Index Vakbarát Hírportál

Egy időre elfoglalták a tüntetők a Nyugati téri felüljárót

2019. január 23., szerda 19:40 | aznap frissítve

Néhány tucat tüntető teljes szélességében elfoglalta a Nyugati téri felüljárót szerdán azt követően, hogy véget ért a szerda estére az Ügyészség épülete elé szervezett ellenzéki tüntetés. Az embereket két rendőrsorfal fogta közre, így alakult ki az a furcsa helyzet, hogy hiába igazoltattak az egyik oldalról, és kérték arra az embereket, hogy hagyják el a felüljárót, a Lehel tér irányába,

pont a másik rendőrsorfal akadályozta meg őket abban, hogy így tegyenek.

Később aztán kiderült, hogy ez szándékosan történik, az emberek csak a rendőri intézkedés után hagyhatták el a felüljárót. Ez helyszíni tudósítónk szerint elég gyors ütemben zajlott, a rendőrök viszonylag hamar lehozták az embereket a felüljáróról, és lent igazoltatták őket.

Minden egyes embert több rendőr kísért le, felvették az adataikat, és mindenki ellen szabálysértési eljárás indult azért, mert az úttesten akadályozták a forgalmat. Az Index helyszínről tudósító újságírójának is felvették az adatait, és a szabálysértési eljárásról szóló papírt is kitöltötték.

Az ellenzéki képviselők által szervezett megmozdulás a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt kezdődött, a tüntetés oka pedig a Központi Nyomozó Főügyészség azon bejelentése volt, miszerint az MTVA-székháznál december 16–17-én történt események miatt érkezett ellenzéki feljelentéseket megvizsgálták, de elutasítják.

Az ügyészség előtt nem sokkal hat után nagyjából háromszáz ember gyűlt össze, hogy meghallgassák az ellenzéki képviselők beszédeit.

Hadházy Ákos megköszönte a támogatást, amit kap a decemberi tüntetéssorozat óta, és megköszönte azoknak, akik ma elmentek tüntetni. "Én állatorvos vagyok, tudom, hogy az a kutya a legveszélyesebb, amelyik fél" - mondta a képviselő. Hadházy szerint az út, ha nem vigyázunk, egy diktatúra felé vezet, és mindent meg kell tenni, hogy megmutassuk, nem akarunk együtt menni ezen az úton. Szerinte cselekedni kell.

Szél Bernadett megismételte Hadházy gondolatát, annyiban, hogy szerinte is a diktatúra felé halad az ország. Szerinte egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, ez a tüntetés pedig arról szól, hogy hallja meg az egész világ, mi történt Magyarországon. Szél szerint a helyesen cselekvő emberek tudják ezt az országot jogállammá tenni.

Cseh Katalin (Momentum) szóvá tette a nyugdíjpénztári vagyon eltüntetését, Mészáros Lőrinc meggazdagodását, a Balaton felvásárlását is.

Később Kunhalmi Ágnes (MSZP) szólalt fel, aki arról beszélt, hogy a nem a Fideszre szavazó emberek fejében van egy kockás füzet, ami erőteljesen telik, ezeket a neveket pedig ennek a rendszernek a végével sem fogják majd kitörölni.  Szerinte most harcolni kell, mert a hatalom nemcsak az ellenzéket, hanem az ellenzéki szavazókat sem veszi emberszámba.

Rajtuk kívül felszólalt még az eseményen Bősz Anett (Liberálisok), Gréczy Zsolt (DK) és Tordai Bence (Párbeszéd) is, végül pedig ismét Hadházy Ákos állt oda a mikrofonhoz, aki megköszönte az embereknek, hogy ott voltak, és azt is elmondta, hogy nem azért vannak az utcán, mert valaki fizet ezért nekik, hanem azért, mert

szeretik a hazájukat.

A beszédek után a tüntetők elénekelték a Himnuszt, utána pedig kitűzték öt pontjukat az ügyészség ajtajára.

Borítókép: Német Tamás / Index.

Rovatok