Index Vakbarát Hírportál

Lelépett a Balaton Sound-vendég telefonjával a sittes taxis

2019. április 17., szerda 08:35

Ha taxis vagy, és az utasoddal megállapodsz, hogy amíg pénzt szerez, addig odaadja letétbe mondjuk a mobilját, tökre ne bánj a sajátodként a készülékkel, mert a rendőrség sikkasztás miatt ellened fog eljárást indítani. Ez a tanulsága annak a siófoki esetnek, amely tavaly júliusban történ Budapest és a Balaton-parti város között.

A 28 éves budapesti taxissal a siófoki ügyészség szerint nem várta meg, hogy utasa rendezze a viteldíjtartozását, helyette a biztosítékként átadott mobiltelefonját eladta.

A büntetett előéletű vádlott 2018 júliusában taxisként dolgozott Siófokon és környékén, amikor Balaton Sound fesztiválról egy brazil férfit kellett Balatonföldvárra fuvaroznia. Miután a sértett szállodájához érték, kiderült, hogy a sértettnél nincs elegendő készpénz, ezért a vádlottnak biztosítékként átadta az alig 2 hónapja vásárolt, több mint 150 000 forintot érő mobiltelefonját addig, amíg a szállodai szobájából lehozza a hiányzó összeget.

A vádlott azonban ezt nem várta meg, elhajtott a helyszínről. Az ügyészség 2018 szeptemberében emelt vádat a bűncselekmény elkövetését tagadó vádlottal szemben büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, azonban a bíróság döntésével szemben a vádlott tárgyalás tartását kérte.

A Siófoki Járásbíróság az ügyben 2019 áprilisában hirdetett ítéletet, és a – jelenleg más ügyben kiszabott büntetését töltő – vádlott további tagadása ellenére is az ügyészi váddal egyezően állapította meg a bűnösségét, akit 10 hónap fogház fokozatú szabadságvesztésre ítélt, melynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette.

Rovatok