Index Vakbarát Hírportál

Orbán javaslatára menesztik a paksi atomerőműért felelős államtitkárt

2019. január 15., kedd 18:24 | aznap frissítve

Január 15-i hatállyal felmentette megbízatása alól Áder János köztársasági elnök Aszódi Attilát, a Miniszterelnökség paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárát.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint a felmentést Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára mentette fel a köztársasági elnök - írta az MTI. 

Aszódi Attila 2017-óta töltötte be ezt a posztot, korábban, 2014 és 2017 között az erőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos volt a Miniszterelnökségen.

Novemberben arról írt a Népszava, hogy egyre jobban csúszik a Paks II átadásának nem hivatalos céldátuma. A lap szerint paksi szakemberek közül sokan látják úgy, hogy nem lesz tartható a 2026-27-es átadás, ha viszont 2032-ig csúszna az új blokkok tényleges üzembe helyezése, akkor nem bővülne a paksi atomerőmű, az új blokkok csak kiváltanák a fokozatosan leállításra kerülő, most is üzemelő blokkokat.

Aszódi Attila a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár mindenesre a lap kérdésére kizártnak nevezte, hogy 2032-ig csússzon a Paks II projekt, szerinte tartható a 2026-27-es átadás. A kérdésre, hogy mégis mit szólna ahhoz, ha mégis 2032-re készülnének csak el az új blokkok, azt mondta, a lényeg, hogy a lehető legjobb minőségű erőmű épüljön, ami legalább az évszázad végéig biztonságosan termeli majd az energiát - írtuk korábbi cikkünkben. 

Rovatok