Index Vakbarát Hírportál

Enyhítették a kisdiákokat megalázó,víz alá nyomó úszásoktató büntetését

2019. január 8., kedd 18:16

Az eredeti öt év helyett már két év után gyakorolhatja tanári hivatását a gyerekeket víz alá nyomó nyíregyházi tanár és edző. A bíróság a másfél éves börtön felfüggesztési időtartamán is enyhített.

Úszást oktatott, és ennek keretében becsmérelte, megalázta, a víz alá nyomta a rá bízott 7-10 éves kisgyermekeket egy nyíregyházi bűnelkövető, aki korábban testneveléssel, úszásoktatással is foglalkozott. Valamiért azt hitte, hogy ezt megteheti (sajnos a hazai uszodákban korábban sem volt ritka ez a "nevelési" stílus), de az áldozatok szülei feljelentést tettek.

A kisiskolásokkal kegyetlenkedő tanár elsőfokon kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt  1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, amit felfüggesztettek. A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa most enyhítette J. G. D. büntetését - írja a Szabolcsihír.hu. A börtönbüntetés felfüggesztésének időtartamát 3 évről, 2 évre, a tanári foglalkozástól eltiltás tartamát 5 évről, 2 évre enyhítette.

J. G. D. feladata a a gyermekek nevelése és felügyelete volt, de ő ennek során 2013 és 2016 között megalázóan, becsületsértő módon beszélt tizenegy, 7-10 év közötti gyermekkel.

Hülyének, bénának, bambának nevezte őket, agresszív hangnemben kiabált, s előfordult, hogy káromkodott előttük. Megtörtént, hogy akinek nem volt megfelelő az úszástechnikája, a fejét a vízbe nyomta, hasát megbökte, úszó szemüvegét megrántotta. A kövérebb gyermekekkel olyan feladatot akart végeztetni, amit testi adottságuknál fogva nehezen tudtak megtenni, s ezt a többi tanuló végignézte, így a vádlott szándékosan szégyenítette meg a gyerekeket.

Az eljárás során meghallgatott gyermekek egyöntetűen beszámoltak a tanár fizikai és lelki bántalmazásairól, melyek megtörténtét a pszichológiai tesztek is alátámasztották. A tanár az eljárás során tagadott, majd megpróbálkozott azzal, hogy összeesküvés áldozata.

A gyermekek elmondták, hogy féltek az úszásórától, előtte már szorongtak, nem tudtak aludni, többen hánytak.

Az átélt traumatikus élmények később befolyásolhatják önértékelésüket. Néhány gyermeknek pszichológus segítségére volt szüksége az őt ért trauma feldolgozásához.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott a tanári feladatából adódó kötelességét súlyosan megszegte, amikor olyan nevelési gyakorlatot folytatott, amelyben a fegyelmező intézkedések megtorló, megalázó vagy bosszúálló jellegűek voltak.

Rovatok