Index Vakbarát Hírportál

Egy napig remélhette az állami támogatást két ellenzéki párt

2019. január 16., szerda 16:57 | aznap frissítve

Lezárták a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését, írta ki honlapjára az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Ezek alapján pedig mindkét párt költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezték.

Ez azok után jött, hogy az ÁSZ kedden még megerősítette, hogy már nem tartja indokoltnak a két párt költségvetési támogatásának 2018. október 4-én kezdeményezett felfüggesztését. Az ÁSZ akkor azért kezdeményezte a támogatás blokkolását, mivel az ÁSZ ellenőreinek elérhetetlenek voltak, az indoklás szerint ezért pedig nem tudtak szabályszerűen elszámolni a 2018-as választási kampánypénzek költésével.

Miközben a számvevőszék szerint a két párt elérhetetlen volt, a Momentum azt állította, hogy folyamatosan próbáltak elszámolni, de hiába keresték az ÁSZ-t. Szerintük ennek ellenére ők emailben és postai úton is elküldték a kért dokumentumokat, és a számvevőszék felé a megadott határidőn belül bejelentették a Momentum új székhelyét is.

A Momentum és a Párbeszéd az idei első negyedévben nem kapta meg az állami támogatást. Az Állami Számvevőszék kedden azonban azt írta, hogy a két pártot, valamint az állami támogatás folyósításában illetékes Magyar Államkincstárat levélben értesítette, hogy az októberi okból már nem indokolt a blokkolás. Vagyis ebből következően a pénzeket azután folyósíthatja az Államkincstár, hogy hivatalosan is megkapta az értesítést.

Azt már kedden is jelezték, hogy a vizsgálat a két párt esetében ettől függetlenül folytatódik, viszont most ezek zárultak le nagy hirtelen egy nappal később.

Ez áll az ÁSZ jelentésében

Az ÁSZ honlapjára kirakott jelentés szerint a Momentum a kampány finanszírozására összesen 527,6 millió forint költségvetési támogatást kapott, valamint „a Hivatalos Értesítő 2018. július 30-i számában – tehát a törvényben meghatározott 60 napos határidőn túl – nyilvánosságra hozott elszámolása szerint kampányköltségei finanszírozására 12,6 millió Ft saját forrást fordított."

Az ÁSZ szerint a Momentumnál a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható. Azt írták, hogy az ÁSZ felé a Momentum nem teljesítette az együttműködési kötelezettségét, a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatás felhasználásáról nem adott adatot az ellenőrzéshez. A támogatás szabályszerű felhasználását objektív módon, hiteles adatokkal, dokumentumokkal nem támasztotta alá, ezért a támogatás felhasználása nem volt szabályszerű, írták.

Az egyéni jelöltek lemondása útján kapott támogatásról azt írták, hogy a párt elszámolt a Magyar Államkincstár felé, és ezek alapján az így kapott költségvetési támogatást szabályszerűen használták fel.

Az ÁSZ szerint a Momentum Mozgalom nem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli-, a kampány- és a párttörvény tekintetében. Az ÁSZ szerint felmerül, hogy

Az ÁSZ még egy ilyen videót is elkészített a momentumos vizsgálat mellé:

A Párbeszédről azt írták, hogy központi költségvetési támogatásban nem részesült, a Hivatalos Értesítőben nyilvánosságra hozott beszámolójában ugyanakkor a parlamenti választásra fordított egyéb forrásként 2,5 millió Ft állami költségvetési támogatást (melyből az állami kampánytámogatás 0 Ft) és 3,3 millió Ft adományt tüntetett fel.

A Párbeszéd az MSZP-vel közös pártlistát állított, és egyéni választókerületi jelöltjei is lemondtak az MSZP javára a támogatás igénybevételéről. A két párt megállapodása alapján a költségvetési támogatás felhasználását az MSZP-nél vizsgálják, a Párbeszédnél csak a saját forrásokat ellenőrizték.

Az ÁSZ azt írta a jelentésben, hogy a Párbeszéd sem teljesítette a feléjük fennálló közreműködési kötelezettségét. „A párt nem bocsátott adatot az ellenőrzés rendelkezésére, ezért a kampányköltésekre törvényben előírt, jelöltenkénti legfeljebb 5 millió forintos korlátozás betartása, valamint a tiltott vagyoni hozzájárulások elfogadása a Párbeszédnél nem volt átlátható és elszámoltatható."

Azt írták, hogy a Párbeszéd Magyarországért Párt sem igazolta, hogy betartotta a kampánypénzek felhasználásához kapcsolódó törvényi előírásokat, a számviteli-, a kampány- és a párttörvény tekintetében. Ezért pedig szerintük felmerül, hogy

Az ÁSZ azt írta, hogy mindkét esetben továbbították a vizsgálat eredményeit az ügyészségnek. Hozzátették, hogy az adatszolgáltatást a törvényi előírásoknak megfelelően teljesítő jelölő szervezetek, a DK, a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP és a Magyar Németek Országos Önkormányzata esetében észrevételezésre megküldte a jelentéstervezeteket az érintett pártoknak.

A hétvégén több ellenzéki párt is felháborodva kritizálta az ÁSZ-t a korábbi döntése és a támogatás blokkolása miatt. A szervezet hétfőn  hosszú közleményben szólt vissza az ellenzéki pártoknak: négy ellenzéki pártot név szerint kritizálva azt írta, hogy nem vesz részt pártpolitikai küzdelmekben.

Rovatok