Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik elnöke felvetette a Jobbik megszűnését

2019. február 1., péntek 15:21

A Jobbik és frakciója megszűnésének a lehetősége, illetve a nemzeti ellenállás folytatása lesz a két témája a Jobbik rendkívüli kongresszusának, amelyet Sneider Tamás elnök az újabb ÁSZ-büntetés miatt hívott össze.

Rendkívüli kongresszust hívott össze a Jobbik elnöke, Sneider Tamás, miután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újabb, több százmilliós bírságot szabott ki a pártra, írta a Magyar Hang.

Sneider Tamás elmondása szerint két napirendet fognak tárgyalni:

Nyilván a két pont kizárja egymást, tehát a párttagok arról dönthetnek, hogy megszűnnek (kevésbé valószínű), vagy arról, hogy csakazértis folytatják (valószínűbb egy parlamenti párt esetében). Sneider azt mondta, hogy a csütörtökön kirótt ÁSZ-büntetéssel együtt már csaknem egymilliárd forintot kellene kifizetnie a Jobbiknak, és ez szinte a lehetetlenség kategóriája.

Jelen pillanatban ott tartunk, hogy a legnagyobb ellenzéki párt részéről felvetődik a kérdés, tudjuk-e tovább folytatni a politikai tevékenységünket, mint Jobbik.

Az ÁSZ csütörtökön tette közzé jelentését, amely alapján a Jobbikot 136 millió forintra büntették, és ugyanekkora összeget vonnak majd el a pártnak járó állami támogatásból. Az az indok, hogy a párt nem tartotta be a tiltott támogatasra vonatkozó tilalmakat, és összesen 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

Az ÁSZ pénteken - hangúlyozva, hogy nem politizál - közleményben reagált a Jobbik álláspontjára, amely szerint a jogállamiságot támadja a szervezet eljárása. Az ÁSZ eszerint "megdöbbenéssel tapasztalta", hogy a Jobbik elnöke – aki nem mellékesen az Országgyűlés alelnöke –, valamint a párt parlamenti frakciója politikai nyomásgyakorlással próbálja befolyásolni az Országgyűlés független pénzügyi-gazdasági ellenőrző szervének, törvényi előírások alapján végzett ellenőrzési tevékenységét. "Az ÁSZ javasolja Sneider Tamásnak, hogy az Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény folyamatos félrevezetése helyett, vállalja a felelősséget az ÁSZ által megállapított, teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokért."

Borítókép: Sneider Tamás MTI/Mohai Balázs

Rovatok