Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókból fog működni a Mádl Ferencről elnevezett jogi kutatóintézet

2019. április 25., csütörtök 23:14 | aznap frissítve

Az igazságügyi miniszer közleménye szerint a jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek - írja az MTI.

A kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését az intézet 30 munkatárssal. Trócsányi László szerint az egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van más országok jogi megoldásainak feltérképezésére. Ezen kívül a jogszabályok utólagos hatásvizsgálatot is fognak végezni. A Magyar közlöny szerint

AZ INTÉZEt idén KÜLÖNBÖZŐ CÍMEKEN 610 MILLIÓ forintot kap, A KÖVETKEZŐ ÉVben pedig már 850 MILLIÓ FORINTBÓL FOG MŰKÖDNI.

A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik majd. Példának Svájcot, Görögországot és Lengyelországot hozta fel, ahol hasonló intézmények működnek a kormány alatt. 

A kezdeményezés nem érinti a Magyar Tudományos Akadémián folyó kutatásokat, és azt a támogatást, amelyet a minisztériumon keresztül a jogászképzés fejlesztésére a jogi karok kapnak. Trócsányi László elmondta, hogy az intézet névadója, Mádl Ferenc egykori köztársasági elnök e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára.

Rovatok