Index Vakbarát Hírportál

A helyettes államtitkár kiosztotta a reptéri állapotokat

2019. február 7., csütörtök 15:32

Az AirPortalnak elküldött levélben kritizálta a reptéri állapotokat Schneller Domonkos, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, miután az üzemeltető Budapest Airport a napokban bejelentette új programját a Liszt Ferenc repülőtér megújításával kapcsolatban. 

Az új terminál 2024-es felépítéséig hetven átmeneti intézkedéssel próbálják enyhíteni az elmúlt hónapokban a terminálokon tapasztalható tumultust, és javítani az utazási élményen.

A helyettes államtitkár a lapnak elmondta, hogy a problémákat az elmúlt két hónapban hivatalos kormányzati álláspontként már kétszer is jelezte a reptér vezetése számára.

Jöjjön néhány részlet Schneller leveléből: 

az milyen már, amikor közel tizenöt év bizonyítási lehetőség után egy üzemeltető cég hirtelen rádöbben, hogyan is kell a mellékhelyiséget takarítani, azaz mi is lenne a dolga valójában, majd pedig nagyívű kampánnyal, ötlet-cunamival kezd házalni?

mit kezdjünk azzal, ha egy olyan társaság, olyan menedzsment ígéreteit, színes terveit, hivatkozásait, fogadkozásait olvassuk, amelynek közel tizenöt éve lett volna arra, hogy bizonyítson? 

Nekünk bádogváros, karám jár, folyamatos és bosszantó zsúfoltság mindenütt. Nekünk babakocsival vagy csomagokkal is csak a lépcsőzés jár a karámig vagy a karámtól a kijáratig, se lift, se mozgólépcső, ahogy bárhol Európában.

A gép jó száz méterre áll meg a termináltól. Öreg, kerozinszagú buszon zötyögünk, mint a heringek – a dilatációs hézagok ütemére. Legalább nem az esőben sétálunk a géptől a fedett karámig, végülis, aminek a végén évek óta egy kerengő és egy lépcső fogad, ahol lényegében minden utas emelgeti a gurulós bőröndjét.

Évi 80 milliárdos bevétel mellett tényleg pont arra nem jut pénz, hogy itt egy rendes bejárat és egy rámpa legyen? Ha eddig nem érdekelte ez a repteret, majd épp most fogja?

A terminál előtt vagy a kilátóteraszon hetek óta gyűlik a szemét, a földön csikktenger. Ez itt kérem Európa közepe. A vén kontinens szíve elvégre valahol itt dobog(na).

A helyettes államtitkár a végén hozzáteszi, hogy abban azért mégis az elsők között van a Budapest Airport, hogy az egyik legjövedelmezőbb Európában, és az árbevétel közel felét teszi ki az üzemi profit.

Rovatok