Index Vakbarát Hírportál

Heisler: A hatalom a zsidó közösség megosztására törekszik

2019. március 23., szombat 10:01

A Népszavának adott interjújában Heisler András Mazsihisz-elnököt megkérdeztél, miről beszélt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, aki budapesti látogatásán a zsidó szervezethez is ellátogatot.

Heisler azt mondta, beszélt Webernek arról, hogy a kormánnyal széles körű az együttműködésük, Magyarországon nincsenek fizikai atrocitások, sem zsidó emberek, sem zsidó intézményekkel szemben. "Magyarországon „csak” verbális antiszemitizmus létezik, ami mellett persze nem szabad szótlanul elmenni" - mondta. 

Ugyanakkor Heisler a problémálról is beszélt. "Három okot találtam, ami negatívan befolyásolja a zsidó közösség komfortérzetét" - mondta az interjúban. 

Szerinte az egyik a nagyon erős gyűlöletbeszéd. "Nem zsidóellenes. Van, hogy filozófusok ellen, a CEU ellen, a migránsok, muszlimok, a melegek, romák ellen, vagy konkrét emberek, európai politikusok, vagy éppen Soros ellen szól. Történelmi tapasztalatai szerint a zsidó közösség a gyűlöletbeszédet társadalmi betegségnek tartja, ami minden kisebbségre veszélyes. Tudjuk, ha egy társadalomban a gyűlölet energiái feldúsulnak, az képes bármely kisebbség ellen aktivizálódni" - véli Heisler.

A másik ok, amit említett, a történelem átírásának a szándéka. "Közösségünk holokausztot megélt tagjainak nehéz volna megmagyarázni Horthy Miklós kiválóságát."

A harmadik ok, hogy úgy érzékeli a Mazsihisz, hogy a hatalom a zsidó közösség megosztására törekszik. Heisler arra a Köves Slomóra és az általa vezetett EMIH-re utalt, amit sokan azért támadnak, mert úgy érzik, túlságosan kötődik a Fideszhez. "Látom, ahogy a magyar kormány helyzetbe akarja hozni azt az egyébként kicsiny közösséget, amelyik a chábád mozgalom részeként, erős kormányzati hátszéllel működik. Nem csak a pénzről beszélünk. Fontos azonban kimondani: az EMIH működése legitim Magyarországon, s lenne feladata is. A probléma ott kezdődik, amikor túl akarnak terjeszkedni ezen, és megpróbálnak úgy mutatkozni, mint ha ők lennének a magyarországi zsidóság képviselete" - mondta Kövesékről Heisler. 

Rovatok