Index Vakbarát Hírportál

Gulyás: Ha Orbán magánszemélyként utazik, fizet ezért

2019. április 18., csütörtök 10:51

A kormány döntéseiről és az aktuális ügyekről adott tájékoztatást a szokásos csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő.

Gyurcsány idején szerinte hazaárulás történt 

Az aktuális ügyek közül Gulyás reagált arra, hogy a Válasz Online a héten cikket közölt az úgynevezett kémügy titkosítás alól feloldott dokumentumai alapján. Az ügyészségi vádiratból szemezgető cikk szerint 2007-ben az orosz titkosszolgálatok emberei végeztek hazugságvizsgálatot a magyar nemzetbiztonság munkatársai körében. 

A kémperben a bíróság jogerősen felmentette a vádlottakat, Gulyás Gergely most viszont ennek ellenére azt mondta, hogy „példátlan hazaárulás volt, amit a Gyurcsány-kormány idején elkövetett a nemzetbiztonsági vezetés, beleértve a politikai vezetést is”. Gulyás azt mondta, egyetért az LMP-s Ungár Péterrel, miszerint kár, hogy a hazaárulás szót a közbeszédben elkoptatták, mert ez Gulyás szerint „a jogi minősítéstől függetlenül ez hazaárulás”.

A DK erre később közleményben reagált. Azt írták: „Hazaárulást emlegetett az Orbán-kormány minisztere annak ellenére, hogy a Polt Péter fideszes ügyészsége által megvádoltak mindegyikét sok hónappal ezelőtt jogerősen felmentették – bűncselekmény hiányában. Már ahhoz is aljasság kell, hogy valaki a fideszes ügyészség koncepciós hazugságaiból idézzen, de az egészen példátlan, hogy teljes felmentés ellenére ismét rágalmazzanak ártatlan embereket.”

Orbán szerinte átláthatóan utazik

Szóba került ezután Orbán Viktor utazásainak szövevényes ügye. Ugyanis nem könnyen rekonstruálható a közleményekből, képekből és nyilatkozatokból, hogy Orbán Viktor mikor repül külföldre magánszemélyként, és mikor, kinek és mennyit fizet ezért. Gulyás erről – az Index csütörtöki cikkére kitérve – azt mondta: „Teljesen átlátható, ahogy a miniszterelnök utazik.” 

A miniszter kijelentette: „Ha  Orbán magánszemélyként utazik, fizet ezért”, de azt nem mondta, mennyit. És ez ellentmond Orbán korábbi nyilatkozatának, amelyben elismerte, hogy olykor ajándékként fogadja el az utazásokat. Például Garancsi István vendégeként egy Mészáros Lőrinchez köthető, 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülővel repült tavaly a Mol Vidi bulgáriai meccsére, Orbán október elején az ezt firtató parlamenti kérdésre azt válaszolta: „Harminc éve is így mentem, és jövő héten is így fogok menni.”  

3000 elektromos busz

A kormány szerdai ülésén a következő döntések születtek:

Kormányzati nem a dugódíjra, miniszteri biztos a külföldi nyelvtanulásért

Gulyás az újságírók kérdéseire is válaszolt, és röviden reagált az elmúlt napokban felbukkanó hírekre.

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Hollik István kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 18-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok