Index Vakbarát Hírportál

Megsérült a biztonsági felügyelő, akinek a fegyverét a szökött rab megszerezte

2019. február 15., péntek 18:04 | aznap frissítve

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleménye szerint pénteken a Fővárosi Törvényszékről megszökött rabot előállító felügyelő nem hibázott. Mint írják, 

a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága belső vizsgálatának elsődleges megállapításai szerint a 2019. február 15-én a Fővárosi Törvényszékről megszökött fogvatartott előállítását végző biztonsági felügyelő feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és belső normáknak megfelelően látta el, szakmai hibát nem követett el.

A közlemény szerint a tárgyalás kezdetén a bíró rendelkezett úgy, hogy a fogvatartott kezéről levegyék a bilincset, és a biztonsági felügyelő köteles volt végrehajtani a rendelkezést, ezért azt levette a férfi kezéről. Ez viszont nem vonatkozhat a vezetőszár és a lábbilincs eltávolítására. 

Azt is írják, a rabot előállító felügyelő a támadásban megsérült, őt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba szállították.

A Fővárosi Törvényszék délutáni közleménye szerint „a terhelt, akire garázdaság és rongálás vétsége miatt a Fővárosi Törvényszék 1 év 1 hónap börtönbüntetést szabott ki jogerősen,

az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási (bv.) őrrel. A dulakodás során a terheltnek sikerült megszerezni a bv. őr fegyverét és lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből.

A BRFK elrendelte a főváros rendőri zárását és hajszát indított a fegyveres menekülő elfogására. Az üldözésről készült videókat itt és itt tudja megnézni.

Rovatok