Index Vakbarát Hírportál

Amerikai csapatmozgásokról és semlegességről is tárgyalt a magyar külügy Washingtonban

2019. január 31., csütörtök 08:58 | aznap frissítve

A magyar-amerikai kapcsolatok hosszú évek után tavaly végre javulni kezdtek, de a 2018. december 18-án Washingtonban tárgyaló Magyar Levente külügyminiszter-helyettes azzal szembesült, hogy amerikai tárgyalópartnerei frusztráltak és újra kritikusak, írja a Direkt36 oknyomozó portál a birtokába került magyar diplomáciai távirat alapján, amelyet a washingtoni magyar nagykövet jegyez. A cikk a 444.hu-n jelent meg. 

A dokumentum bepillantást enged a magyar-amerikai kapcsolatokba, és kiderül belőle, hogyan próbál nyomást gyakorolni a magyar kormányra az amerikai diplomácia a számára fontos ügyekben, miközben a magyar kormány próbál lavírozni szövetségese, az Egyesült Államok és Oroszország között. 

A cikk szerint az Obama-adminisztráció még nyíltan bírálta Orbán Viktor kormányát jogállamisággal, emberi jogokkal, antiszemitizmussal, médiaszabadsággal és korrupcióval kapcsolatos ügyekben. 2012 után a külügyminiszteri szintű találkozók is megszűntek a két ország között. Trump elnökké választása után a viszony enyhült. Ebben jelentős szerepe volt annak a Wess Mitchell külügyi államtitkárnak, akivel más amerikai diplomaták mellett Magyar Levente decemberben Washingtonban tárgyalt.

A diplomáciai távirat szerint a tárgyalásokon a következő témákról esett szó: 

Rovatok