Index Vakbarát Hírportál

Republikon: A Fidesz kétharmaddal nyeri az EP-választásokat vagy nem

2019. április 2., kedd 17:44 | aznap frissítve

Május 26-án tartjuk az európai parlamenti választásokat, a Republikon Intézet szerint a Fidesz az öt évvel ezelőtti eredményéhez hasonlót érhet el, az viszont nem egyértelmű, hogy az LMP és a Momentum megugorja-e a bejutáshoz szükséges küszöböt.

A Hvg.hu-n ismertetett mandátumbecslés a Závecz márciusi közvélemény-kutatási adatait használta fel, ami szerint a kormánypárt a biztos pártválasztók körében 50 százalékon áll, a Jobbik és az MSZP–P 14, a DK 9, a Momentum 5, az LMP 4, a Mi Hazánk 2, az MKKP pedig 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ez alapján a Fidesz–KDNP 12, a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd szövetség 3-3, a Demokratikus Koalíció 2, a Momentum pedig 1 mandátumra számíthat a következő Európai Parlamentben. Az LMP, a Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nem jut be az EP-be.

A Republikon megnézte, hogyan nézne ki egy a kormánypártoknak nagyon kedvező modell, amelyben a magyar képviselői helyek kétharmadát is megszerezhetnék. Ha a Fidesz–KDNP 56, a Jobbik és az MSZP–P 13, a DK 8, a Momentum és az LMP 4, a Mi Hazánk és az MKKP pedig 1-1 százalékos eredményt érne el, az a mandátumok szempontjából így nézne ki:

Viszont ha a Fidesz mindössze 46 százalékot érne el, és mind az LMP, mind a Momentum képes lenne elérni az 5 százalékot, akkor a kormánypártoknak már csak 11 mandátuma lenne, az ellenzéknek pedig összesen 10.

A Republikon szerint a választási részvétel nőni fog az öt évvel ezelőttihez képest, mivel a tavalyi parlamenti választásokon szokatlanul magas volt a részvételi arány, valamint idén két párt, a Momentum és az LMP is a bejutási küszöbön áll, ezért a két párt mindent meg fog tenni, hogy minél több szimpatizánsát mozgósítsa.

Rovatok