Index Vakbarát Hírportál

A Kúria kimondta: Bayer Zsolt nem nevezheti gecinek Vona Gábort

2019. április 10., szerda 12:07

Szerdán ítéletet hirdetett a Kúria Vona Gábor és Bayer Zsolt személyiségi jog megsértése miatt indított ügyében. A bíróság helybenhagyta a másodfokú, jogerős ítéletet, amely szerint a kormánypárti publicistának 300 ezer forint sérelemdíj (plusz perköltség) megfizetése mellett nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Jobbik korábbi elnökétől, akit 2016 decemberében a blogján gecinek és szarnak nevezett. A döntés ellen fellebbezésnek és további felülvizsgálatnak nincs helye. 

Az ügyben eljáró tanács (tagjai: Baka András tanácselnök, Pataki Árpád bírói előadó, valamint Kovács Zsuzsanna bíró) szerint az „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet. A döntés ismertetésekor Baka elmondta, hogy 

bár külföldön is vannak kemény politikai viták, a magyar közbeszéd azon szintje, amely során valaki gecinek és szarnak nevezi a másikat, példátlan.

Érvelése szerint bizonyos rétegeken kívül ezeknek a kifejezéseknek a használata nem elfogadható személyekre, Bayernek pedig meghatározó szerepe lehet a közbeszéd szintjének emelésében vagy züllesztésében. Az ítélőtábla másodfokú, most helybenhagyott ítélete szerint a sértés és lealázás szándéka még közszereplővel szemben sem megengedett. Az pedig, hogy mások is illetnek ilyen kifejezésekkel embereket, még nem teszi jogszerűvé Bayer magatartását. 

Baka András 2011-ig a Legfelsőbb Bíróság vezetője volt, majd a strasbourgi bíróság szerint leváltották, mert bírálta a Fidesz-KDNP bíróságokkal kapcsolatos törvényeit. A főbíró keresetet indított a magyar állam ellen, az európai bíróság pedig 2014-ben neki adott igazat. Bakát azóta többször bírálták a kormányközeli sajtóban. 

Az O1G csoporthoz tartozást fejez ki

A publicista ügyvédje a másodfokú ítélet után felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, azt kérve, hogy helyezzék hatályon kívül az ítéletet. Bayerék három állításra építették érvelésüket:

Összességében Bayerék szerint a sérelmezett kifejezések elvesztették eredeti jelentésüket, és többletjelentéssel bírnak, ezért nem lehet szó arról, hogy a publicista emberi minőségében akarta volna megalázni a politikust. Azt is kifogásolták, hogy Vonáék szerint a blogbejegyzés miatt sérelem érte a politikust. Mint Bayer ügyvédje mondta: „Nehezen tudom elképzelni, hogy a bejegyzés álmatlan éjszakákat okozott volna a miniszterelnök-jelöltnek.” 

Vona ügyvédje azt mondta a Kúrián, hogy a politikus 2016 decemberében (ekkor jelent meg tehát Bayer bejegyzése) nem volt miniszterelnök-jelölt, másrészt az állami kitüntetésekkel rendelkező publicistának nagy felelőssége van a közbeszéd alakulásában. Válaszul Bayerék érvelésére, a Kúria azt is kimondta, hogy az O1G-s transzparensek általános politikai állásfoglalást, azonos politikai csoporthoz való tartozást fejeznek ki, nem pedig egy konkrét személyre irányulnak. 

A kvótanépszavazás után tört ki a balhé

A 2016. októberi kvótanépszavazás után Vona lemondásra szólította fel Orbánt egy Facebook-bejegyzésben. Vona akkor arról írt, hogy érvénytelen népszavazás után David Cameron, brit és Matteo Renzi, olasz kormányfő is lemondott a hazájában. Bayer erre válaszul nevezte gecinek és szarnak a politikust. A Fővárosi Törvényszék első fokon Vonának adott igazat 2017 nyarán. Eszerint a politikusnak a geci minősítést el kell viselnie, a szarkupac azonban már nem fért bele. A másodfokú ítélet annyiban változtatott, hogy a geci kifejezés sem megengedhető. 

A publicista 2018. január végén közzétett egy bocsánatkérést a blogján. „Vona! Bocsánatot kérek tőled! Őszintén! Ugyanis a geci és a szar a te esetedben a valóság jelentős elferdítése, pozitív irányba! Bocsásd meg nekem, hogy egy tétova pillanatomban túlértékeltelek!” – írta Bayer.

(Borítókép: Bayer Zsolt (bal oldalt) és Vona Gábor. Fotó: Bődey János / Huszti István / Index)

Rovatok