Index Vakbarát Hírportál

Újabb százmilliós tiltott támogatást talált az ÁSZ a Jobbiknál

2019. január 31., csütörtök 13:54

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lezárta a 2018-as választás kampánypénzeinek elköltését. Megállapították, hogy "a Demokratikus Koalíció és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel", valamint azt is feltárták, hogy "a DK és a Jobbik tiltott támogatást használt fel kampánya finanszírozására".

A Fidesz egykori parlamenti képviselője által vezetett állami szervezet szerint a DK "a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer Ft kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el".

A Jobbiknál súlyosabb problémákra figyelt fel az ÁSZ. Szerintük a párt

Mindezek alapján a Jobbik a tiltott támogatásra vonatkozó finanszírozási tilalmakat nem tartotta be, és összesen 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el - közölte a számvevőszék. A többi párt kampányköltéseinek vizsgálatakor az ÁSZ mindent rendben talált. 

A korábbiak alapján a Jobbiknak valószínűleg be kell fizetnie büntetésként 136,4 millió forintot a központi költségvetésbe, és várhatóan ugyanennyivel csökkentik majd az állami támogatását is. Arról, hogy az elmúlt években mekkora összegben tárt fel szabálytalanságokat ÁSZ az ellenzéki pártoknál, itt írtunk bővebben

Cikkünk megjelenése után a Jobbik azt írta sajtóközleményében, hogy szabályszerűen számoltak el a kampányköltéseikkel. Mint írták, az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő "vádakra" egy hete küldtek válaszlevelet 624 oldalas pénzügyi melléklettel. 

"A 624 oldalnyi iratanyagból világosan kiderül, hogy az ÁSZ által ismeretlennek minősített 52,1 millió forintnyi saját forrása a párt 2017. évi maradványösszege. A tényt igazoló bankszámlakivonatokat, egyenleg-igazolásokat és főkönyvi kivonatokat értelemszerűen csatoltuk. A Jobbik 2017-es záró főkönyvén 323 bankszámlaszám szerepelt, melyeket a Jobbik mintavételre alkalmas formában rendelkezésére bocsátott a szervezetnek, ám az ÁSZ - saját módszertanával ellentétes módon - egyetlenegy mintavételt sem kért be ellenőrzésre. Összességében a Jobbiknak 2017. december 31-én 138 509 033 Ft állt rendelkezésére, amely jóval több mint az ÁSZ által hiányolt 52,1 millió forint" - írta a párt. 

Ám még ennél is abszurdabb a 84,3 millió forintnyi szállítói hiteltartozás ügye, mely ugyanis két állami intézménytől származik: a Magyar Posta Zrt., valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Magyarán az ÁSZ szerint a Posta és a kormányhivatalként működő NAV finanszírozta tiltott módon a Jobbikot.

- tették hozzá. A párt szerint az ÁSZ "abszurd" döntése miatt veszélybe került az EP-kampányuk, és a korábbi több százmilliós büntetéssel együtt csődközelbe kerülhet a párt. 

Rovatok