Index Vakbarát Hírportál

Jobb körülményeket akart az igazgató, kirúgták

2019. február 6., szerda 17:54 | aznap frissítve

Tüntetést szerveztek szerdán a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (AMI) hallgatói, miután kedden azonnali hatállyal menesztették pozíciójából az intézet igazgatóját, U. Nagy Gábort – írja a cyberpress.hu.

Az Ybl-, Kós Károly- és Kotsis Iván-díjas építészt állítólag azért tették ki az egyetemről, mert miután az intézet a Soproni Egyetemtől néhány kivételtől eltekintve a szakmai eredmények és a hallgatói létszám által indokoltnál kevesebb támogatást kapott, az utóbbi időben a művészeti intézet Győri Egyetemhez való csatlakozásán fáradozott. 

A függetlenedési törekvés ugyanakkor nem tetszett az egyetem vezetésének, építő jellegű párbeszéd helyett pedig a lap szerint egyszerűen menesztették az igazgatót a művészeti intézettől.

Információink szerint a Soproni Egyetem vezetése nem akarja más felsőoktatási intézménynek átadni a 25 éves, országos hírnévre szert tett, de a Soproni Egyetem erőforrásaiból és tudásbázisán létrejött, a város támogatását is élvező intézetet.

A vita alapja, hogy U. Nagy Gábor a SOE vezetésével nem egyeztetett tárgyalásokat folytatott a kiválásról, amelyek erősen sértették a Soproni Egyetem integritását. Az egyetem ettől függetlenül a művészeti szakokon is minden feltételt megad az oktatás színvonalas folytatásához.

A tüntető hallgatók most azt szeretnék elérni, hogy U. Nagy Gábort helyezzék vissza valamennyi, az AMI-ban betöltött pozíciójába, a lap értesülései szerint pedig a diákok mellett az intézet teljes tanári kara is kiáll a menesztett igazgató mellett.

Rovatok