Index Vakbarát Hírportál

A KDNP állami ingatlanokat adna a fóti Lovasterápiás Központnak

2019. március 12., kedd 12:45

Törvényjavaslatot nyújtott be hétfőn a KDNP-s Harrach Péter, miszerint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjának tizennégy állami tulajdonú ingatlan vagyonkezelési jogát adnák, írja az MTI.

A javaslat szerint

a fóti ingatlanok 2020. szeptember 1-től kezdődően 20 évre, ingyenesen, közfeladat ellátásához szükséges vagyonként kerülnének a Gyermekmentő Szolgálat vagyonkezelésébe.

Ebből öt terület a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a többi pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tulajdonában van. 

A javaslatot azzal indokolják, hogy ahhoz, hogy az egyesület kiszámítható feltételek között folytathassa és beruházásokkal magasabb szintre emelhesse a sérült, rászoruló gyermekek lovasterápiás kezelését, elengedhetetlenül szükséges az állami tulajdonú ingatlanok jogviszonyainak hosszú távú rendezése. Azt írják, a felsorolt ingatlanok egy részén már jelenleg is lovasterápiás és egyéb, gyermekek javát szolgáló tevékenységet folytat az egyesület.

A törvényjavaslat szerint az MNV Zrt. vagyoni körébe tartozó ingatlanokon beruházást, felújítást, bontást is végezhetnek, erre pedig úgy kell tekinteni, hogy az MNV és az állami vagyon felügyeletért felelős miniszter is előzetesen engedélyét adta ezekre.

Megnéztük, milyen területeket érint ez a tizennégy állami tulajdonú ingatlan. A térkép és helyrajzszámok szerint ezek erdős, fás, mezős, legelős részek, és a már meglévő Fóti Lovasterápiás Központot ölelik körbe. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is ezt erősítette meg az Indexnek, és azt is mondták, a tizennégy terület többségét már hosszú évek óta használják. "A terület nagyságát tekintve a legnagyobb részben már évek óta bejegyzésre került a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, mint vagyonkezelő. Az MNV szerint azonban az elmúlt évek törvénymódosításai miatt a vagyonkezelői jogunkat meg kell újítani."

A lovasterápiás központ közvetlen szomszédságában van a bezárásra ítélt fóti gyermekotthon, így az is érdekes, a törvényjavaslatban felsorolt területek érintik-e azt.

NEM ÉRINTIk,

bár igaz, a térkép szerint egészen közel vannak a gyermekotthonként szolgáló kastélyhoz és annak határövezeteihez. A Gyermekmentő Szolgálat erről így ír: "Mindig kihangsúlyozzuk, hogy mi a fóti gyermekváros szomszédja vagyunk, és ahhoz, ami velük (szomszédunkkal) történik, semmi közünk." 

Rovatok