Index Vakbarát Hírportál

Szeles, havas időt hoz a péntek

2019. január 25., péntek 06:40

Borult ég és változó intenzitású havazás várható pénteken. Kezdetben még szórványosan hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, majd egy kisebb szünet után késő délutántól délen ismét havazhat, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék valószínű – írta a Met.hu.

Az északi szél főként a Dunántúlon lesz erős, néhol viharos, amely hordhatja a havat. Dunántúl nyugati, északnyugati felén, kiemelten a Dunántúli-középhegység, majd estétől a Mecsek térségében is 65-75 km/h-s lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható. Késő estére általában -1 és -6 fok közé hűl le a levegő, de a szél miatt a hőérzetünk ennél alacsonyabb lesz.

De nem olyan hideg, mint 1942-ben Putnokon! Akkor -30 fok volt. Igaz, messze vagyunk már 1993-tól is, amikor Letenyén és Esztergomban is 15 fokos tavaszi meleget mértek.

Az OMSZ a nyugati országrészre elsőfokú figyelmeztetést adott ki húfúvás és széllökés miatt is. Baranyában és Veszprém megyében a hófúvás miatt másodfokú riasztás van.

Fennakadások vannak a közlekedésben

A korábbi hóátfúvások miatt télies útviszonyok nehezítik a közlekedést Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Fejér megyében - közölte az Útinformra hivatkozva az MTI.

Nehezen fenntartható a közlekedés közel 20 alsóbbrendű úton, emellett járhatatlan az Abaújszántó és Pere közötti 3704-es út, amelyet a 7-es és a 13-as kilométer között lezártak.

A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire sónedves, az M3-as autópálya keleti szakaszán lehet hókásás burkolat. A főutak és a mellékutak burkolata a Dunántúl nagy részén sónedves, illetve száraz.

Harkány és Tapolca térségében, a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében havas, latyakos, hókásás burkolatot jelentettek. Télies útviszonyokra kell még számítani a Bakony útjain is. A Dunántúlon Keszthely és Sárvár térségében, valamint az M7-es autópálya fonyódi szakaszán erős északi szél fúj, a Dunántúl nagy részén élénk a légmozgás.

Rovatok