Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely: Jobboldali újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent

2019. február 14., csütörtök 07:16 | aznap frissítve

Nincs jobb alternatíva a kormány politikájánál, ezzel a kormányzati hirdetésnek is beillő címmel jelent meg interjú a Magyar Hírlapban Gulyás Gergellyel, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter a jobboldali médiáról, a közelgő EP-választásról és a Fidesz jövőbeli néppárti tagságáról is beszél.  

Gulyást a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumának éléről pillanatok alatt eltávolított Varga István kijelentéséről kérdezték, aki azt merte mondani egy interjúban, hogy jobb újságírók vannak a független orgánumoknál, és ő is szívesebben olvassa az Élet és Irodalmat, az Indexet, a Magyar Narancsot vagy a Népszavát, mint az Origót.

Gulyás kitér az elől a kérdés elől, hogy ő olvassa-e ezeket a lapokat. Azt mondja, régen mindkét oldalról szívesen tájékozódott, de ma kevesebb ideje van, és nem olvas rendszeresen lapokat.

Remélem, hogy a jó újságírók a jobboldalon dolgoznak. Az biztos, hogy ezen az oldalon újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent

– mondja az interjúban. A közbeszéd állapotával kapcsolatban úgy véli: „Ugyan egy-egy erősebb megjegyzés a mi oldalunkról is elhangzik, viszont az a kocsmai stílus, amely az ellenzék részéről általánossá vált, nálunk nem szokás."

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Gulyás Gergely: Jobboldali újságírónak lenni önmagában morális fölényt jelent

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért a kérdés elől, hogy ő olvassa-e a nem kormánypárti lapokat.

3583 · Feb 14, 2019 07:16am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A migránsozásról a miniszter azt mondja: a  demokratikus politikai kommunikáció mindenhol a közérthetőségre, egyszerűsítésre és tömörítésre törekszik. Az állítások mögött azonban mélyebb tartalom van, a migráció elutasítása egyszerre politikai hívószó és társadalompolitikai program, amelyből szuverenitásfelfogás, demográfiai program, a nemzeti kultúra védelme, a nő és férfi közötti egyenjogúság tisztelete, tehát magyar és európai jövőkép egyaránt következik.

Gulyás arra számít, hogy az EP-választások után Európát nehezebb lesz kormányozni, mert már „nincs meg a reális esélye annak, hogy a következő ötéves ciklusban az Európai Néppártnak (EPP) és a szocialistáknak együtt többsége legyen".

A Fidesznek ugyanakkor minden vita ellenére az Európai Néppártban kell maradnia. Ez az Európai Parlament legerősebb pártja, amelynek legerősebb tagpártja a Fidesz, ezért kölcsönös érdek, hogy a Néppárt ne tolódjon el liberális irányba. A Fideszt sokat bíráló német CDU-nak is érdeke a Fidesz tagsága, állítja Gulyás, mert ma ez a legerősebb garanciája annak, hogy az a kereszténydemokrata gondolat, amelyet a párt már a nevében is feltüntet, ne váljon teljesen tartalom nélkülivé.

Gulyás szerint Magyarország azért nem képviseltette magát az újabb Magyarországgal foglalkozó brüsszeli vitán a CEU költözéséről, a közigazgatási bíróságok létrehozásáról és a munka törvénykönyvének módosításáról, mert Magyarországgal csak Judith Sargentini és „a Magyarország iránt a tömeges bevándorlás megakadályozása miatt engesztelhetetlen gyűlöletet érző Frans Timmermans európai bizottsági (EB) alelnök akart foglalkozni", és 

nem lett volna értelme ezt a baráti kört megzavarni és az amúgy komolytalan, súlytalan és primitív vitának komolyságot adni a jelenlétünk által.

A Fidesz azért támogatja a Magyarországgal kapcsolatban gyakran kritikát megfogalmazó Manfred Weber csúcsjelöltségét az Európai Bizottság elnöki posztjára, mert „az Európai Unióban mára olyan véleménykülönbségek vannak a tagállamok között, hogy nehéz tökéletesebb megoldást találni , így mindig az adott helyzetben az ország számára elérhető legjobb egyezségre kell törekedni".  Manfred Weber jelöltsége és az ő támogatása egy ilyen megoldás. A korábban esélyes jelöltek közül a Néppárt frakcióvezetője kiemelkedően a legalkalmasabb, ezért támogatják, de ez nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértenének Manfred Weberrel.

Rovatok