Index Vakbarát Hírportál

Bíróság elé áll, mert jogsi nélkül, záróvonalat átlépve gázolta halálra a motorost

2019. február 1., péntek 08:33

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki 2018. április 6. napján, este, a 117. számú úton, Esztergom-Kertváros irányából Tát felé közlekedve, átlépte a záróvonalat, és összeütközött egy motorossal. A Tatabányai Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat.

A vádirat szerint az autó sofőrjének érvényes vezetői engedéllyel sem volt, ráadásul a forgalom elől elzárt területet érintve, illetve a forgalmi sávokat elválasztó záróvonalat átlépve kezdett az előtte haladó tehergépkocsi előzésébe.

A szemközti sávban haladt a motoros, a szabálytalan sofőr a jármű bal elejével ütközött a sértettnek, illetve a motorkerékpár bal első részének. Az ütközés hatására a motorkerékpáros felborult és a füves partoldalnak ütközött, míg a személygépkocsi irányíthatatlanná vált, majd az útpadkára hajtott. A sértett az ütközés során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követő pár nappal később meghalt.

Az ügyészség aprólékos vádiratában az szerepel, hogy „a vádlott cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pontjában, a 18. § (1) bekezdés c) pontjában és a 34. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt szabályokat. Ezek szerint járművet az vezethet, aki érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs, továbbá a záróvonalat járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad. Előzni pedig akkor lehet, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja”.

A férfi büntetőjogi felelősségéről az Esztergomi Járásbíróság fog dönteni.

Rovatok