Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György tanfolyamokat vezet

2019. február 1., péntek 07:08

A parlamenti képviselőknek idén is január 31-ig kellett leadniuk a nyilatkozatukat az előző évi vagyontárgyaikról, jövedelmükről, tartozásukról és juttatásaikról. A legfontosabb és legérdekesebb politikusok nyilatkozatát éjjel már átnéztük, ha már átböngészte, hogyan tornázta megtakarításait egymillió forint fölé Orbán, milyen új ingatlannal lett gazdagabb Lázár, és megvan-e még Sneider traktora, akkor a hajnali lapok alapján itt van még egy pár friss adat:

Bánki Erik bővítette a baranyai uradalmat

A gazdasági bizottság fideszes elnöke amellett, hogy a leggazdagabb képviselők közé tartozik, nótórius vagyontitkoló; ugyanis rendre kiderül róla, hogy bizonyos tételeket kihagy a vagyonnyilatkozatából. Az azonban már a most benyújtott dokumentumból is kiderül, hogy tovább bővítette baranyai uradalmát. Bánki még 2017-ben kezdte el nagyobb ütemben bővíteni a birtokait, amikor az addigi 42 hektáros területe 190 hektárra nőtt. Majd 2018-ban tovább terjeszkedett, és nyáron már 231,9 hektáros volt a 15 földterületből álló birtoka. A június óta eltelt időszakban ehhez sikerült még hozzácsapnia 55,6 hektárt, így

Bánki ma már 269,5 hektáron gazdálkodhat.

Ezekhez jön még hozzá az a több mint száz hektár erdélyi birtok, melyet tavaly arra hivatkzva hagyott ki a vagyonnyilatkozatából, hogy annak csak "közvetve" a tulajdonosa.

A birtokgyarapodás közben Bánki készpénzállománya 5,4 millióról 3 millióra csökkent, és a bankszámlájáról is eltűnt 16 millió forint, és valakinek kölcsön is adott még 25 millió forintot. Ugyanakkor június óta a bankkal szembeni tartozása 15 millió forinttal csökkent (most 225 millió forint), viszont bizonyos magánszemélyeknek 28 millióval tartozik. A HP Agro nevű cégéből 95,7 milliós osztalékot vett ki, az Agro Future-ből pedig 8,6 milliót. Földalapú támogatásként valamivel több mint 4 millió forintot kapott.

Matolcsy György tanfolyamokat vezet

A Magyar Nemzeti Bank elnökének vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy "oktatási anyagokat lektorál, tanfolyamokat vezet", ezekért 5 milliós jegybanki fizetése mellé még havi bruttó 750 ezer forintot kap. Matolcsynak továbbra sincs autója, ingatlana pedig még mindig Balatonakarattyán van (ahol volt felesége a polgármester).

L. Simon Lászlónak eltűnt a pénz a számlájáról

Felére csökkent L. Simon László gárdonyi szőlőjének mérete: a tavaly még 20,3 hektárnyi terület a mostani dokumentum szerint 10,2 hektárra apadt. A vagyonnyilatkozat alapján a volt államtitkár megszabadult 2007-es Opel Zafirájától is, viszont még mindig megvan Yamahája. A bankszámlájáról is eltűnt a tavalyi 6 millió forintos megtakarítás, de legalább a bankhiteléből törlesztett 28 milliót. Mondjuk L. Simon családi vagyonához fitneszedző-gazdálkodó felesége is jelentősen hozzájárul, hiszen az ő agrárcége éveken keresztül kapott több tízmlliós uniós támogatást.

Bősz Anett három forgószéket is bevallott

A képviselők nem jeleskednek az ajándékok feltüntetésénél, a Liberálisok egyszem képviselője azonban amellett, hogy

sem ingatlant, sem komoly vagyontárgyat, sem bevételt nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában,

azt feltüntette, hogy három forgószéket (97 200 forint értékben) és egy 12 801 forintos értéket képviselő pendrive-ot is kapott ajándékba. Egyébként Bősz vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy a 32 éves politikus diákhitele még mindig 1 millió 800 ezer forintra rúg.

Kósa Lajos szorgosan törleszt

A nagy vállalkozókedvről tanúbizonyságot tévő 83 éves anyjához képest Kósa Lajos pénzügyi aktivitása igen szerény volt az elmúlt évben: a legutóbbi vagyonnyilatkozathoz képest mindössze annyi történt, hogy 2-2 millióval csökkentette a pénzintézetek, illetve magánszemélyek felé fennálló tartozását.

Volner János megtartotta a 10 százalékát a Magyar Gárdában

A J obbik frakciójából ősszel kizárt, azóta a kormánymédiát az ellenzéki párt élő lelkiismereteként körbeturnézó Volner János megtartotta 10 százalékos részesedését a 2008-ban alapított Magyar Gárda Pest Megye Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft.-ben.

17 ingatlant örökölt a fideszes képviselőnő

A 24.hu szúrta ki, hogy előző évihez képest nagyot változott Czunyiné dr. Bertalan Judit vagyoni helyzete, miután tavaly 17 ingatlant örökölt a szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Bokodon, ahol a nagyjából 2000 lakosra egy 2014-es adat szerint összesen 806 ingatlan jutott. Az ingatlanok között egy lakóházon kívül több szőlő, legelő és beépítetlen terület is található.

Hadházyék vettek egy lakást

Hadházy Ákos független képviselő 2018-ban egy 140 négyzetméteres szekszárdi lakással gyarapodott, pontosabban ennek a felével, mert csak 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Előző, 2018 júniusában beadott vagyonnyilatkozata alapján már korábban is volt egy szintén felerészben tulajdonolt 160 négyzetméteres lakása és egy 5000 négyzetméteres szőlője.

Rovatok