Index Vakbarát Hírportál

Egyre kuszább az MSZP-s Molnár Zsolt szerepe a székházügyben

2019. február 7., csütörtök 17:38

December 17-én az MTVA székházába bejutott ellenzéki képviselők a később érkező Molnár Zsolt rábeszélésére szavazással döntötték el, hogy befejezik az akciót és kimennek a tüntetőkhöz. Az üggyel kapcsolatban ma a 444 közölt részleteket egy belső MTVA-s jegyzőkönyvből. Eszerint Molnár a rendőrökkel egyeztetett, és azért beszélte rá képviselőtársait a távozásra, hogy ne a kerületi jegyző határozata után induló birtokvédelmi eljárás keretében, a karhatalommal kelljen Varju Lászlóékat eltávolíttatni.

A 444 értelmezésében a kormánynak nem állt érdekében, hogy a média tele legyen az ellenzéki politikusokat kiszorító rendőrök képeivel, és a cikk azt sugallja, hogy (a már korábban is a Fidesz téglájának tartott) Molnár Zsolt is ezt elkerülendő beszélte rá társait a távozásra.

Molnár a lap megkeresésére tagadta, hogy a rendőrökkel egyeztetett volna. A decemberi felvételeken látszik, hogy odabent arról beszélt a társainak, hogy a képviselői igazolványát lobogtatva, óriási küzdelem árán „fenyegette be” magát, mondván, ha nem engedik be, „újra mászik”.

Ez utóbbi kijelentést látszik cáfolni most a Hvg.hu videója, melyen az látszik, hogy Molnárnak semmilyen erőfeszítésre, küzdelemre, igazolványlobogtatásra nem volt szüksége, hogy bejusson.

Az ugyanakkor továbbra sem világos, hogy ha a kormányoldal számára egyértelmű volt, hogy az ellenzékiek elleni rendőri fellépésről szóló felvételek rosszul mutatnának, és politikai károkat okoznának a kormánynak, akkor az ellenzéki politikusok, akik épp az óriási közérdeklődés meglovagolása érdekében indították az akciójukat a közmédia székházánál – és e logika szerint a látványos rendőri ellenakcióban voltak érdekeltek –, miért döntöttek Molnár rábeszélésére az egységes távozás mellett.

Molnár Zsolt a Hvg.hu videójára reagálva az Indexnek azt mondta, hogy az nem cáfolja az általa odabent elmondottakat. A történteket úgy idézte fel, hogy érkezése után a rendőröknek megmutatta a képviselői igazolványát, erre átengedték, hogy a kapuhoz mehessen. Kopogott, nem történt semmi. Arrébb sétált, oda, ahol korábban átmászott, ahol ekkor már kívül-belül rendőrök voltak. Követelte, hogy engedjék be. Beszélt a biztosításparancsnokkal, emlékei szerint egy nővel, aki azt mondta, hogy ő nem engedheti be, és javasolta, hogy menjen egy másik bejárathoz.

Molnár közben telefonon egyeztetett Harangozó Tamással és Tóth Bertalan pártelnökkel, és abban maradt velük, hogy az ellenzéki politikusoknak ki kéne jönni és megtapsoltatni magukat, mert később érdektelenségbe fog fulladni az akció. A politikust a középső bejáratnál se engedték be. A hátsó bejáratnál nem voltak rendőrök, mint mondja, végül ott jutott be.

Molnár az Indexnek arról beszélt, hogy az MTVA jegyzőkönyvét nem tartja hiteles dokumentumnak, pláne egy olyan időszakban, amikor a kormánypárti média igyekszik összeugrasztani az ellenzéki pártokat. Nem tartja életszerűnek, hogy az MTVA jegyzőkönyvet készítsen arról, hogy ő a rendőrökkel miről beszélt, azt meg abszurdnak nevezte,  hogy rendőrökkel politikai célokról beszéljen, miként az az idézett jegyzőkönyvrészletben áll.

Szerinte amikor beért, a képviselők többsége már a távozás mellett volt, de amúgy se tudná például a DK-s Gréczy Zsoltot bármire is rábeszélni. Azzal érvelt a többieknek, hogy „ez a jó pillanat, nagyon jó hangulatú kint a tüntetés, sokan vannak, most titeket fognak ünnepelni”.

Rovatok