Index Vakbarát Hírportál

A Sándor-palotában aztán tuti nem lesz új székházbotrány!

2019. február 21., csütörtök 21:18

Szigorúbb belépési szabályok, a mobiltelefonok leadása, azonosítás: az Országos Rendőr-főkapitányság hirtelen megszigorította a Köztársasági Elnöki Hivatalnak helyet adó budavári Sándor-palota rendjét – vette észre a Népszava a Magyar Közlönyben megjelent új ORFK-utasítást.

Az ott dolgozó magasabb rangú tisztviselők, valamint a különböző közjogi méltóságok és némelyikük velük érkező családtagjai kivételével mindenkinek, így az országgyűlési képviselőknek is igazolniuk kell magukat. Utóbbiaknak a főigazgató érkezéséig egy zárt helyen kell várakozniuk.

Áder János hivatalában nem csak a képviselők, de a legfőbb ügyész, az Országos Bírói Hivatal elnöke, a jegybank és a számvevőszék elnökei sem számítanak kivételezettnek: mostantól ugyanaz vonatkozik rájuk is, mint a képviselőkre.

A kép- és hangrögzítő eszközök, így az okostelefonok használata tilos lesz, azokat a látogatás ideje alatt egy zárt helyen őrzik. Aki ragaszkodik a mobiljához, azt nem engedik át a biztonsági ellenőrzésen.

A szigorítás feltehetően nem független a túlóratörvény megszavazását kisérő parlamenti botránytól, amit az államfő személyesen, közelről tapasztalhatott meg. A legkellemetlenebb minden bizonnyal az ellenzéki képviselők mobiltelefonos élő közvetítése volt: rengetegen láthatták, milyen könnyű zavarba hozni akár Orbán Viktort is, ha váratlanul kínos helyzetben találja magát.

Rovatok