Index Vakbarát Hírportál

Horváth Csaba az első akadálynál lekörözte Karácsony Gergelyt

2019. január 24., csütörtök 17:30

Jövő hétfőtől vasárnapig bonyolítja le közös főpolgármester-jelöltjét kereső előválasztását az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás. A pártok képviselőiből álló előválasztási bizottság tagjai csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón ismertették a voksolás menetét.

Őrsi Gergely (MSZP) azt mondta, Horváth Csaba, a szocialisták és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje is összegyűjtötte az induláshoz szükséges legalább kétezer ajánlást. Örömtelinek nevezte, hogy mintegy 12 ezer ajánlás érkezett a két jelöltre.

A szinte végleges adatok alapján Horváth Csaba 6 465, Karácsony Gergely pedig 5 300 ajánlást adott le.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy - az országgyűlési választáshoz hasonlóan - ezekből a számokból nem érdemes az eredményre vonatkozó következtetéseket levonni.

A választópolgárok személyesen 33 helyszínen adhatják le voksaikat: hét forgalmas csomópontban felállított sátorban és huszonhat partirodán. Őrsi Gergely megjegyezte, több mint 1400-an jelezték előzetesen, hogy elektronikus úton kívánnak szavazni. (A dolog december végén, karácsony után indult, és az első napon nem tapasztaltunk hatalmas érdeklődést.)

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) elmondta, a jelölések száma azt mutatja, az embereket érdekli az előválasztás. Úgy fogalmazott, míg a "Fideszben megszokhattuk, hogy ott eldönti a vezér, hogy kiből mi legyen", addig a baloldal demokratikus választás útján, a riválist tisztelve dönt a főpolgármester-jelölt személyéről.

Élő Norbert (DK) szerint a már beérkezett mintegy 12 ezer ajánlásból kiderül, "Budapest nem szereti az Orbán-rendszert", és leváltaná Tarlós István főpolgármestert. (Budapesten nagyjából 1,4 millió választópolgár lakik.) A DK politikusa azt reméli, hogy a közös jelölt sikerével Budapest újra a "szabadság, a szolidaritás és a szerelem városa" lehet.

Huszti Andrea (Szolidaritás) a korábban megszólalókhoz hasonlóan arra kérte a budapesti választópolgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az előválasztáson.

Rovatok