Index Vakbarát Hírportál

Civilek tiltakoznak a Miskolc környéki levegő szennyezettsége ellen

2019. január 10., csütörtök 11:49

Helyi környezetvédelmi egyesületek és civilek kezdeményezték, hogy soron kívül vizsgálják felül a Sajó-völgye levegőminőségi tervét. Szerintük a jelenlegi tervben – melyet 2016-ban vizsgáltak át utoljára - nincs elég határozott, pontos és betartható intézkedés, ami érdemben csökkenthetné a légszennyezettség mértékét a térségben.

A Levegő Munkacsoport és a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület szerint

a Sajó-völgy Magyarország egyik legszennyezettebb levegőjű térsége, ráadásul a szálló por és az apró szemcsék koncentrációja jelentősen meghaladja az uniós határértékeket.

Az összefogás támogatója többek között a ClientEarth nemzetközi környezetjogi szervezet, illetve a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA).

Céljuk, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal soron kívül felülvizsgálja a kérdéses tervezetet, továbbá külön felhívták a figyelmet az illegális lakossági égetések visszaszorításának fontosságára. Ezek az egyébként rendkívül egészségkárosító égetések még gyakoribbak a fűtési szezonban.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint hazánkban több mint tizennégyezer ember veszti életét idő előtt a légszennyezés miatt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, rengeteg megbetegedés, kieső munkaidő és komoly életminőség-romlás is a rossz levegőminőség számlájára írható. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy a hatóságok olyan terveket dolgozzanak ki, és olyan intézkedéseket írjanak elő, amelyek rövid időn belül és érdemben javítanak a jelenlegi helyzeten

- nyilatkozta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Ahogyan egy korábbi cikkünkben már írtuk, Magyarország egyike volt annak a hat uniós tagállamnak, melyeket az Európai Bizottság beperelt a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt. A bizottság adatai szerint csak Európában négyszázezer ember hal meg évente a rossz levegő miatt. Emellett még ennél is többen szenvednek a légszennyezettség miatt különféle betegségekben.

A pillanatnyi légszennyezettség mértékéről, a levegő minőségéről és ezek egészségügyi hatásairól a légszennyezés.hu oldalán részletesen is tájékozódhatnak olvasóink.

Rovatok