Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a lakásán fogadhatta az amerikai nagykövetet

2019. február 1., péntek 15:51

Köszönik az érdeklődést, de nem kívánják kommentálni a David B. Cornsein napirendjére vonatkozó, tehát a nagykövet és Orbán Viktor közötti találkozóról szóló hírt, válaszolta az Indexnek az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. Azután kerestük meg az amerikai kirendeltséget, hogy a kormánylap Ripost azt írta: péntek reg­gel, a dip­lo­má­ci­á­ban rendk­ívü­l­inek mond­ható he­lyen és kö­rül­mé­nyek kö­zött, lé­nye­gé­ben egy ma­gán­la­ká­son ta­lál­ko­zott egy­más­sal az Egyesült Államok bu­da­pesti nagy­kö­vete és Orbán Vik­tor.

Méghozzá a kormányfő XII. kerületi lakásán történhetett a találkozó, melyről a bulvárlap fotót is közölt. A nagykövetség tehát nem cáfolta a találkozó tényét, de meg sem erősítette azt, ahogyan azt sem kommentálták, miről is egyeztethetett egymással az Egyesült Államok nagykövete Orbánnal. Arra a kérdésünkre ugyanakkor, hogy esetleg az elmúlt napokban felmerült hír, azaz Mike Pompeo budapesti látogatása kapcsán egyeztettek-e a felek, a nagykövetség megismételte az amerikai State Department, azaz külügyminisztérium minapi közlését: nincs szó utazásról, amit a jelen pillanatban bejelenthetnénk.

Az informális körülmények között folytatott egyeztetésről megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét is, ám ő cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

A találkozóra egyébként több apropó is lehetett, hiszen kedden Orbán személyesen tartotta fontosnak cáfolni a Wall Street Journal azon értesülését, miszerint a magyar miniszterelnök amerikai diplomatáknak leszögezte, hogy Magyarország a NATO-hoz csak békepartnerségi szinten csatlakozó Ausztriához hasonlóan semleges akar lenni, és az amerikai szemöldökráncolás ellenére Oroszországhoz és Kínához is közeledik. Orbán szikáran leszögezte:

Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek.

És ezt a szövetségi kapcsolatot a kormány erősíteni akarja; „ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására" – állt a közleményben. A magyar kormányzati közlés szerint ugyanis az amerikai külügyminiszter februárban jön Magyarországra, ám a State Department, ahogyan most az Indexnek a budapesti amerikai követség lényegében cáfolta ezt az utazást, de legalábbis annak bejelentését.

FRISSÍTÉS: A Külügyminisztérium az RTL Klub Híradójának megerősítette, hogy Orbán Viktor fogadta az amerikai nagykövetet.

FRISSÍTÉS: A State Department végül február 6-án megerősítette, hogy Pompeo a következő héten Magyarországra érkezik.

Rovatok