Index Vakbarát Hírportál

Harmadszorra elfogadták Hódmezővásárhely költségvetését

2019. február 19., kedd 15:41

Bár Márki-Zay Péter már hetekkel ezelőtt is kifogásolta, hogy az önkormányzat két év alatt egy-egymilliárdot adjon a kórház felújítására, mondván, az állami feladat, most kedden, harmadik próbálkozásra a Fidesz–KDNP-frakció támogatásával elfogadták a város költségvetését. A terv ellen szavazott a polgármesteren kívül az MSZP-s alpolgármester és a Jobbik képviselője.

A költségvetés 18,926 milliárd forintos főösszegű lesz, és a kormánypártok javaslatára a város nem vehet fel hitelt sem működési, sem fejlesztési célra. Csökkentették 30 százalékkal a helyi vállalkozások építményadóját, és 300 millió forintot fordítanak a nagyon rossz állapotú járdák és utak korszerűsítésére.

Varga Jánosné könyvvizsgáló a vita során úgy fogalmazott, az előző évekhez viszonyítva jelentősen átalakult az önkormányzat költségvetése. A szakember megállapította, a városnak korábban jelentős – olykor az évi 2 milliárd forintot is meghaladó – működési többlete volt, amiből komoly beruházások valósultak meg. Az adóbevételek idén azonban jelentősen csökkennek. A fejlesztések forrását elsősorban pályázati támogatások biztosítják.

Rovatok