Index Vakbarát Hírportál

Kövér László nem tartja kizártnak, hogy fizikai erőszak éri a fideszeseket a Parlamentben

2019. február 19., kedd 18:01 | aznap frissítve

Kövér László aggódik. A házelnök nem tartja kizártnak, hogy fizikai erőszak éri a kormánypárti képviselőket a Parlementben, méghozzá a józan eszüket elvesztett ellenzékiek miatt, akik már „nem tudják érzékelni a jog és a jogszerűtlenség határait”.

Ezt a Hvg.hu-nak mondta el, miután a lap a házszabályok szigorításáról kérdezte. Az új szigorítások értelmében nemcsak az újságírók és a látogatók, hanem az Országgyűlés Hivatalának összes dolgozója – köztük a képviselők és a frakciók munkatársai –, sőt, még az országgyűlési őrség tagjai is csak biztonsági ellenőrzés és átvizsgálás után léphetnek be a képviselői irodaházba és az Országházba. A képviselők egyelőre még az igazolványuk felmutatásával átvizsgálás nélkül mehetnek be az épületbe, de Kövér László házelnök szerint ez könnyen megváltozhat, ha indokoltnak tartja.

Kövér a Hvg.hu-nak megerősítette, hogy a tavaszi ülésszakon valószínűleg szigorítják majd az országgyűlési törvényt annak érdekében, hogy „a december 12-i rendbontás” ne ismétlődhessen meg.

Ez volt az a nap, amikor az ellenzék látványos akcióval próbálta megakadályozni, hogy a fideszes képviselők megszavazzák a túlóratörvényt. Elfoglalták a lépcsőt, személyesen próbáltak beszélni Orbán Viktorral, Facebookon közvetített élő videóban interjúztak vele, sípoltak, dudáltak és szóban kérlelték a képviselőket. Mindez nem zavarta a kormánypárti képviselőket, akik a káosz ellenére a túlkóratörvény mellett a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt is elfogadták.

Kövér nem mondott sok konkrétumot az új házszabályokról, arra a kérdésre, hogy a készülő szigorításai közt lesz-e például olyan, amely korlátozza az ülésterembe vihető eszközök – például sziréna, vagy megafon – használatát, azt mondta: „minden előfordulhat”.

A Századvég által javasolt magatartási kódexről azt mondta, örül a segítő szándékkal megfogalmazott ötleteknek, de nem olvasta el a tervezetet, és nem is tartja jó ötletnek az új kódex megírását. Az ellenzékiek „nyíltan felmondták a közös szabályok betartásának eddig mindenki által közösen vállalt kötelezettségét, ezzel nincs mit tenni” – indokolta.

Arról is beszélt, hogy

„az ellenzéki képviselőknek elmentek otthonról, elgurult a gyógyszerük, és miközben döngetik a mellüket, hogy ők a demokraták és a jogállamiság védői, fogalmuk sincs, fel sem fogják, hogy a cselekedeteik, gesztusaik mekkora kárt okoznak”.

A házelnök reméli, a túlóratörvény elfogadásakor tapasztalt botrány volt a mélypont, de attól fél, hogy az idei két választás miatt az ellenzék „nem képes leszállni erről az önként választott kényszerpályáról”.

Rovatok