Index Vakbarát Hírportál

Hitlerre célozva írt Orbánról a németeknek Gyurcsány Ferenc

2019. március 5., kedd 19:04

"Ha vannak, akik érthetik, hogy miről írok, azok Önök. Elkápráztatni egy népet, csapdába ejteni lelkét, erkölcsét nem nehéz" – írta Gyurcsány Ferenc a Frankfurter Allgemeine Zeitung nevű német lapban megjelent cikkében, amelyben a náci Németország és a mai Magyarország között vont párhuzamot.

A DK elnöke a Facebook-oldalán szemlézte az újságban megjelent írását, amelyet Az európai értékeket ne tegyük kockára Orbán kedvéért címmel hozott le a lap. Gyurcsány a magyarországi állapotokról, Orbán Viktor miniszterelnökségéről és a német politikusok felelősségéről írt a cikkben.

Magyarországon az elmúlt években a mai kormánypárt kölcsönös gyűlöletre akart nevelni bennünket. Csak akkor lehetsz jó magyar, ha egyetértesz a kormány politikájával, ízlésével, történelemszemléletével, egyáltalán mindazzal, amit ő gondol és képvisel. Aki nem így érez, gondolkodik, az nem jó magyar. Talán nem is magyar, egyszerűen a haza árulója.

– írta Gyurcsány Ferenc, aki aztán a cikkben megemlékezett többek között a kormány migránspolitikájáról, a hajléktalanság kriminalizálásáról, a CEU elüldözéséről, a civil szervezetek és a Magyar Tudományos Akadémia ellehetetlenítéséről, valamint Nagy Blanka valótlanságokkal elkövetett meghurcolásáról.

"Nem várjuk Németországtól, hogy helyettünk küzdjön meg. Nekünk, magyar választóknak kell a kormányt támogató két és félmillió emberrel szemben többséget szereznünk. Akkor is, ha tombol a hazug kormánymédia, ha tele vannak az utcák Brüsszel ellen uszító plakátokkal, ha a közszolgálati tévé és rádió egész nap kormánypropagandát sugároznak" – írta Gyurcsány, majd Hitler nevének említése nélkül vont párhuzamot a náci Németország és a mai Magyarország között.

"És mégis Németország, legalábbis politikai vezetőinek jelentős része, elnéző Orbán Viktor politikájával. Ez több mint kiábrándító" – áll a cikkben, amelyben a DK elnöke aztán azt is kifejti, hogy a német politikusok okos, felelős emberek, sőt, széleslátókörűbbek és képzettebbek is, mint a magyar politikusok többsége.

De mostanában csalódást okoznak nekünk, európai, szabadságszerető magyaroknak. Méghozzá azért, mert az Önök politikai vezetői taktikáznak - miközben tudják, hogy mi történik nálunk, és értik, hogy mindez mivel fenyegeti nem csak Magyarországot, hanem egész Európát.

– folytatja Gyurcsány, aki szerint semmi helye taktikázásnak, hiszen "politikát csinálunk, de történelmet írunk", Magyarország és Európa pedig nem győzhet a németek segítsége nélkül.

Gyurcsány Ferenc nemrég arra kérte Angela Merkelt, hogy tegyen valamit a magyar miniszterelnök ellen. A magyar politikus a nyílt levelében azzal vádolta a német kancellárt, hogy szemet huny Orbán Viktor "önkényuralmat teremtő, Európa-ellenes politikája" felett.

Rovatok