Index Vakbarát Hírportál

Csak a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom vállalhatatlan az LMP-nek

2019. február 23., szombat 16:08 | aznap frissítve

Két napos kongresszusának első napján úgy döntött a Lehet Más a Politika, hogy a csak a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom lesz vállalhatatlan a párt számára az őszi önkormányzati választásokon - írja az Azonnali.hu. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden más ellenzéki párt logója szerepelhet az LMP logójával együtt egy-egy közös jelölt neve mellett, akár a Gyurcsány Ferenc vezette DK vagy a Jobbik logója is. 

Hogy a DK-t miért nem minősítették vállalhatatlannak a párt küldöttei, azt az Azonnaliban amúgy többségi tulajdonnal bíró Ungár Péter LMP-s képviselő csak ennyiben kommentálta a saját lapjának:

Kétségtelenül az univerzum egyik misztériuma, hogy ez miért történt így, de a magyar választók legitimálták a DK-t azzal, hogy bejutott a parlamentbe. Mivel ez így történt, ezért legitim ellenzéki szereplő.

A kongresszus arról is döntött, hogy az európai parlamenti választáson a párt egyesül indul, nem lesz közös listája más ellenzéki pártokkal.

Az LMP európai parlamenti listavezetője Vágó Gábor lett. Demeter Márta az első szavazási fordulóban kiesett, hogy a küldöttek a két állva maradt jelölt, Vágó Gábor és Kendernay János között választhassanak. Ezt a kört Vágó 70-30-ra nyerte meg az országos politikában sokkal kevésbé ismert Kendernay ellen, akinek ugyanakkor annyira jók a zöldpárti kapcsolatai, hogy a német zöldek állítólag befutó helyen tették volna fel a saját EP-listájukra, de ő inkább itthon próbálkozott.

Ha a párt eléri az 5 százalékos küszöböt, akkor Vágóból európai parlamenti képviselő lesz.

Az Azonnali emlékeztet, hogy az egyedül indulás kockázatos lehet a pártnak, mert felmérések szerint így nem biztos, hogy elérik a szükséges 5 százalékot.

(Nyitókép: Szekeres Máté / Index)

Rovatok