Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Hajrá, készen állunk!

2019. február 22., péntek 08:16

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban járt szokásos pénteki interjúján, ahol szó volt a friss kormányzati kampányról, az Európai Néppárt emiatt összehívott rendkívüli frakcióüléséről, és a családvédelmi programról is, aminek kritikáival a miniszterelnök nem foglalkozik.

Ahogy megírtuk, rendkívüli frakcióülést hívna össze az Európai Néppártban Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa a magyar kormány sorosozós, junckerezős plakátkampánya miatt, ebből valószínűleg csak a sima frakcióülés lesz, ahol szóba kerül majd a téma. A kampány kapcsán Jean-Claude Juncker a napokban azt mondta, hogy a Fidesznek el kellene hagynia a Néppártot. Orbán erre most azt mondta:

„Hajrá, készen állunk!"

Szerinte nagyon helyes, ha erről beszélnek majd, legalább meg tudják vitatni a kampányban állítottakat, azt a hét pontot, amit a kormányfő szerint nem tudnak cáfolni, ezért is kritizálják csak általánosságban a kampányt. Orbán szerint a brüsszeli bürokraták mind növelni akarják a bevándorlást, ennek eszközeiről szól a kampány, aki tudni akarja, elolvashatja. Szerinte a kampány tényeken alapul,

A brüsszeli bürokraták pedig le vannak leplezve. A leleplezettek pedig természetes, hogy nem elégedettek a magyar kormánnyal.

A Frontexről azt mondta, 10 ezer emberrel akarják megvédeni Európa határait, miközben csak a magyar határt 8 ezer emberrel kell védeni. Szerinte az EU nem képes felállítani egy olyan erőt, ami teljes hosszában védené a határokat, így a tagállamoknak is felelősséget kell vállalniuk. Mi pedig hiába kérjük, az EU hiába ígérte, mégsem szállt bele a magyar határvédelmi költségekbe.

A családvédelmi programról a miniszterelnök azt mondta, hogy nem fedi a valóságot, ha úgy beszélünk annak fogadtatásáról, hogy megosztó lenne, mert a valóságban van egy hatalmas nagy tömeg, amely hagyományos módon éli az életét, a legfontosabb a gyerek és a család:

Mi vagyunk jóval 90% fölött

– mondta Orbán, és szerinte ezzel szemben vannak emberek, akik hozzáférnek a médiához, befolyásosak, és máshogy gondolkodnak. De ez ugye csak egy kisebbség. Szerinte:

Akinek nem tetszik, majd nem él az abban foglaltakkal. (...) De bennünket nem érdemes támadni

– mondta, majd feltette a kérdést, miért kell elrontani azok lelkesedését, bizalmát, jövőbe vetett hitét, akik élni szeretnének ezzel. Hozzátette, a negatív véleményekkel nem hajlandó foglalkozni, amíg azok át nem lépnek egy diplomáciai határt, mert akkor lépnek.

Egyébként Orbán szerint olyan politikai kultúra van Magyarországon, hogy ha a kormány mond valamit, mindegy mit, az ellenzék abban a pillanatban a másik álláspontra helyezkedik. Én voltam ellenzékben 16 évet, ha így politizáltunk volna, örök életre ellenzékben maradtunk volna – mondta.

Rovatok