Index Vakbarát Hírportál

Elsőként jön Budapestre, aztán Szlovákiába, Lengyelországba, Belgiumba és Izlandra is elmegy az amerikai külügyminiszter

2019. február 8., péntek 14:54

Február 11. és 15. között Michael R. Pompeo Budapestre, Pozsonyba, Varsóba, Brüsszelbe és Reykjavikba utazik – közölte az amerikai külügyminiszter hivatalos programját a State Department.

Így már teljesen biztos, hogy Pompeo február 11-én érkezik Budapestre, ahol találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel is. A hivatalos közlés szerint azért látogat Magyarországra, hogy megvitassa a kormányfővel és kíséretével az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok számos kérdését, köztük a védelmi együttműködést, energia és regionális biztonsági ügyeket, Ukrajna támogatását, valamint azt, hogy

milyen módon lehet szembeszállni az orosz és a kínai befolyással, és hogyan lehet erősíteni a nyugati szövetséget.

Ezután, mint arról a 444 nyomán már beszámoltunk, az amerikai külügyminiszter a civil társadalom képviselőivel is találkozik.

Szijjártó Péter külügyminiszter a látogatásról korábban azt mondta, hogy Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak, és ennek jele a mostani látogatás is. Az Orbán-Pompeo találkozó diplomáciai jelentőségéről és hátteréről ebben a cikkünkben olvashat.

Pompeo ugyanakkor nem marad sokáig Budapesten, február 12-én Pozsonyba érkezik, ahol Kiska elnökkel, Pellegrini miniszterelnökkel és Lajcak külügyminiszterrel tárgyal az amerikai-szlovák biztonsági kapcsolatokról, Szlovákiának az EBESZ soros elnökeként betöltött szerepéről, valamint regionális és globális kérdésekről.

Az Egyesült Államok külügyminisztere a jövő héten meglátogatja a Szabadság Kapuja emlékművet is, ahol több mint 400 ember halt meg 1948 és 1989 között, amikor megpróbáltak a kommunista Csehszlovákiából Ausztria szabadságába menekülni. Diákokkal is fog találkozni, akikkel a nyugati demokratikus szabadság örökségéről és és annak a kommunizmus felett 30 évvel ezelőtt aratott győzelméről beszél majd.

Pompeo ugyanakkor még aznap Varsóba utazik, ahol az Egyesült Államok és Lengyelország közötti erős kapcsolatok alapján Czaputowicz külügyminiszterrel biztonsági és energiaügyekről tárgyal. Varsóban az Egyesült Államok Lengyelországgal közösen házigazdája lesz a “Közel-Kelet békés és biztonságos jövőjének elősegítésére” című miniszteri találkozónak.

Ezután a külügyminiszter Brüsszelbe utazik, ahol az EU Külügyi és Biztonságpolitikai Biztosával, Federica Mogherinivel találkozik, akivel az USA-EU együttműködés számos kérdését megvitatják, köztük a demokrácia helyreállítását célzó erőfeszítéseket Venezuelában, illetve Venezuela ideiglenes elnöke, Juan Guaidó és a Nemzetgyűlés támogatását, az európai biztonság megerősítésének fontosságát, illetve foglalkoznak az Irán és Oroszország által jelentett fenyegetésekkel is.

Végül, február 15-én Pompeo külügyminiszter Reykjavikba, Izlandra utazik, ahol találkozik Jakobsdottir miniszterelnökkel és Thordarson külügyminiszterrel, és tárgyalásokat folytat majd az észak-atlanti térség biztonsági kérdéseiről, Izland közelgő elnökségéről a Sarkvidéki Tanácsban, valamint a növekvő gazdasági kapcsolatokról.

Rovatok