Index Vakbarát Hírportál

Otthagyta a parlamentet az ellenzék, és a Nyugdíjfolyósító Főigazgatósághoz vonult

2019. március 4., hétfő 14:19

A közszolgálati rabszolgatörvénynek nevezett változások, a közszférában bevezethető 9 órás munkanap miatt tiltakoztak hétfőn az ellenzéki képviselők. Az ellenzékiek a Parlamentből a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság épületéhez vonultak, és be is jutottak a vezetőhöz.

Nem vagyunk hajlandóak asszisztálni a Fidesz propagandahétfőjéhez - mondta Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő az ellenzék sajtótájékoztatóján. Bejelentette, hogy

az ellenzék hétfő délután a Parlamentből a Nyugdíjfolyosító Főigazgatóság Váci úti épületéhez vonul.

A helyszínt az indokolja, hogy a Nyugdíjfolyósítóban bevezették a napi 9 órás munkaidőt. A sajtótájékoztatón részt vettek az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik képviselői.

Bejutottak az épületbe

Az ellenzékiek három óra után értek a Váci úti épülethez, és be is tudtak menni a Nyugdíjfolyósító székházába. Itt nézheti vissza élő videónkat az érkezésről:

Az ellenzéki képviselőknek sikerült bemenni az épületbe, ahol fogadták őket. Mint elmondták, az önkormányzati köztisztviselők, a közalkalmazottak és a kormánytisztviselők szakszervezetének 12 pontját szeretnék ismertetni a vezetőséggel (ezek között ilyenek szereplenk, hogy : azonnali béremelé, a szabadnapok növelése, kevesebb túlóra). 

Ellenőrizni fogják, lesz-e a béremelés 

Négy óra után kijöttek az ellenzékiek az épületből, és sajtótájékoztatót tartottak. A DK-s Varju László szerint bebizonyosodott, hogy "az ég kék, a fű zöld, Orbán Viktor hazudik", a Nyugdíjfolyosítóban pedig - bár ennek ellenkezőjét állítják - alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

A jobbikos Kepli Lajos szerint nem fogják hagyni, hogy itt "lábbal tiporják a jogokat", ezért a rabszolgatörvény ellen továbbra is együttműködik.

Szél Bernadett azt mondta, hogy rosszabb a helyzet, mint novemberben, amikor legutóbb itt járt. Az épületben megtudták, hogy "bértömeg-gazdálkodás van" a Nyugdíjfolyosítónál, vagyis nem biztos, hogy minden munkavállalónak emelkedik a bére. Azt ígérte, az ellenzékiek vissza fognak térni, és utánajárnak, hogy valósul majd meg az ígért béremelés. Szél szerint az is példátlan, hogy az igazgató letagadta nekik, hogy késtek a nyugdíjak januárban. 

Az ellenzék által most kifogásolt, közszolgálati rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály szerint egyebek mellett a dolgozók munkaidejébe már nem számít bele az ebédszünet fél órája; a megyei és fővárosi kormányhivatali dolgozóknak már nem jár cafeteria; az alapszabadság 25 napról 20 napra csökken.

A változás a minisztériumok és háttérintézményeik, valamint a kormányhivatalok, járási hivatalok dolgozóit, a nyugdíjfolyósítónál dolgozókat, és Magyar Államkincstár valamennyi kormánytisztviselőjét és ügykezelőjét érinti.

Az ellenzék legutóbb, két héttel ezelőtti az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult a túlóratörvény ellen tiltakozva. Akkor a parlamentben egyik ellenzéki frakció képviselője sem szólalt fel.

A parlament most hétfői ülésétől az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői távolmaradtak, az LMP-s és jobbikos politikusok viszont beültek a napirend előtti hozzászólásokra. Az interpellációknál is tetten érhető az ellenzék kétfée stratégiája: a baloldali képviselők nem mentek be az interpellációjukat elmondani, míg az interpelláló jobbikos és LMP-s képviselők jelen vannak az ülésteremben. 

Rovatok