Index Vakbarát Hírportál

A holland parlament delegációja lemondta a budapesti utat, mert a kormány nem fogadja őket

2019. február 2., szombat 17:32 | aznap frissítve

Lemondta Budapestre tervezett látogatását a holland parlament delegációja, amely a magyar jogállamiság helyzetéről akart tájékozódni, miután a magyar kormány képviselői nem hajlandóak találkozni velük, mondta a Hvg.hu-nak Anne Mulder, a holland konzervatív liberális Szabad Demokrata Néppárt képviselője.

A holland parlament delegációja a demokrácia állapotát vizsgálta volna hazánkban és Lengyelországban.  Anne Mulder a Hvg.hu-nak azt mondta: a hágai parlamentben régóta téma az Európai Unió alapszerződésének hetes cikkelye alapján Magyarországgal és Lengyelországgal szemben megindított eljárás. Ezért döntöttek úgy, hogy február közepén Varsóban és Budapesten személyesen tájékozódnak, beszélnek képviselőkkel, szakértőkkel, civil szervezetekkel és a kormányok képviselőivel.  

A Hvg.hu azt írja: a holland képviselők Lengyelországba elmennek, de a budapesti látogatást lemondták, mivel  Magyarországon sem a Fidesz, sem pedig a kormány részéről nem akarták őket fogadni. A z egyik partner a magyar parlament Európai Ügyek Bizottsága lett volna, ennek a találkozónak már az időpontja is megvolt, de magyar részről váratlanul lemondták. „Így nem láttuk értelmét a látogatásnak, hiszen mi a párbeszéd érdekében minden féllel szerettünk volna beszélni” – mondta Anne Mulder.  „Csalódottak vagyunk, hiszen úgy nem tudunk valódi vitát kezdeményezni, ha nem hallgatjuk meg az összes felet” – mondta a Hvg.hu-nak a holland képviselő.  

 

Rovatok