Az MSZP szerint semmi sem tart örökké, a rezsimet védelmező elit tagjai pedig bűnhődni fognak. 

A Párbeszéd elítélte a Varju Lászlót ért erőszakot, és közölték, hogy az MTVA-t vezető Papp Dánielnek és Pintér Sándor belügyminiszternek haladéktalanul távoznia kell. A Liberálisok is Pintér távozását követelik, mert mint írták, ami a tévészékházban történt, az a belügyminiszter felelőssége. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a következőt írta Facebookon: "A verés az verés. Aki képviselőt üt, az a népet üti. Nincs mentség. Varju Laci derekasan helyt állt. Ember legyen a talpán, aki ezt vállalja. Ő vállalta. A választóiért. A Köztársaságért. Megbecsülés jár érte."

Cikkünk megjelenése után több kérdést is küldtünk az MTVA sajtóosztályának, várjuk válaszukat. 

(Borítókép: 444.hu)

Rovatok