Index Vakbarát Hírportál

Az ÁSZ az ellenzéki pártokat támadva közölte, hogy nem politizál

2019. január 14., hétfő 12:27

Az Állami Számvevőszék hétfőn hosszú közleményben szólt vissza azoknak az ellenzéki pártoknak, amelyek az elmúlt napokban kritizálták a tevékenységét. Az ÁSZ négy ellenzéki pártot név szerint kritizálva tudatta, hogy nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben.

"Az Állami Számvevőszék a jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, amely ellenőrzése során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat, így a számvevőszék jó hírnevét sértő pártpolitikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések a magyar demokratikus jogállam alapjait kerülik meg" - közölte az ÁSZ hétfőn.

Az előzmények ismertek: az ÁSZ tavaly olyan jelentéstervezetet küldött két ellenzéki pártnak, a Párbeszédnek és a Momentumnak, amely szerint nem tudtak szabályszerűen elszámolni a kampánypénzek költésével. Mindezt azért, mert elérhetetlenek az ÁSZ ellenőrei számára. Ezért az ÁSZ kezdeményezte a költségvetési támogatásuk felfüggesztését.

Eljött az újév, és a két párt valóban nem kapta meg a pénzét, bár a végleges jelentést és az ebből következő döntést nem postázták még nekik. A hétvégén ugyanakkor a sajtó beszámolt a támogatások felfüggesztéséről, és elkezdődött a nyilatkozatháború. Erre szólt most vissza az ÁSZ.

A szervezet a honlapján azt írta:

a számvevőszék törvényi előírások alapján végzett ellenőrzéseit támadó, valótlanságokra épülő nyilatkozatok és félrevezető sajtóhírek a jogállamiság elleni támadást jelentenek.

Azt is írták: a jogállam alapelve a jogkövető magatartás, és a törvényi előírások nem ismerete senkit nem mentesít a felelősség alól.

Minden pártot azonos szabályok szerint

Az ÁSZ számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, "kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak, amelyek gazdálkodását a törvényi előírások szerint ellenőriznie kell." Szerintük minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriznek. (A Fideszt ugyanakkor tavaly nem a választás előtt ellenőrizték, mint a többi pártot.)

Az ÁSZ rámutatott, hogy a tavalyi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése jelenleg is tart, az ellenőrzött szervezeteknek küldött jelentéstervezetek még nem nyilvánosak, a tervezetekben lévő megállapítások és egyéb információk nyilvánossá tétele jogosulatlan adatkezelés. Az ÁSZ a pártokkal kapcsolatos minden megállapítását jelentésekbe foglalja, amelyeket az ellenőrzött szervezetek észrevételeinek értékelése után a lehető leghamarabb nyilvánosságra hoz a honlapján - tették hozzá.

A törvény szerint a számvevőszéknek a 2018. április 8-i országgyűlési választást követő egy éven belül kell elvégeznie a kampánypénzek törvényben előírt ellenőrzését. "Mindez azt jelenti, hogy az ÁSZ ellenőrzése és az EP-választás között nincs semmilyen összefüggés, az ezt terjesztő pártpolitikai nyilatkozatok szándékosan félrevezetik a közvéleményt" - írták.

De a kamupártokat nem ellenőrizhetik csak kérésre

Tudatták azt is, hogy a kampánytörvény szerint az ÁSZ a mandátumhoz jutott egyéni jelölteket és az április 8-i választáson egy százalék feletti eredményt elért pártokat ellenőrizheti, az az egyéb jelöltek és jelölőszervezetek tekintetében csak más jelölt vagy jelölő szervezet kérelmére végezhetnek ellenőrzést. Az ellenőrzés iránti kérelmet a választást követő három hónapon belül - tehát 2018. július 8-ig - lehetett benyújtani bizonyítási indítvány csatolásával, ám a szervezethez nem érkezett ilyen kérelem.

Mindez azt jelenti, hogy az ÁSZ nem ellenőrizheti a 2018. április 8-i választáson egy százalék alatti eredményt elért jelölőszervezeteket - tették hozzá. Megjegyezték: az egy százalék alatti listás eredményt elért jelölőszervezetek a kampánytámogatást teljes egészében kötelesek visszafizetni a Magyar Államkincstárnak, emiatt ezen jelölőszervezetek esetében az ÁSZ-nak nincs ellenőrzési hatásköre, valamint a visszafizetés érvényesítésében, behajtásában nem az ÁSZ az illetékes.

A Momentum és a Párbeszéd nem ismeri a törvényt

A Momentum és a Párbeszéd ellenőrzésével kapcsolatban megjegyezték, a kampánypénzek felhasználására és elszámolására vonatkozóan a számviteli törvény, a kampánytörvény és a párttörvény egyértelmű és kötelező előírásokat tartalmaz a jelölőszervezetek számára.

A Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt ellentmondásos és félrevezető nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat.

A a két párt költségvetési támogatásának felfüggesztéséről szóló tájékoztatást már korábban megküldték a pártoknak. "A költségvetési támogatás felfüggesztése nem az állami támogatás végleges megvonását jelenti, amennyiben az érintett pártok megfelelnek az átlátható és elszámoltatható gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásoknak, az ÁSZ visszavonja az intézkedést, és a pártok utólag megkaphatják a felfüggesztett költségvetési támogatásukat."

Visszautasítják a DK-t és a Liberálisokat

A számvevőszék határozottan visszautasította a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt hétvégi sajtóközleményeit, amelyben a DK "vegzálásnak" nevezte a közpénzekkel való, törvényi előírásoknak megfelelő elszámolást és valamint szolidaritást vállalt a törvénysértésekkel, az MLP pedig a jogállami keretek átlépésére, a törvénysértések következményeinek eltussolására biztatta az Állami Számvevőszéket, valamint durván megtámadta az ÁSZ függetlenségét.

"Az ÁSZ az ellenőrzéseit szigorú, nemzetközi szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől - így a kormányzattól és a pártoktól - függetlenül, a jogállam keretei között végzi.

Az ÁSZ független a pártpolitikától, nem vesz részt a pártpolitikai küzdelmekben, ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegel pártpolitikai szempontokat.

- írta az ÁSZ ugyanabban a közleményben, amelyben négy ellenzéki pártnak megy név szerint neki.

Rovatok