Index Vakbarát Hírportál

4350 diáklánynak ad ingyen betétet a Vöröskereszt

2019. április 30., kedd 07:46

A Magyar Vöröskereszt idén 4350 fiatal lányhoz juttat el ingyen intimhigiéniás termékeket, segítve ezzel az úgynevezett menstruációs szegénység problémáján, írja a Hvg.hu. A cikk szerint ma már nem csak a szegényebb országrészekben, de Budapesten is előfordul, hogy fiatal diáklányok azért maradnak ki az iskolába havi rendszerességgel, mert nem jutnak se betéthez, se tamponhoz.

A menstruációs szegénység – period poverty – az elmúlt időszakban sok országban lett téma, írja a Hvg, és hozzáteszi, "egy újabb fal dőlt le", amikor a témával foglalkozó "Period. End of Sentence" című indiai film nyerte el a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat az Oscar-gálán. Ám nem kell csak Indiára gondolni: "az Egyesült Királyságban minden tizedik lány érintett, és 137 700 kamaszlány hiányzott már iskolából, mert nem volt pénze betétre" - írja a lap.

Magyarországon ilyen felmérés még nem készült, de a szakemberek szerint nem ritka. „Erről a témáról nehéz felméréseket készíteni, jelenleg legfeljebb csak a lányok körében előforduló gyakoribb iskolai hiányzásokból tudunk rá következtetni” – mondta a Hvg.hu-nak Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese. 

A Vöröskereszt tavaly indított egy Lányból Nővé című programot, ahol nem csak betéteket osztottak diáklányoknak, hanem védőnőkkel felvilágosító programokat is szerveztek. De emellett a szeptemberi iskolakezdéskor 36 ezer csomag intimbetétet osztott szét a Vöröskereszt abból a készletből, amit még a 2015-ös menekültválság alatt vásároltak

Rovatok